Bugun...
Poseidon


Cahit Yalçın
cahit-yalcin@hotmail.com
 
 

Poseidon dendiğinde bilmeyen yoktur. Tabii ki sadece hava durumu sitesinden ibaret değildir, aynı zamanlarda denizlerin Tanrısıdır Poseidon dedemiz. Her ne kadar bütün denizlere hakim olsa da, ikâmet olarak Ege Denizi gösterilir. Her ne kadar özel hayatı yazmasa da, çoçukları çoktur. En gözdesi ilk göz ağrısı poyrazdır. Sert mizaçlıdır, karekterinden taviz vermez, görev verdiği zaman babası, sen de bir kaç gün ben diyeyim haftalarca eser. Batı diğer oğlunun ismidir. Küçükken havale geçirmiştir, eserlidir biraz, Posedion’un kafası kızınca ara sıra yabasıyla dürter. Şarteller atar, önüne ne varsa katar geçer. Öfkesi kısadır ama tahribatı yüksektir.

Karayel, çalışmayı sevmeyendir. Yazın yatar, kışın mecbur kalınca ara sıra babasının öfkesinden korkar. Ama katı ve serttir. Adamın evde ne kadar odun, kömür varsa erittirir, faturalara reyting yaptırır. Hatta bir defasında, 2004’de babasına bir kızdı, Bozcaada’nın ve Çanakkale’nin canına okudu. O zamandan bu zamana, Bozcaada kış nüfusu yarıya düştü. Siz bakmayın başka bahanelere, vatandaş  soba kovası taşımaktan helak oldu, doğalgazlı ve kaloriferli evlere göç etti. Hatta İstanbul’dan bir abimiz çoluk çoçuğu toplayıp adaya kaçtı. Şanssızlığı o kışa tesadüf etti, o gün bu gündür abimizi Ekim ile Nisan arası ara da bulasın Bozcaada’da.

 Bizim Poseidon’un kızları vardır, çok düşkündür onlara. Kız babaları iyi bilir. En narini meltemdir, hiç kıyamaz ona, çıtkırıldımdır. Bizim turizmciler de çok sever meltemi. Hafiften saçlarını sallayarak şöyle bir geçer ada üzerinden, varlığı ile yokluğu bile anlaşılmaz. Bereketli şans meleğidir adamızın. Fakat bir kızı vardır ki zannedersin ki gazap rüzgârı! Arada bir çıkar sahneye, tüm Ege’yi, İstanbul’u, Bursa’yı tarumar eder. Kincidir, eğer gemiyle geçiyorsan karşıya Fatiha’yı bilmeyene ezberlettirir (Gerçi 6 kuvvetinden sonra gemimiz çalışmıyor ama). Eski sabıkaları yeter. Lodos derler Poseidon’un bu kızına. geçmişte çok canlar yakmıştır. Bir tek yağmur gelir hakkından. Kankası, sırdaşıdır, bir tek o sakinleştirir lodosu.

Poseidon, on iki adayı boşvermiş, ilgisini daha çok iki adaya vermiştir. Özellikle Thenes’in ‘acıların çoçuğu’ misali yaşadığı acı hayat hikâyesinden dolayı Tenedos’a başka bir gözle bakmıştır. İlk göz ağrısıdır. Üzümü hediye olarak göndermiş, Tenedos’u marka yapmş, Thenes’e kıyak geçmiştir.

Kıssadan hisse; Miras sadece para değildir. Babalar, dedeler, bazen de isim ve marka bırakır çoçuklarına ve torunlarına. Öyle mirastır ki, kullanmayı bilirsen çoçuklarına paradan çok ismini bırakır. Değerini bilmezsen, bir mirasyedi gibi bir kaç senede ne para, ne marka, ne de para kalır. Umarım Thenes’in torunları da bunun farkındadır.

 

Bu köşe yazısı daha önce Mendirek Dergisi'nin 11 sayısında yayımlanmıştır



Bu yazı 4244 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Cem Öztürk
29-03-2016 21:35:00

Süper bir tespit ve uyarı yazısı .. Cahit Yalçın Bey in yazısı her ay , yayınlansın veya her eve postalansın. Bu yazıyı onbeş yıl sonra bozcaada meydanında okusunlar . Adam geleceği görmüş derler. Yirmi sene , her yaz bozcaadaya geliyorum , sadece emlak , konaklama , yeme içme fiyatlarında bir yükselme , diğer herşeyde ( trafik , yazları otopark, konut, tarımsal üretim, gerçek bozcaadalı sayısı , vs) bir düşüş ve kötüleşme görüyorum İnşallah herşey çözümlenir.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
Bozcaada Bağcılığı
SON YORUMLANANLAR HABERLER
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR

Adada zincir market açılması konusunda ne düşünüyorsunuz?


 YUKARI