Bugun...


kostasalto

Yeni tartışma konusu kruvaziyer!
Günübirlik yabancı turistleri taşıyan dev kruvaziyer gemilerinin önümüzdeki sene mayıs ayından itibaren Bozcaada’ya demir atacağı açıklandı. BOZTİD Başkanı Yahya Göztepe konuyla ilgili kaygılarını paylaşırken, “Kruvaziyerler bizim hedeflediğimiz turist profilini adadan kaçıracaktır” dedi.

Yeni tartışma konusu kruvaziyer!
+ -


Bozcaada Bozcaada Haber Madam

Bozcaada’da imar tartışmaları sürerken şimdi de kruvaziyer turizmi tartışma konusu oldu. Üzerinde birçok konaklama, yemek, eğlence seçenekleri bulunan, programlanmış belirli rotalarda turistik amaçlı olarak çalışan kruvaziyer gemilerinin önümüzdeki sene Bozcaada’ya da demir atacağını açıklayan Karavan Mar Şirketi'nin Genel Müdürü Gianluigi Baltazzi, konu hakkında Halk Eğitim Merkezi’nde bir bilgilendirme toplantısı yaptı. Toplantıya Bozcaada Belediye Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz ve adada faaliyet gösteren işletmeciler ile halktan katılımcılar iştirak etti.

Karavan Mar Genel Müdürü Gianluigi Baltazzi, sunumuna slayt gösterisi ile başlarken, kruvaziyer turizminin ekonomik getirilerini sayısal veriler ortaya koyarak paylaştı. Ege’yi de içine alan Akdeniz çanağının toplam kruvaziyer turizmi pastasının yüzde 72’sini oluşturduğunu aktaran Baltazzi, geçen yıl Türkiye’ye 1700 civarında sefer düzenlendiğini belirtti. Yunanistan ve Türkiye’yi kruvaziyer turizmi alanında karşılaştıran Baltazzi, komşu ülkenin bu sektörden ciddi gelirler elde ettiğini vurguladı. Baltazzi, Türkiye’nin de kruvaziyer sektöründe gelişime açık bir ülke olduğunun altını çizdi.

“DEV GEMİLER ADAYA YANAŞMAYACAK”

Bozcaada’nın Ege’deki Yunan adalarına yakınlığı ve İstanbul’a geçiş yolu üzerinde bulunması nedeniyle kruvaziyer sektörü için çok önemli bir noktada olduğunu söyleyen Karavan Mar Genel Müdürü Gianluigi Baltazzi, adaya önümüzdeki yıl mayıs ayından itibaren test amaçlı ziyaretlerin yapılacağını açıkladı. Yolcuların adaya nasıl çıkış yapacağı konusunda da katılımcıları aydınlatan Baltazzi, şu bilgileri paylaştı:

“Tender Limanı dediğimiz sistem ile yolcuların adaya çıkışını sağlayacağız. Yani, gemiler adanın yaklaşık 1 mil açığında demir atacaklar. Yolcuların 150 kişilik tender botlarla adaya çıkmaları sağlanacak. Bir seferde binlerce kişinin adaya çıkması söz konusu değil. Zaten bu yolcuların çoğu tur programları dâhilinde Truva, Assos ve Gelibolu gibi ören yerlerini ziyaret edecekler. Birkaç saatliğine de adada vakit geçirecekler. Bunun adaya ekonomik anlamda büyük bir katkı sağlamasını bekliyoruz.”

BİR KRUVAZİYER GEMİSİNDE 1200 KİŞİ OLACAK

Bozcaada’ya önümüzdeki yıl mayıs ve ekim ayları içerisinde 11 sefer düzenleneceğini de açıklayan Karavan Mar Genel Müdürü Gianluigi Baltazzi, bir gemide 400 ila 1200 yolcunun bulunacağını kaydetti. Temmuz ve ağustos ayları içerisinde adanın yoğun olması durumunun ada için büyük bir problem yaratmayacağını öne süren Baltazzi, işletmecilerin servis kalitesi ve müşteriyi güler yüzlü karşılama konusunda personelini eğitmesi gerektiğini anlattı. Yüksek fiyatların kruvaziyer yolcusunu kaçıracağını da iddia eden Baltazzi, bu konuda işletmelerin dikkatli olması gerektiğini sözlerine ekledi.

BAŞKAN YILMAZ: KAYGILARIMIZI PAYLAŞMALIYIZ

Sunumun ardından soru ve cevap bölümüne geçildi. Bu esnada söz alan Bozcaada Belediye Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz, altyapı konusunda kendi üzerlerine düşen her şeyi yapacaklarını söyledi. Katılımcıların birtakım noktalarda ortak çekincelerini ilettiğine dikkat çeken Başkan Dr. Hakan Can Yılmaz, “Biz bu işe tamamen karşıyız ya da bu işin tamamen yanındayız diyemeyiz. Bu işi nasıl yaparız diye düşünmemiz gerekiyor. Kruvaziyerin adaya artılarını ve eksilerini zamanla yaşayıp göreceğiz. Sorunlarımızı karşılıklı olarak konuşup çözmemiz herkesin yararına olacaktır” ifadelerini kullandı.

BOZTİD BAŞKANI GÖZTEPE: ADANIN DOĞALLIĞI KALMAZ

Kruvaziyer turizmi ile ilgili görüşlerini Bozcaada Haber’e aktaran Bozcaada Turizm İşletmecileri Derneği (BOZTİD) Başkanı Yahya Göztepe de, adanın geleceği konusunda oldukça kaygılı olduğunu söyledi. “Bizim turizm anlayışımız yavaş ve sade olmalıdır” diyen Göztepe, adanın bir an önce kapasite raporunun çıkartılması gerektiğine vurgu yaptı. Bozcaada’nın bakir bir alan olması sebebiyle kruvaziyer sektörünün hedef bölgesi haline geldiğine işaret eden Göztepe, şöyle konuştu:

“Bozcaada sadece turizm bölgesi mi olacak yoksa yaşam alanı olarak da kalmaya devam edecek mi? Burada gerçek bir hayat var. Bozcaada’yı Alaçatı gibi yerlerle karıştırmak doğru değildir. Örneğin; Santorini’de (kruvaziyer turizminin yoğun olarak yapıldığı Yunan adası) gerçek bir yaşam kalmamıştır. Dolayısıyla artık buralara gitmek istemeyenleri daha önce girilmemiş yerlere yönlendirmek istiyorlar. Bu nedenle Bozcaada ileride bir rant merkezi haline gelebilir. İlk zamanlar herkes bu işten para kazanıp memnun olabilir; ancak ileri vadede adamızı ada yapan hiçbir doğal özellik kalmayacaktır.”

BOZTİD Başkanı Yahya Göztepe, çok fazla insanın hiçbir zaman çok fazla para anlamına gelmeyeceğini de belirtirken, kruvaziyer turizminin hedeflenen turist profilini zaman içerisinde kaçıracağını öne sürerek sözlerini tamamladı.




Bu haber 4958 defa okunmuştur.

YORUMLAR

gemici
17-10-2014 14:27:00

arkadaşlar özellikle oyunbozan rumuzlu arkadaşım,kimsenin kimseye bir kenarda beklediği veya bu konuya ötekileştirdiğin diğer insanların olumsuz baktığı yok,kaldıki haberde de bu konuyla ilgili olumsuz bakan tek kişi boztid başkanı yahya göztepe o da zaten senin tarafın.buradaki insanların gelirine katkı yapaçak her turiztik hareket bana göre olumludur, yerel iktidar da olup da hala muhalaefet gibi davranmak ,devamlı birilerini eleştirmek nasıl bir travmadır anlamak çok zor.zamanın da diğer iktidarlar nasıl yanlış bir şeyler görülüp eleştirilmişse sizlerin de eleştrilmesi demokratik bir durumdur.sosyal demokrat olupda eleştriye tahammül edememek hala siyasi olgunluk noktasında eksikleriniz olduğunu gösteriyor.ben karşı tarafım ama oradaki her görüşe saygı duyuyorum,demekki senin gibi düşünmüyorum ve olumsuz bakmıyorum.

oyun bozan
17-10-2014 04:00:00
Bu olumsuz yorumları yapanlar biliyoruz ki o toplantıda değildiler.Ben o toplantidaydim ve Başkanın söylemek istediği açıkça belliydi.Bu olumsuz yorumları yapanlar seçimi kaybetmeyi hala hazmedemediler .Ve Başkan Hakan ranta karsi dik durdukça diğer o iki partili bazı isimler bunu cekemiyor ve sürekli hata yapsada vuralım diye hazırda bekliyorlar.O toplantıda toplasan 20 kişi yoktu haberi okuyup oradaymis gibi davranıp bu yorumlarla karalamaya çalışıyorsunuz.Ayrıca Başkanın imar rantina karsi mücadelesi ve çalışması sizin rantiniza dokunuyor .Şimdi soruyorum AKP ve diğer partililere neden Kruvaze toplantısında yoktunuz .Bu sizi ilgilendirmiyor mu ? Yoksa işinize mi gelmiyor ..Gerçi bu işlerde sizin agababalariniz tarafından yürütülüyor biliyoruz.Son olarak o toplantıda bozcaada haber den Serkan ve doğayı koruma derneginden Sönmez bey in sorularina başkan da destek verdi.Yani o toplantıda bu yorumlari yazacak kimse olmadığını oradakiler biliyor.Tabi Alaaddin bilgisayar kullanmasını biliyorsa ayrı.Neden çünkü Alaaddinin sihirli lambalari var adanın bazı bölgelerinde lambayı oksadimi içinden çin mi çıkar euro mu çıkar bilemeyiz
adakuzgunu
17-10-2014 00:25:00
hiç kimse kusura bakmasın ..adalı bi tane ne esnaf ne de herhangi biri vardı...belediye başganı da orda kukla gibi oturmasın..herşeyi gördük orda ...yahya başganda buna karşı çıktığına bakmayın .. iy polis kötü polis roliü çok iyi işliyor şu anda ..soruyorum ..bu kadar önemli bir toplantıya ..belediye meclisinden kaç kişi katılmış ..sonuçta bu kişiler onaylayacak! _ki imar olayınıda bu kişiler imzalayacak!
Ada Perest
17-10-2014 00:10:00
hediyelik eşyacılar malı götürecek desenize.. bu kruvaziyerlerin bozcaadaya hiçbir faydası olmaz.. adayı zaman içerisinde bitirecektir. büyük başgan can yılmaz hakan\'dan bu olaya muhalefet etmesini bekliyoruz.. gerekirse kruvaziyerle gelenleri denize dökeriz başgaan..
ABDÜLKADİR ACARARICIN
16-10-2014 22:38:00
Cruise turları adayı Santorini de olduğu gibi fabrikasyon bir turizm anlayışına getirir,Sayın Yahya Göztepe\'nin belirtmiş olduğu gibi özellikli turisti kaçıracaktır.Olacaksa bile çok iyi planlanmalı,adayı günübirlik turistlerin kalabalığına terk etmemeliyiz.
Mehmet D
16-10-2014 22:14:00

Bunlar hep AKP işleri rant işleri

Teneke Kutu
16-10-2014 22:12:00

Sayın Yahya Göztepe samimi görüşleriniz ve adaya olası zararlara karşı dik duruşunuz bizi çok memnun ediyor.Yazın bir kaç konuşmanıza daha denk geldim keşke Belediye Başkanı açıkca bunu dile getirip sizin gibi tavır alsa

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

bozcaada  bozcaada

bozcaada
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
SON HABER YORUMLARI
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR HABERLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
 YUKARI