Bugun...


kostasalto

Bozcaada Ayana Koyu’nda bir gemi karaya oturdu
Pazar günü Bozcaada Tuzburnu açıklarında su alan Kanuni D.S. isimli gemi, sürüklenerek Ayana Koyu açıklarında karaya oturdu. Mürettebat yardım talep etmezken, geminin baş kısmı sulara gömüldü.

Mobil Reklam

Bozcaada Ayana Koyu’nda bir gemi karaya oturdu
+ -
Bozcaada Bozcaada Haber Madam

Pazar günü öğle saatlerinde baş kısmından su almaya başlayan Türk bayraklı, 41 metre uzunluğundaki “Kanuni D.S.” isimli gemi saatlerce su aldıktan sonra Ayana Koyu’nda karaya oturdu. Geminin kaptanı Ali Koparan Çanakkale Boğazı Gemi Trafik Hizmetleri Müdürlüğüne durum hakkında bilgi verdikten sonra geminin batmaması için mürettebat ile birlikte gemiyi karaya oturtmak için kıyıya doğru seyre geçti. Gemi saatler sonra adanın güneyindeki Ayana Koyu’nun açıklarında baştankara şeklinde karaya oturdu. Gemi Aliağa’da Yalova’ya seyir halindeydi.

Geminin bulunduğu bölgeye güvenlik gerekçesiyle Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne ait "Kurtarma-6" römorkörü de sevk edildi. Kamaralar geminin arka kısmında kaldığı için 8 kişilik mürettebat gemiden ayrılmadılar ve geride kalan iki geceyi de gemide geçirdiler.

Kaptanın, Bozcaada Kıyı Emniyeti ve Liman Başkanlığı'ndan henüz yardım ve kurtarma talebinde bulunmadığı belirtilirken 72 saat sonunda inisiyatif alınarak gemiye müdahale edileceği çeşitli basın kuruluşlarınca iddia edilmişti. Bugün yetkililerden aldığımız bilgiye göre böyle bir durumun olmadığı, Kıyı Emniyetinin hacimsel olarak 300 netton’un üzerindeki gemilere müdahale tekeli olduğu bunun altındaki tonajlarda ancak bir talep gelirse yardım edildiği dile getirildi. Bozcaada’da ön tarafı batan geminin 165 netton olduğu da belirtildi.

'BİRKAÇ GÜNE KURTULACAĞINI ÖNGÖRÜYORUZ'

Yetkililerle yaptığımız görüşmede, “Ayana Koyu’nda karaya oturan gemi 2017 yapımı yeni bir gemi. Gemide herhangi bir delik veya kaçak olmadığını düşünüyoruz. Zaten geminin mürettebatı tarafından dalışlar yapıldı, su basmaya devam ediliyor. Geminin önünde yer alan eskavatörün ağırlığı ve havanın da rüzgarlı olması sebebiyle gemi ön taraftan su almaya başlamış. Şu an karaya oturmuş vaziyette. Bu gemiler limanlarda tarama yapan, temizlik yapan, tarak gemileridir(*). Zaten 2017 yapımı yeni bir gemi. Biz tedbir amaçlı bariyer de getirdik ama herhangi bir çevresel sorun olma ihtimalini çok düşük görüyoruz. Tahminim birkaç güne kadar gemi kurtulacaktır” açıklaması yapıldı.

TARAK GEMİSİ NEDİR?

Kendi tekne yapısı üzerinde kepçesi ve ekskavatör yapısını taşıyan bir deniz dibi derinleştirme gemisidir. Tekne/ponton üzerine karasal tip bir ekskavatör kepçenin montajı elde edilir. 

Dünyadaki büyük tarak gemileri genel olarak duba üstüne monte edilmiş tipte imal edilirken küçük olanları ise parçalı olarak imal edilmektedir.

Bu gemiler yarı açık kepçe kovası yardımıyla önündeki alanı kazır. Genel olarak deniz dibinden alınan çamur "barge"lara boşaltılır. Bu gemiler diğer bir çok tipteki geminin giremediği sığ bölgelerde ve limanlarda çalışma özelliğine sahiptir. 




Bu haber 5057 defa okunmuştur.

Bozcaada Simyon Bozcaada Pide Salonu

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

bozcaada  bozcaada

bozcaada
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
SON HABER YORUMLARI
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR HABERLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
 YUKARI
   
Otomatik olarak 5 saniye sonra kapanacaktır. Reklamı kapatmak için TIKLAYINIZ