Bugun...
Fikret Kızılok ve müzik


Dj Anıl (Anıl Azdemir)
anilazdemir@hotmail.com
 
 

Türkiye’nin gelmiş geçmiş en iyi müzisyenlerinden biri olan, modern zaman ozanlığını şarkılarına yansıtmış,  Aşık Veysel’in talebesi, çoğu şarkısını ezbere bildiğimiz ama bestesinin kendisinin olduğunu bilmediğimiz,  “Yıllar geçse de üstünden” diye başlayıp bize hasreti yaşatan,  M.F.Ö ‘nün  “Sakın Gelme”, Sertap Erener’ in “Kumsalda” şarkılarının bestecisi Fikret Kızılok’ tan bahsetmek istiyorum bu ayki yazımda.

   10 Kasım 1946 doğumlu Münir Fikret Kızılok, ilkokul yaşlarındayken bir doğum gününde akordeon hediye edilmesiyle müzikle tanışmış. Lise zamanlarında ise döneminin müzisyenleri Elvis Presley, The Beatles’ den etkilenip gitar çalmaya başlamış. O zamanlar en büyük destekçileri Timur Selçuk ve Barış Manço olmuş. İlk zamanlar Barış Manço ve Kaygısızlar ile beraber çalışmış. Barış Manço’ nun ilk eşiyle beraber olan Kızılok, yolları Barış Baba’yla ayrılmış. Yoluna kendisi devam eden Fikret Kızılok, Beatles  “All my Lovin” in Türkçe arajmanı “Sevgilim”i yayınlamış. O yıllarda bir arkadaşı ile yola düşüp, Aşık Veysel ile tanışmı. “Uzun ince bir yoldayım”ı 45’lik plak yapmış.  Aynı sene tekrar Aşık Veysel’in yanına Sivas’ın Sivrialan köyüne gitmiş, kar sebebi ile yollar kapanınca 3 ay boyunca orada kalmış. İstanbul’a dönünce "Yumma gözün kör gibi / Yağmur olsam" şarkılarını besteleyip plak yapmış. Değişiklik olsun diye sazların yanında enstrüman olarak tahta ve taş kullanmış, şarkılar çok beğenilmiş.

   1973 yılında Aşık Veysel’ in cenaze töreninden sonra “Ustam öldü, toprak oldu. Ustamın parmaklarına değen bu sazın da toprak olması gerekir. Artık ona can veren parmaklar yok”  deyip kendi bağlamasını kırmış, müziğe ara verip mesleği olan dişçiliğe dönmüş. Daha sonra Siyasi içerikli şarkılar da yapan Kızılok, Uğur Mumcu’ nun yazısını inceleyip senfonik şiir olarak bestelemiş. Nazım Hikmet’in şiirlerini Not Defterimden albümüne koyup “Şarkıcılığı değil, müzisyenliği” denemiş kendi deyimiyle. 80’li yıllarda Bülent Ortaçgil ile “Çekirdek Sanat Evi” projesine başlayıp, burada 3 albüm kaydetmişler. Sonralarda M.F.Ö’ nün “Sakın Gelme” şarkısının sözlerini yazmış, Sertap Erener’e de “Kumsalda” ve “Oysa” şarkılarını vermiş. Şüphesiz ki Türk müziğine katkısı çok büyüktür ve şarkıları unutulmayacaktır.

   Yakın arkadaşım İrem, Fikret Kızılok konusu açılınca “Müziğin Peygamberi” cümlesini kullanırdı. Aynı cümleyi başka zaman aralığında Savaş arkadaşım da kullanmıştı. “Gönül” şarkısını bütün Kızılok’culara armağan ediyorum..

   Bu listemi hazırlamadan bir önceki gün, Vitamin büfenin önünde Nejat abiyle çay içerken, “Kafamın içinde Leonard Cohen konseri var Nejat abi, Hallelujah şarkısı çalıyor.” dedim. Gülümsedi. “Ben Tom Waits’ de severim.” dedi. Biraz benim listelerimden, biraz Tom Waits, biraz da Cohen konuştuk. Vedalaşırken, bu listemde Tom Waits paylaşacağımı söyleyerek ayrıldım yanından..

     Güzel günler sen ona gitmeden gelmez… Selamlar

DJ Anıl'dan Şubat listesi

Listeyi Spotify üzerinden dinlemek için

>tıklayınız<

 
 

1 - Leonard Cohen – Avalanche

2 -Tom Waits – I Hope That I Don’t Fall In Love With You

3 - Evgeny Grinko – Valse

4 - Fikret Kızılok – Gönül

5 - Düş Sokağı Sakinleri – Al Beni Yar

6 - Yanni – Renegade

7 -  Ezginin Günlüğü – Şehir



Bu yazı 2922 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
Bozcaada Bağcılığı
SON YORUMLANANLAR HABERLER
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR

Adada zincir market açılması konusunda ne düşünüyorsunuz?


 YUKARI