Bugun...


kostasalto

Çevreciler beşinci defa Bozcaada'da bir araya geldi
Bozcaada Forum tarafından organize edilen Doğa Buluşması söyleşi ve etkinliklerin ardından sona erdi. Buluşmaya gazeteci Özer Akdemir, çevreci Hüsnü Dilli ve yazar İsmail Tokalak söyleşileriyle katkı verdi.

Mobil Reklam

Çevreciler beşinci defa Bozcaada'da bir araya geldi
+ -
Bozcaada Bozcaada Haber Madam

Bozcaada Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen, Bozcaada Forum tarafından organize edilen 5’inci Bozcaada Doğa Buluşması cumartesi günü katılımcıların bir bölümünün gelmesiyle yapılan kahvaltıyla başladı. Kahvaltının ardından Bozcaada Ayana Koyu’na gidildi ve çevre temizliği yapıldı. Temizlik sonrasında da dayanışma pikniği düzenlendi. Deniz sezonunu açan katılımcılar da vardı. 

Daha sonra söyleşiler için Salhane’ye geçildi. Söyleşilerin başlangıcında Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz etkinliğin önemine dair düşüncülerini paylaştı.

GAZETECİ AKDEMİR’İN ANLATTIĞI HİKÂYE KATILIMCILARI ETKİLEDİ

Ardından da gazeteci Özer Akdemir’in söyleşine geçildi. Ege Bölgesi’nde yaşanan çevre tahribatlarına değinen Akdemir,  bilinen ama unutulan mücadeleleri de hatırlattı. Özellikle siyanürle altın madeni projelerinden örnekler sunan Özer Akdemir siyanürden etkilenen bir bölgede bir koyunun yavrusunu kaybetmesi ve başından ayrılmamasını anlattığı olay katılımcıları derinden etkiledi.

HÜSNÜ DİLLİ RES’LERİN YER SEÇİMİNİN ÖNEMİNİ ANLATTI

Özer Akdemir’in ardından EGEÇEP Dönem Sözcüsü Hüsnü Dilli Rüzgar Enerji Santralleri’nin (RES) yaşam alanlarına etkileri üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi. Yer bakımından yanlış seçilen RES’lerin yenilenebilir olarak görülse bile tam bir felakete neden olacağını, bölgenin ekosistemine, orada yaşayan insanlara ve hayvanlara yaşatacağı zararları dinleyicilerle paylaştı.

Söyleşiler sonrasında akşam yemeği için Ayazma’da Koreli Restoran’da bir yemek düzenlendi. İstanbul’da konservatuvardan gelen üç müzisyen blues ve caz ağırlıklı bir repertuar ile bir müzik ziyafeti sundular.

ÇEVRE FORUMUNDA EKOLOJİ HAREKETİNİN GENÇLERE NASIL AKTARILACAĞI KONUŞULDU

Ertesi gün Zübeyde Hanım Park Kahvesi’nde bir çevre forumu gerçekleştirildi. Ada sorunlarının yanında çevre hareketlerinin nasıl güçlendirileceği konuşuldu. Bu hareketin genç nesle nasıl aktarılacağı konusunda fikirler paylaşıldı. Özellikle Ekoloji Birliği’nin yapısı altında dayanışmanın sürdürülmesi konusunda mutabık kalındı. Forumun ardından Batu Saldıray, Salhane’de bir fotoğraf atölyesi düzenledi. Saldıray’ın atölyesinde fotoğrafçılıkla ilgili temel bilgilerin yanısıra Göbeklitepe’de yaptığı bir gezinin orada nasıl fotoğraflandırıldığı, hangi kadrajlara dikkat edildiği ve aynı zamanda tarihsel bilgiler ile birleştirilen bir sunum oldu.

TOKALAK: “EKOLOJİK OKURYAZARLIK MÜFREDATA EKLENSİN”

Daha sonra da İsmail Tokalak, özellikle son dönemde teknolojinin bazı noktalarda insanlığın yaşamına sorun olacak şekilde geliştirildiğini ve doğanın hiçe sayıldığını, doğadan kopuk bir insanın böyle bir ortamda çok uzun süre varlığını sürdüremeyeceğini, artık teknolojiyle birlikte insanlarda da eski dönemde doğayla daha bütünleşik yapıdan uzaklaşacağını söyledi. Ayrıca Milli Eğitim’in artık ekolojik okuryazarlık dersini çocuklara zorunlu ders haline getirmesini önerdi. Çünkü Tokalak, doğadan kopuk bir yaşamı önlemenin önce çocuklardan başlayacağına inandığını belirtti.

Salhane’deki söyleşilere Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz’ın yanısıra belediye meclis üyesi İbrahim Günel ve Milliyetçi Hareket Partisi İlçe Başkanı Haluk Doğan da katılım gösterdi. Kazdağı Koruma Derneği ve İda Dayanışma Derneği üyeleriyle Gökkuşağı Dergisi de buluşmayı izleyenler arasındaydı.

 

Bozcaada’daki çevre sorunları üzerine yaptığı haberler ve adanın kültürel yapısına katkılardan ötürü Birgün Gazetesi yazarı, Mendirek Dergisi ve Bozcaada TV Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Dermanlı’ya da bir ödül verildi. Dermanlı’nın katılamadığı toplantıda katılımcılar bir video ile kendisini alkışla tebrik ettiler.

Etkinlik Salhane’de bir önceki akşam da müzik yapan konservatuvarlı müzisyenlerin Bach ve Handel ağırlıklı gitar dinletisi ile sonlandı.

 




Bu haber 3666 defa okunmuştur.

Bozcaada Simyon Bozcaada Pide Salonu

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

bozcaada  bozcaada

bozcaada
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
SON HABER YORUMLARI
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR HABERLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
 YUKARI
   
Otomatik olarak 5 saniye sonra kapanacaktır. Reklamı kapatmak için TIKLAYINIZ