Bugun...
Komşu Sözler


Dj Anıl (Anıl Azdemir)
anilazdemir@hotmail.com
 
 
Yunanlar ve biz Türkler asırlar boyu samimi ilişkiler içersinde bulunmuşuz. Yiyeceklerimiz, içeceklerimiz, müziklerimiz, yaşayışlarımız hepsi birbirine çok benzemektedir. Hatta müzik aletlerimiz bile çok yakındır. Kültürlerimiz iç içe geçmiştir. Toprakları ayıran sınırlardır, insanları sınırlar ayıramaz. Bizim Mey’ i miz rakı, Yunan dostlarımızın ki Ouzo’dur. İkisine de su eklenir. İkisinin masasının tadı da muhabbetle yumuşar. İkisi de biraz kederden biraz neşeden içilir. İkisinin de çoğu sarhoş eder. İkisi de aslan gibi hissettirir kendini. Bizim konumuz müzik olduğu için biraz orada dönelim.
 
   Müziklerimiz yakın olduğu için Yunan dostlarımız bizden, biz onlardan çok şarkı alıp vermişiz. Bu ülkede Haris Alexiou - Sezen Aksu gerçeği vardır. Sezen Aksu’ nun dillere marş olan ‘Herşeyi yak’ şarkısının orjinali ‘Haris Alexiou - Mia Pista Apo Fostoro’dur. Başka en çok bilinen Sezen Aksu’ nun ‘Sarışınım’ şarkısı da ‘Eleftheria Arvanitaki - Dynata Dynata’ şarkısına türkçe söz yazılarak yapılmıştır. 
 
   Zülfü Livaneli, Mikis Theodorakis ile beraber bir çok konser vermiştir. Mikis Theodorakis bin kadar şarkı yazmış, çok sayıda senfoni, bale, opera ve oratoryo bestelemiştir. 12 sinema filminin müziklerini yazmıştır. ‘Zorba’ filmi için bestelediği müzik sirtaki dansının dünyaya yayılmasını sağlamıştır. Siyasal mücadelesini ve sanata ilişkin görüşlerini 2 kitapta toplamıştır. 1997 de Livaneli’yle ‘Together’ isimli konser albümü yayınladılar.
 
   İzmir’li müzisyen Evrim Ateşler Yunan Blues’ u olarak anılan, ‘Rembetiko’ ya da 'adanmışlık’ anlamına gelen ‘Afieromenos sto Rembetiko’ isimli, albümün prodüksiyonu Atina’ da yapılmış ve hem Türkiye hemde yurtdışında dağıtımı yapılmıştır. Albüm digital ortamlarda da bulunuyor. Önerdiğim güzel bir Rembetiko albümüdür. 
 
İşte Kasım ayı listemiz...
 
Listenin Spotify Linki: >Tıklayınız<
 
 1 - Haris Alexiou - Ola Se Thimizoun

 
2 - Eleftheria Arvanitaki - Meno Ektos
 

3 - Yannis Parios - Thalassa

 
4 - Evrim Ateşler - Gülbahar
 

5 - İlhan Şeşen & Vasiliki Papageorgiou - Rüzgar

 
6 - Maria Faradouri & Zülfü Livaneli - San to Metanasti 
 
 
7 - Nana Mouskouri - Milise Mou


Bu yazı 2600 defa okunmuştur.

YORUMLAR

murat oğuz
20-11-2019 13:05:00

ellerine sağlık

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
Bozcaada Bağcılığı
SON YORUMLANANLAR HABERLER
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR

Adada zincir market açılması konusunda ne düşünüyorsunuz?


 YUKARI