Bugun...


kostasalto

37 ülkeden 175 çalışma
Türkiye’de ilk kez Bozcaada’da düzenlenecek Uluslararası Ekolojik Film Festivali için 37 ülkeden 175 çalışma arasından seçilen 20 film, 30 Ekim-2 Kasım arasında yarışacak.

 37 ülkeden 175 çalışma
+ -


Bozcaada Bozcaada Haber Madam

Bozcaada’da ekolojik film festivaline hazırlanıyor

 

Türkiye’de ilk kez Bozcaada’da düzenlenecek Uluslararası Ekolojik Film Festivali için 37 ülkeden 175 çalışma arasından seçilen 20 film, 30 Ekim-2 Kasım arasında yarışacak.

 

Bozcaada Belediye Başkanlığı’nca bu sene ilk kez gerçekleştirilecek Bozcaada Uluslararası Ekolojik Film Festivali (BIFED) için halka bilgilendirme toplantısı yapıldı. Sosyal Tesisler’de gerçekleştirilen toplantıda Bozcaada Belediye Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz ve BOZTİD Başkanı Yahya Göztepe, festivalle ilgili bilgiler verdi. Başkan Yılmaz burada yaptığı konuşmada,  “Festivalin tarihini bilerek 29 Ekim sonrasına aldık. Çünkü biz seçim meydanlarına çıktığımız ilk günden beri 12 ay yaşayan bir Bozcaada’nın mümkün olduğunu söyledik. Çünkü burada Bozcaada’ya yakışan sanatsal faaliyetlerle sezonu uzatmak gibi bir amacımız var” dedi.

 

“HALK BU FESTİVALİ SAHİPLENMELİ”

 

Belediye Başkanı Yılmaz, bu organizasyonu mayıs aylarında yapılan maraton koşusu organizasyonuna benzettiğini belirterek, “Maraton için ilk sene 500 kişilik bir katılım olmuştu. İkinci sene bu sayı 1000’e yaklaştı. Bu sene de organizatör şirket yalnızca koşucu sayısını 2000 ile sınırlandırmak zorunda kaldı. Dolayısı ile bu organizasyonu da Bozcaada halkı olarak sahiplenip, uzun soluklu hale getirmemiz gerekiyor. Bu sene açıkçası ilk sene olduğu için maraton gibi akın akın insan gelmesini amaçlamıyoruz. Amacımız bunun başlangıcını yapmak. Ben bunun 5 sene, 10 sene sonrasını düşündüğümde gerçekten çok heyecanlanıyorum. Bu festivalin Bozcaada ile çok yaşayacağını düşünüyorum” diye konuştu. Yılmaz, organizasyonun en önemli özelliğinin ise hem uluslararası hem de ekolojik film festivalinin bir arada ilk kez Bozcaada’da yapılması olduğunu söyledi.

 

FESTİVALİ UZMAN KİŞİLER ORGANİZE EDİYOR

 

Festivalin organizasyonunun Bozcaada Belediyesi’nin yaptığını da hatırlatan Başkan Yılmaz, BOZTİD’in de kendilerine organizasyon konusunda yardımcı olduğunu belirtti. Yılmaz sözlerine şu şekilde devam etti:

 

“Bozcaada Uluslararası Ekolojik Film Festivali’nin yönetmenliğini Ethem Özgüven yapmaktadır. Ethem Özgüven kimdir diye soracak olursak; öncelikle Ethem Özgüven adada evi olan, yani adaya yabancı olmayan bir hocamızdır. Aynı zamanda Bilgi Üniversitesi’nde Belgesel ve Kontra film dersleri veriyor. Marmara Üniversitesi, Viyana Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü, Yıldız Teknik Üniversitesi, Beykent Üniversitesi, Lefke Avrupa Üniversitelerinde de dersler verdi. Altmış farklı ülkede festivallerde ve televizyonlarda gösterilen kontra, deneysel, belgesel filmleri var. Birçok ulusal ve uluslararası film festivalinde jüri üyeliği yaptı. 'Uluslararası FIMa Video Atölyeleri', 'Ulusal Çevre Senaryo Ödülleri', 'Antalya Altın Portakal Uluslararası Kısa Film Video Festivali” kurucusu ve yönetmenidir. Eşi Petra ise Viyana Üniversitesi Medya ve İletişim Bilimleri ve Tiyatro Bilimleri Bölümlerini bitirdi. Yüksek lisansını da yine Viyana Üniversitesi’nde tamamladı. “Uluslararası FIMa Video Atölyeleri”, “Ulusal Çevre Senaryo Ödülleri”, “Antalya Altın Portakal Uluslararası Kısa Film Video Festivali”, Karşı Sanat gibi kurumlarda ve çalışmalarda küratör, uluslararası ilişkiler direktörü, kurucu ve eğitmen olarak çalıştı.”

 

ÇİN’DEN NEPAL’E 175 FİLM

 

Film Festivali’nde yarışacak filmler hakkında da bilgiler aktaran Başkan Yılmaz, festival için taleplerin 15 Ağustos’a kadar toplandığını anlattı. Yarışmaya talebin yüksek olması nedeniyle şaşırdıklarını da vurgulayan Yılmaz, jürinin 175 film için aktif bir çalışma yürüttüğünü dile getirdi. Yılmaz, “Nepal’den, Çin’den bile film geldi. Ön jüri bunların elemesini yaklaşık 1 ay önce yaptı ve yarışma filmlerini biz 20’ye indirdik. Bunların 4 tanesi yerli, 16 tanesi de yabancı film.

 

FESTİVALDE ÇEŞİTLİ AKTİVİTELER YAPILACAK

 

Belediye Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz’ın verdiği bilgilere göre, Film Festivali’nin açılış ve kapanış gösterimleri Halk Eğirim Merkezi’nde yapılacak. Aynı zamanda Armagrandi Otel’in giriş bölümünde de film gösterimi olacak. Jüri üyelerinin filmleri izleyeceği yer de Taşhan'da olacak. Festivalde jüri üyeliklerini ise Şafak Pavey, Nathalie Borgers, Yeşim Ustaoğlu gibi ünlü isimler yapacak. Aynı zamanda festival çeşitli aktivitelerle de zenginleştirilecek. Zeytincilik ve bağcılık ile ilgili iki panel düzenlenecek. Bunun haricinde Rengigül Sanat Galerisi’nde fotoğraf sergisi de sanatseverlerle buluşacak.

 

ANKE ATAMER ANISINA ÇOCUK FİLMİ ÖDÜLÜ

 

Başkan Yılmaz, festivalin çocuk filmleri ödülünün ismine ise bu sene hayatını kaybeden Bozcaada’da uzun yıllar yaşamış ve ada halkının yakından tanıdığı Anke Atemer’in adını verdiklerini açıkladı. Başkan Yılmaz, bütün üniversitelerin rektörlüklerine öğrencilerin davet edilmesi için davetiye gönderildiğinin de altını çizdi.

JÜRİ VE FİNALE KALAN FİLMLER İÇİN TIKLAYINIZ

 

BAŞKAN’DAN ADA ESNAFINA UYARI

 

Başkan Yılmaz, Bozcaada’da faaliyet gösteren kafe, restoran, konaklama ve diğer esnafa da uyarılarda bulundu. Yılmaz, “Festivallerde bu sefer geçmiş yıllardaki hataları yapmamamız gerekiyor. Örnek veriyorum; insanlar nasıl olsa gelecek diye bazı dönemlerde fiyatlar bir anda baya yükseliyor. Bunu yapmayalım. Buna çok dikkat etmemiz gerekiyor. İnsanların ayağını ilk seneden kesersek bu insanlar dünyanın en güzel filmlerini de getirsek bir daha buraya gelmezler” şeklinde konuştu.

 

Belediye Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz, festivalden yaklaşık 10 gün önce Festival Genel Yönetmeni Ethem Özgüven ve Festival Koordinatörü Petra Özgüven ile daha geniş kapsamlı bir bilgilendirme toplantısı daha yapılacağını sözlerine ekledi.

 

BOZTİD BAŞKANI YAHYA GÖZTEPE

 

BOZTİD Başkanı Yahya Göztepe ise yaptığı konuşmada, “Ekim ayının sonunda gelecek bu insanlar ada için çok önemli. Dünyaca ünlü jüri üyeleri ve yönetmenler belki adaya ilk defa gelecekler. Onların olumlu düşünceleri Bozcaada’ya talep anlamında çok etki edecektir” dedi. Göztepe, festivalin marka olabileceğini vurgularken, “Bu yolda bizim dernek ve dernek üyeleri olarak çok katkımız var. Dernek üyelerine konaklama ve yemek konusunda sağladıkları katkılar için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 




Bu haber 4423 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

bozcaada  bozcaada

bozcaada
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
SON HABER YORUMLARI
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR HABERLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
 YUKARI