Bugun...


kostasalto

Çevreciler Bozcaada Doğa Buluşması'nda bir araya geldi
Çevre gönüllüleri “3. Bozcaada Doğa Buluşması”nda bir araya geldi. Bozcaada'da 2 gün süren etkinlikte çevreciler, çevre temizliği, çevre temalı söyleşiler, forumlar ve dayanışma pikniği gerçekleştirildi. Başta Bozcaada'nın olmak üzere ülkemizdeki çevre sorunlarının masaya yatırıldığı etkinlikte konuşan Prof. Dr. Necati İnceoğlu, “Bozcaada 2000 sonrası gerçekleşen üçüncü kuşak turizmle zarar görmeye başladı. Kitle turizmi adayı olumsuz etkiledi.” dedi.

Çevreciler Bozcaada Doğa Buluşması'nda bir araya geldi
+ -


Bozcaada Bozcaada Haber Madam

Bozcaada Forum'un öncülüğünde bu yıl 3'üncüsü gerçekleşen “Bozcaada Doğa Buluşması” 6-7 Mayıs tarihlerinde gerçekleşti. Bozcaada'da gerçekleşen etkinliğe adalı çevrecilerin yanı sıra birçok üyesi ile Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, İDA Dayanışma Derneği Başkanı Dr. İlhan Pirinçciler ve çeşitli illerden birçok çevre gönüllüsü katıldı.

Ayrıca Bozcaada Kaymakamı Mustafa Akın, CHP İlçe Başkanı Hüseyin Durmuş ,Bozcaada Belediyesi AKP'li Meclis Üyesi ve Bozcaada Bağcılar Kooparatifi Başkanı Sabri Güler de etkinliğin ilk gününe katılanlar arasındaydı. Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz ise iki gün süren etkinliklere katılım göstermedi.

Cumartesi günü çevre temizliği ve söyleşiler ile başlayan “3. Bozcaada Doğa Buluşması” Pazar günü ise Çevre Forumu, Dayanışma Pikniği, söyleşiler ve ödül töreni ile sona erdi.

Çevre kirliliğine dikkat çekmek için “Temiz Bozcaada, yere çöp atma” sloganları ile ada merkezinde çevre temizliği yapan gönüllüler, temizliğin kirletmemekten başladığının altını çizerek temiz bir çevrede yaşamak istediklerini belirttiler. Özellikle yenilenebilir enerji konusunda projeler yürüten Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Bozcaada Rüzgar Elektrik Santralini ziyaret edip, santral yetkilisi Kerim Kılavuz'dan detaylı bilgi aldı.

Etkinliğin ikinci gününde yapılan 'Çevre Forumu'nda ise, çevre mücadelesini güçlendirmek için neler yapılabileceği konuşuldu.

Cumartesi günü başlayan etkinliğe konuşmacı olarak davetli olan Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası'nda İrfan Mutluay, “Hesaplamalarıma göre otoyol sebebiyle 330 bini aşkın ağaç kesilecek. Raporlarda net bir veri yok. Eğer ben hata yapıyorsam yetkililer bu rakamı düzeltsin” diyerek ortaya çıkacak doğa kıyımına dikkat çekti.

Ardından günün ikinci konuşmacısı ise yazar Sadık Usta oldu. Konuşmasına genel bir ütopya tanımı ile başlayan Sadık Usta, özellikle Thomas More'un Ütopya eseri üzerinden Ütopya ve ada ilişkisini ayrıntılı olarak ele aldı. Ütopyalarda eşitlik, mülkiyet ve beslenme üzerinden çevre sorunlarına değinen Sadık Usta bu sorunların çözümü için ütopyalara her zamankinden daha çok ihtiyacımız olduğunun altını çizdi.

KİTLE TURİZMİ BOZCAADA'YI OLUMSUZ ETKİLEDİ

İkinci günün ilk konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Necati İnceoğlu ise “Çavuş bağları artık yaşlandı ve ekonomik ömrünü yitirdi. Çavuş üzümü tehlike altında. İstanbul’daki kabzımalların da bu olumsuzlukta rolü vardır. Bozcaada 2000 sonrası gerçekleşen üçüncü kuşak turizmle zarar görmeye başladı. Kitle turizmi adayı olumsuz etkiledi. Yine de şanslıyız ki buraya gelenler sadece tek bir sebep için gelmiyorlar. Tarihsel doku, bağcılık, şarapçılık ve mimari çok önemli. Bunları korumalıyız. Yakın dönemde adaya katkı sunan iki gelişme oldu. Biri imar planının durdurulması konusunda adalılar bir savaş verdi ve adayı kurtardılar. Yine koyların ihale sürecinde de yine adalılar ayaklandı ve bu ihale süreci durduruldu. Ayrıca aidiyet ve toplumsal katılımcılık çok önemli iki konu. Turizm ve tarım planı yapılmalı. Yerel yönetim ve halk bu planları sahiplenmeli ve toplumsal katılımla arkasında durulmalıdır” dedi.

Ulusal haber sitelerinde yer alan haberlerimiz:

Birgün: Tıklayınız

Hürriyet: Tıklayınız

Evrensel: Tıklayınız




Bu haber 5907 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

bozcaada  bozcaada

bozcaada
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
SON HABER YORUMLARI
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR HABERLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
 YUKARI