Bugun...
Memur(n)iyet


Fırat Tunabay Yel değirmeni
ftunabay@gmail.com
 
 

 

Devlet hizmetinde aylıkla çalışan kimse, görevli, kısaca Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre “Memur” olarak tanımlanmaktadır. Yasalara göre sorumluluğu ve yetkisi olan Kamu görevlisi sıfatına sahip olan memurlar 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa tabidir. Halka hizmet olan başat görevlerini layığı ile gerçekleştirebilmeleri için Devlet tarafından kendilerine yetki ve geçimlerini sağlamak için Devlet tarafından maaş verilmektedir. Cumhuriyetin ilk yıllarında yetişen memurlar devrimin o heyecanı ile birlikte görevlerini idealist bir anlayışla yürütmüşlerdir. Günümüzde hala bu anlayışa sahip görevini sürdüren ve halktan saygı ve sevgi toplayan memurlar bulunmaktadır. Türkiye artık kabuk değiştirecek söylemin de ki yaklaşımla Devlet Memurluğu anlayışında büyük kırılma yaşanmıştır. İdealist yaklaşıma sahip kendini kamuya adayan memurlar yerine benim memurum işini bilir yaklaşımına sahip kamudan önce kendi menfaatini düşünen memurlar ortaya çıkmıştır. Kendilerine verilen hak ve imkanları halka hizmet yerine kendilerine rant elde etmek için kullanmaya başlamışlar ve bunu kendilerine olağan bir hak saymışlardır.

Bozcaada’da mahalli idare ve Devlet Kurumlarında memur olmak zordur. Bugün turizm cenneti olarak lanse edilen Bozcaada seneler öncesinde memurlar için mahrumiyet bölgesiydi. İkamete mecbur kılınan memurlar özellikle sosyal imkanların sınırlılığından kaynaklı olarak adadan nasıl kurtulacaklarını planlarlardı. Günümüzde bile adanın şartları birçok memur için zor koşullar oluşturmaktadır. Özellikle adada bazı memurlar vardır ki görev yaptıkları birimin öneminden kaynaklı olarak adadan ayrılmamak için çaba göstermişlerdir. Bu memurlar genellikle “işini bilen” memurlardır. İkamete mecbur kılındıkları ada kendilerine sağladıkları fayda ile adeta bir memleket haline gelmiştir. Adalı olmakla ilgili yeni bir tanım ortaya atıp kendilerini has adalı olarak lanse edip birçok iş yaptığı dışarıdan gelenleri dışlayıp ötekileştirmektedir. Ailesel hiçbir bağı olmayan bu kişilere göre memuriyetinden mecbur ikamet ettiği adada 12 ay yaşamak adalılığın şartıydı. Sürekli adayı çok seviyoruz, adayı çok seviyoruz naralarını attıklarını duyarsınız ama aslında mamayı çok seviyoruz, mamayı çok seviyoruz demek istemektedirler. Bu memurlarla iş yapan büyük yatırımcılar ise bu memurların hiçbir zaman emekli olarak pasifize olmalarını istemezler. Çünkü hiçbir çocuk kısa süreli kullanacağı bir oyuncağa sahip olmak istemez. Adayı öyle bir sahiplenirler ki çocuklarının geleceğini kullanarak çocuklarının iyi bir eğitim alarak ada dışında adadan bağımsız bir yaşamlarının olmasına engel olurlar. Bu memurlar görevleri süresince adada ikamet edenler hakkında topladıkları verileri tehdit ve kişisel menfaat amacı ile kullanmaktadırlar.

Adada kısa sürelide olsa görev yapmış idealist yaklaşıma sahip öyle memurlar var ki yaptıkları hizmet ile adada isimlerini hafızalara kazımışlardır. Bozcaada’da kısa süreli ikametlerine rağmen Adalıların aklında ve yüreklerinde yer edinmişlerdir. Niyet her görevde olduğu gibi memuriyette de önemlidir. Halka hizmet niyetinde olanla kendine hizmeti niyet edineni iyi ayırt etmek gerekir. “Memuriyet, Niyet, Şahsiyet, Haysiyet”



Bu yazı 5149 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Fehmi Arıkan
05-08-2020 15:41:00

Bozcaada küçük bir yerdir. Sözü edilen bazı memurlar ismen belirtilmediği sürece, görevini yaparken sevgi ve saygıyı hak eden memurları şüphe altında bırakırsınız.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
Bozcaada Bağcılığı
SON YORUMLANANLAR HABERLER
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR

Adada zincir market açılması konusunda ne düşünüyorsunuz?


 YUKARI