Bugun...


kostasalto

Bozcaada Caz Festivali'ne ilgi yine yoğun!
Bu sene ikincisi yapılacak olan Bozcaada Caz Festivali 27-28-29 Temmuz tarihlerinde Ayazma Manastırında gerçekleşecek. Türkiye'nin dört bir yanından caz severlerin akın edeceği festivalin ilk iki günü için biletler tükendi.

Mobil Reklam

Bozcaada Caz Festivali'ne ilgi yine yoğun!
+ -
Bozcaada Bozcaada Haber Madam
İdil Konuk/Bozcaada
 
Uzun bir süredir merakla beklenen Bozcaada Caz Festivali bu hafta sonu ziyaretçileriyle buluşuyor. Ayazma Manastırı’nda yapılacak olan festivale yerli ve yabancı turistlerden yoğun katılım bekleniyor. Farklı tarzlarda sanatçıların sahne alacağı festivalde sadece müzik değil gastronomi, çocuk atölyeleri gibi farklı tarzlarda disiplinlerden etkinlikler de yer alacak. 
 
27-29 Temmuz tarihlerinde gerçekleşecek olan Bozcaada Caz Festivali zengin ve yoğun programıyla dikkat çekiyor. 2 senedir adanın en büyük organizasyonlardan birini simgeleyen festivale sayılı günler kala Bozcaada Haber olarak festivalin organizatörlerinden Pavli Bozcaada’dan Gizem Gezenoğlu, Allaturca Music’ten Doğukan Çokşeker ve Kabak & Lin’den Murat Sezgi ile festival hakkında merak edilenleri konuştuk. 
 
Bu sene ikincisi düzenlenen Bozcaada Caz Festivali’nin ilki geçen yıl yer tartışmasının ardından Ayazma Manastırında gerçekleştirildi. İlk festivale yerli ve yabancı turistlerden ve ada halkından yoğun ilgi vardı. Hem organizasyon hem de adaya gelen kitle turizmcilerin de yüzünü güldürdü. Öncelikle ilk festivalle başlayalım, sizce nasıl geçti? Festivale gelenler festivalden memnun ayrıldılar mı? Size gelen dönüşler nasıldı?
 
Bizce çok güzel geçti, ilk senesinde festivalin ikinci gününün biletleri tükenmişti. 3 günde toplam 3 bin kişilik bir katılım oldu. Bu sene, festivalin bir hafta öncesinden biletlerini tüketti. Çok yoğun bir ilgi var. Özellikle buradaki esnaf, yerel yönetim, burada yaşayan insanlardan aldığımız ‘adaya çok uzun süredir gelmeyen bir kitleyi biz tekrar gördük, bu bizi çok mutlu etti’ cümlelerini duymak bizi de çok mutlu etti. Adaya kaliteli bir kitle geldi; bu müziğin türüyle ve festivalin konseptiyle belirlenen bir şey oldu. Biz çok mutluyuz. Bozcaada’ya ilk defa gelen kişi sayısı festival oranının %60’ıydı. Yani festivalle birlikte Bozcaada’yı tanıyan %60 oranında bir katılım vardı. Buraya turizm olarak bir katkısının olmasından dolayı çok memnunuz. Genelde Avrupa’da bu tip destinasyonların hep kendi festivalleri var. Bunun bir başlangıcı gibi oldu. Bozcaada’nın kendi hissi çok kucaklayıcıydı, insanlar, sanatçılar, ada halkı festival ortamında çok keyifliydi. 
Biz geçen sene gelen misafirlerimize bir öncelik tanımak istedik; Biletix üzerinden bu sene aldıkları biletlerde bir indirim uyguladık. Çok fazla geri dönüş oldu. Sürdürülebilir bir kitle ve hareket oldu bizim için de. Gelenler çok memnun ayrıldı. Zaten seyircilerin orada yaşadıkları his çok güzeldi, gün batımından geceye doğru yapılan peş peşe konserler.. Bir de şöyle bir şey var; caz genelde salon konserleri olarak yapılan bir tarz; genel olarak festival bile olsa salonda yapılan peş peşe konserler olarak sergileniyor. Burada açık hava ve cazın birleşimi olunca insanların hoşuna gitti.
 
Geçen sene yaşanan yer tartışması konusu sizi ve festivali nasıl etkiledi?  Bu konuda bir kırgınlığınız oldu mu? Şimdiki yerden memnun musunuz?
Bir kırgınlığımız yok. Orada biz ne yapmak istediğimizi anlatmaya çalıştık. Birtakım hassasiyetler oluştu, biz de o hassasiyetlere kulak verdik. Daha iyi bir iletişim ortamı olan bir festival olsun istedik. O yüzden mekan değişikliğine gittik ve güzel bir yer bulduk. Bizce çok keyifli oldu. Aslında adının Bozcaada Caz Festivali olması bütün Bozcaada’yı kapsadığını gösteriyor. Zaten festival yan etkinlikleriyle adadaki diğer noktalara da dağılıyor. Tek bir nokta olarak değil de Bozcaada olarak değerlendirmek iyi oluyor. Manastır da atmosferi itibariyle festival yapmak için çok güzel bir nokta. 
 
BİLETLERİN YÜZDE 20'Sİ FESTİVAL PROGRAMI AÇIKLANMADAN SATILDI
 
Bu sene katılımın daha yoğun olacağı öngörülüyor. Satışlar ne zaman başladı, şimdi nasıl gidiyor?Biz şubatta festivali duyurduk, martın ilk haftasında ön satışlar başladı ve kendi içinde kategoriler halinde devam etti. Geçen hafta sonuna doğru kombine, cuma ve cumartesi günlerinin ön satışları tükendi. Bir de biz daha festival programı çıkmadan festivali açıkladık ve biletleri çıktık. Biletlerin %20’si festivalin programı açıklanmadan satıldı. İnsanlar ne dinleyeceğini bilmeden aslında o festivalin kendisine bilet aldı. Bu çok güzel bir şey ve insanların Bozcaada’yı sevdiğini, programa güvendiğini açıklıyor aslında. Ülkenin ve ekonominin gidişatının tersinde bir ivme oldu; biz çok mutluyuz.  Şu an için Cuma ve Cumartesi günleri festivalde biletler tükendi, ama Pazar günü için bilet alabilirler.
İnsanlar festival zamanında bir anda karşılarına çıkan bir orkestra görebilirler.
 
Adada başka etkinlik düzenliyor musunuz? Bununla ilgili planlarınız var mı? 
 
Bozcaada Caz Festivali kapsamında farklı etkinlikler yapıyoruz, programdan bakabilirsiniz. Biz zaten geçen seneden itibaren Curious Community serisi kapsamında tiyatro, sinema, çeşitli sanat dallarında konuşmalar ve atölyeler yaptık. Festivalin öncesinde ayrı bir projeydi bu. Meltem Cumbul, Yeşim Ustaoğlu, Onur Ünsal, Ali Akay, Osman Erden gibi farklı disiplinlerden insanları ağırladık. Festivalin doğuşundan itibaren de sadece müzik ekseninde değil farklı disiplinleri de içeren bir festival olsun istedik. Bu sene gastronomi, çocuklarla atölyeler, beden odaklı atölyeler ve müzik ve beden odaklı atölyelerden oluşan bir programımız var. Aynı zamanda pop-up konserlerimiz var, bunlar sürpriz olduğu için duyurmuyoruz. İnsanlar festival zamanında bir anda karşılarına çıkan bir orkestra görebilirler. Bunun dışında bira ve şarap tadımları olacak. 
 
Festival tarihlerinin yüksek sezon öncesinde veya sonrasında olması konuşuldu. Sizin bu konuda fikriniz nedir? 
 
Bununla ilgili birkaç tane durum var. Özellikle Bozcaada’nın iklimsel koşulları göz önünde bulundurulduğunda Temmuz ayı oldukça elverişli bir tarihti. İlaveten sektörel olarak uygun dönemler ve sanatçı takvimleri göz önünde bulundurulduğunda Temmuz ayı oldukça uygun göründü. Biz akılda kalan bir tarihi olsun istiyoruz bu festivalin. Böyle bir algı yaratmak istiyoruz ki insanların programlarına girmek ve insanların önceden planlayabilmeleri mümkün olsun.  Çok farklı türden, aynı sahnede buluşan bir program var ve bunun zenginliğini çok seviyoruz.
 
Biraz da gelen sanatçılardan bahsedelim. Kimler var? Önde gelen sanatçılardan bahsedebilir miyiz? 
 
Çok kalabalık bir sanatçı kadromuz var. Festival programında ana gruplar ve onun altındaki gruplar gibi bir programlama yok, bizde herkes eşit. Dikkat ettiğimiz şeyler; türler içindeki denge, gün içindeki denge ve programın zengin olması. İlk gün ilk etkinlik olarak Harun İzer bir dj set çıkaracak. Sonrasında günbatımında Lahza sahneye çıkacak. Ardından Yarım Dünya Klarnet Trio diye Keşan’da yaşayan ve Paris’te caz festivallerinde sahne alan dede, oğlu ve torunu klarnet performansı sergileyecek. Yani programda çeşitliliğe önem verdik. Ön plana çıkarmak istediğimiz festivale özel iki proje ortaya çıktı bu sene. Bir tanesi Bozcaada Ensemble, 9 farklı caz müzisyeninden oluşan tek bir grup. İlk defa birlikte aynı sahnede buluşacak müzisyenlerle yeni bir proje yaratıldı. Bu müzisyenler, Bozcaada’ya özel ilk defa Bozcaada Caz Festivali’nde birlikte sahne alacaklar. Bir diğeri, Korhan Futacı festivale özel ‘Pavli Experiment’ diye bir proje ortaya çıkardı. Bu proje Bozcaada’da başlayıp başka yerlerde de sahne alabilir bir proje oldu. Yani çok farklı türden, aynı sahnede buluşan bir program var ve bunun zenginliğini çok seviyoruz. Bizce insanları çeken şey de bu.
Herkes paylaşımlarda bulunuyor, duvarlarına asmak için poster istiyor, bu da bizi çok mutlu ediyor.
 
Sizin söylemek istediğiniz bir şey var mı? 
 
Bozcaada’da bizi çok destekliyorlar. Bunu zaten hissediyorduk ama bu sene daha güzel oldu. Herkes paylaşımlarda bulunuyor, duvarlarına asmak için poster istiyor, bu da bizi çok mutlu ediyor. Demek ki gerçekten insanların da içinde hissettiği bir festival olmuş bu. Oteller çok önceden doldu,  lokantaların rezervasyonları doluyor; herkes mutlu, biz de çok mutluyuz. 
 
Umarım güzel bir festival olur, Bozcaadahaber olarak size ve ekibinize başarılar dileriz. 



Bu haber 4461 defa okunmuştur.

Bozcaada Simyon Bozcaada Pide Salonu

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

bozcaada  bozcaada

bozcaada
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
SON HABER YORUMLARI
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR HABERLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
 YUKARI
   
Otomatik olarak 5 saniye sonra kapanacaktır. Reklamı kapatmak için TIKLAYINIZ