Bugun...
Ada yemekleri eşliğinde öyküler okumaya var mısınız?


Burcu Mert Kültür Kargası
burcumert0307@gmail.com
 
 

Ümit Hamlacıbaşı’nın ‘Kala Afiyet Bozcaada Mutfağı’ isimli kitabı ile Kadir Aydemir’in derlediği ve 34 yazara ev sahipliği yapan ‘Bozcaada Öyküleri’ isimli kitap Kültür Kargası’nın bu yazısının misafirleri!

İlk kitabımız, Chiviyazıları Yayınevi tarafından ilk olarak 2003 yılında basılan  Ümit Hamlacıbaşı’na ait ‘Kala Afiyet Bozcaada Mutfağı’ adlı kitap. Belirtmemiz gerekir ki, Kala Afiyet bu yıl beşinci baskısını yaptı. Kitabın adından anlaşılacağı gibi, yemek tarifleri üzerine hazırlanmış bir kitap gibi görünse de çok daha fazlasını barındırdığını anlıyoruz sayfalar ilerledikçe. Kitap geçmiş zamanlarda Bozcaada’ya hakim mutfak kültürünü anlatırken, sizi o yıllarda bu kültüre tanık olmadığınız için pişman ediyor adeta. Zira dönüşen yaşam Bozcaada’nın da gastronomi kültürünü bir çeşit erezyona uğratmış. Ümit Hamlacıbaşı ise yok olmaya yüz tutan bu kültürü yazılı bir kaynak olarak bizlere sunmak için çalışmış.

Kitapta yemekler ayrıntılı bir şekilde bölümlendirilmiş. Doğal olarak en çok sayfayı kaplayan bölümler Balıklar, Denizden Ama Balık Değil, Otlar, Sebzeler ve Tatlılar bölümleri. Tüm bölümlerde yer alan tariflerdense, hikâyeleri daha çok dikkat çekiyor.

Ümit Hamlacıbaşı’nın Bozcaada ve kendisiyle ilgili hikâyesinin de anlatıldğı kitap adeta yemek tarifleri romanı gibi. Gazeteci-Yazar Haluk Şahin’in de kitabın adını koymasıyla taşlar yerine oturmuş gibi duruyor bu güzel kitapta.  

ÖYKÜLER ADADAN

“Zamana karşı durulmuyor elbette ama Bozcaada’nın kuvvetli poyrazı gibi değişen rüzgârına da direnmek çok öğretici olabiliyor. En azından hatıraların direnmesi gerekiyor. Çünkü lezzetli yemekler yapabilemek için lezzetli hatıralar gerekiyor.” diyor kitabın başında sayın Hamlacıbaşı.

 

Bu sayıda tanıtacağımız ikinci kitabımız; Kadir Aydemir’in derlediği ‘Bozcaada Öyküleri’ kitabı. Aralarında sitemiz ve dergimiz yazarlarından Türkan Çim Işık’ın da bulunduğu, 34 yazara ait öykülerin bir araya gelmesiyle oluşmuş bir kitap Bozcaada Öyküleri.

Yitik Ülke Yayınları’ndan 2009 yılında çıkan kitap, 205 sayfa olarak raflardaki yerini almış. Kitabı hazırlayan Kadir Aydemir ise kitabın baskısını gerçekleştiren Yitik Ülke Yayınları’nın kurucusu aynı zamanda. Ayrıca yayınevinden çıkmış bir çok kitabı da bulunmakta. Kitapta 34 yazarın Bozcaada’ya dair kaleme alındığı değişik hikâyelerinin olması ve bunları bir araya getirmek elbette değişik bir kitap fikri olmuş. Bütün bir kış Bozcaada hayali kuranlara ilaç gibi geleceğini düşündüğümüz bu kitabın herkeste aynı etkiyi bırakmayabileceğini de belirtmeden geçmeyelim. Zira kitabın öznesi Bozcaada olsa da adaya dair ayrıntı ve duygu barındırmayan hikâyelerin var olduğu eleştirilerini de almış okuyucu tarafından. 

Kitabın tanıtım yazısı ise şöyle:

"Bozcaadaya gitmek... İki sihirli sözcük. Ada orada bizi bekliyor her zaman. Tek yapmamız gereken bir sırt çantası hazırlamak belki, belki de hiç düşünmeden ilk otobüse yer ayırtmak. Bozcaada Öyküleri, gidenler, gidemeyenler ve hep gitmek isteyenler için kaleme alınmış bir kitap. Uzun bir çalışmanın ürünü olan bu eşsiz kitap elinizden düşmeyecek. Tıpkı ada gibi; çantanızda, kütüphanenizde, ofisinizdeki sıkıcı çekmecenizde hep sizi bekleyecek. Okuduğunuz her öyküde daha derin bir nefes alacaksınız. Dar sokaklarıyla, üzüm bağları ve ünlü şaraplarıyla, Polente feneriyle, dev rüzgârgülleri ve kalesiyle olduğu kadar yaşanan aşklarıyla da Bozcaada sizleri çağırıyor. Sayfaları çevirin ve kaçın bu kentten...

 

"Bozcaada Öyküleri" kitabında 34 yazar sizi öyküleriyle yolculuğa davet ediyor. Gülsel Ceren Güneş, Çiğdem Aldatmaz, Çiler İlhan, Deniz Günal, Duygu Günkut, Ebru Durupınar, Esra E. Kutengin, Figen Alkaç, Gürgen Öz, Hasan Topçu, İdil Giray, Jak Alguadiş, Kadir Aydemir, Lâle Dilligil, Mehmet Ünver, Nefin Huvaj, Neval Sultan, Nihat Ziyalan, Nurcan Göksel, Özlem Özyurt, Reyhan Yıldırım, Sabri Kuşkonmaz, Saliha Yadigâr, Seran Demiral, Serdar Çekinmez, Serkan Türk, Sine Ergün, Sinem Karhan, Solmaz Aksoy, Turgay Yılmaz, Türkan Çim Işık, Yeşim Ağaoğlu, Zerrin Yılmaz ve Zeynep Zişan öyküleriyle kitapta yer alıyorlar. Bozcaada yolcusu kalmasın!

(Bu yazı Bozcaad Mendirek Dergisi’nin 10. sayısından derlenmiştir.)

 

 

 



Bu yazı 3358 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
Bozcaada Bağcılığı
SON YORUMLANANLAR HABERLER
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR

Adada zincir market açılması konusunda ne düşünüyorsunuz?


 YUKARI