featured

Başkan Göztepe’den Yangın ve Afet Önlemleri Hakkında Açıklama






Bozcaada Belediye Başkanı Yahya Göztepe, göreve geldikleri günden bu yana yangınlar ve diğer olası afetlere karşı alınan önlemleri anlatan yazılı ve videolu bir açıklama yaptı. Özellikle geçtiğimiz yıl adamızda yaşanan yangınların ardından, bugüne dek gerçekleştirilen çalışmaları kamuoyu ile paylaştı.

Başkan Göztepe açıklamasında, afetlere müdahale ve dirençli bir kent olma konusunda belediye olarak ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini vurguladı. Ayrıca bu süreçte tüm kurum ve vatandaşlarla iş birliğine açık olduklarının da altını çizdi.



Başkan Göztepe’nin açıklamasın tamamı şu şekilde:

Değerli Bozcaadalılar,



Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.
Ülkemizde, bölgemizde, komşularımızda yaşanan yangınlardan ötürü herkese geçmiş olsun dileklerimi iletmek isterim.
Bu videomuzda sizlere yangın ve afet konusunda neler yaptık onları anlatmak istiyorum.

Bildiğiniz üzere; adamızda da ne yazık ki son yıllarda, özellikle yaz aylarında çok fazla yangın çıkıyor. İklim Krizi’yle birlikte yangına ortam hazırlayan durum, bireysel sebeplerden ötürü etrafa atılan camlar, izmaritler ve çöpler başta olmak üzere birçok durum yangına sebep oluyor. Ayrıca adamızın rüzgâra açık olması da riskleri arttırıyor.
2024 yılında ne yazık ki adamızda 17 yangın kayda geçti. Özellikle Karadut mevkiinde başlayarak Ayana mevkiine uzanan ve büyük bir alanın yok olmasına sebep olan yangınsa ada tarihinin en büyük yangınlarından biri olarak kayıtlara geçti. Bu yıl da hızla müdahale edip büyümeden önlenen 3 yangın yaşadık bugüne kadar.
Tüm yangınlarda Belediye ekiplerimizin yanı sıra, adalılar, kepçe ve su tankeri sahipleri yangına canhıraş koşarken havadan müdahale için de helikopter ve yangın uçakları olay mahaline geldiler. Ayrıca komşu ilçeler, Orman Bölge Müdürlükleri, devletimizin kurumları da yangınlarda desteğimize koştu. Herkesle koordineli bir çalışma yürütüldü.

Bozcaada Belediyesi’nin kaynakları ve ekibi sınırlı. Ama koca bir gönüllü ordusu ve canı gönülden desteğe koşan komşuları ve devletimizin desteği var. Adamızdaki bu afetlerde canları pahasına koşturan herkese, her kuruma teşekkürlerimi ve minnetlerimi sunuyorum.

Geçen sene yangınlar sürerken İstanbul’a giderek İBB ile görüştüm. İSKİ’ye ait geçici görevle aynı anda 4 itfaiye aracını doldurabilme kapasitesine sahip 19 tonluk bir tanker hemen ertesinde adamıza geldi ve uygun bir noktada konuşlandırıldı. Sezon boyunca da adamızda kaldı. Ayrıca belediyemiz bünyesine 3’er tonluk 4 su tankeri kattık ve o tankerler de farklı noktalarda içleri su dolu olarak konuşlandırıldı.

Eylül ayında meclis üyelerimiz ile birlikte bir toplantı gerçekleştirdik ve sağlıklı bir planlama için neler yapabileceğimizi masaya yatırdık.

Yine Eylül ayında, dışarıdan bir gözün eksiklerimizi daha objektif görebileceği düşüncesiyle bağımsız afet araştırma ve değerlendirme şirketi Deployed Solutions ile iletişime geçtik. Birkaç gün süren araştırmaları sonucunda firma Kasım ayında detaylı “Acil Durum Değerlendirme Raporu”nu belediyemize sundu. Bu rapor itfaiye araçlarımızın durumundan personelimizin eğitimlerine, riskli sokaklar için neler yapılabileceğinden alınması gerekli eğitimlere kadar 24 maddelik bir risk tablosu içeriyordu.
Bu rapor çerçevesinde adım adım eksiklerimizi gidermeye başladık. Neler yaptığımızı tek tek anlatmak isterim…

• Zaten yıllardır işleyen belediye ekibimiz, gönüllüler, tanker sahipleri, kepçe sahipleri gibi birçok farklı gruptan kişinin yer aldığı, güncel ve organizasyonu daha sağlıklı bir Acil Durum Organizasyon Şeması hazırlandı. Mevcut Whatsapp grubu da güncellendi.

• İBB’den hibe yoluyla bir itfaiye aracı alındı.

• Bu alınan itfaiye aracı, kendi envanterimizdeki iki itfaiye aracımız ve bir orman içi yangın söndürme aracımızın tüm eksikleri giderildi, bakımları yapıldı, hazır hale getirildi.

• İşletmelerde doğabilecek bir yangına müdahale için; 10 Şubat tarihinde BOZTİD ile eşgüdümlü olarak işletmelere “İşletmelerdeki Acil Durumlar, Yangın Güvenliği, Koruyucu ve Önleyici Tedbirler, Yasal yükümlülükler, Bağımsız Denetlemeler ve Hizmetler” başlıklı online bir eğitim verildi.

• 20 Şubat tarihinde Çanakkale İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri belediye itfaiye personelimizi, itfaiye araç ve gereçlerimizi denetledi. Herhangi bir eksikliğe rastlanmadı.

• Meskun mahallerdeki işletmelerde bulunan lng/lpg tüpleri, bacalar ve yangınla ilintili olarak; Kartalkaya’da yaşanan üzücü yangınla birlikte yenilenmesi zorunlu Yangın Ruhsatları sebebiyle, işletmeler 30 Haziran’a dek zabıta birimlerimiz tarafından sıkı kontrol edildi ve ruhsatlar yenilendi. Yangın ruhsatlarını alamayanlar, yıl sonuna dek tamamlayabilirler.

• 11 Nisan tarihinde Deployed Solutions firması tarafından “Acil Durum Yönetim Sistemi Eğitimi” alındı. Bu eğitime Belediyemizin yetkili personeli, meclis üyelerimiz, Kaymakamlık, Emniyet ile Jandarma yetkilileri ve bizzat ben de katıldım. Eğitim iki gün sürdü.

• 13 Mayıs tarihinde hem öğrencilere, hem de yetişkinlere Bozcaada Halk Eğitim Merkezi’nde AFAD tarafından iki oturum halinde “Afet Farkındalık ve Temel Yangın Eğitimi” gerçekleştirildi.

• Kazanılan becerilerin pekiştirilmesi, operasyonel sürekliliğin sağlanması adına, hem masa başı organizasyonunu kontrol, hem de müdahale ekiplerinin kabiliyetini güncel tutmak için 4 Mayıs 2025 tarihinde tatbikat yapıldı.

• Firma tarafından özellikle riskli kabul edilen Poyrazliman’daki pompa istasyonu etrafı temizlendi, elektrik tesisatı uygun hale getirildi.

• Ada merkezi içerisinde özellikle itfaiye araçlarının girmekte zorlandığı sokaklarda yer alan hidrantlar kontrol edildi. Çalışmayanlar çalışır hale getirildi. Bozcaada’nın hidrant (yani yangın musluğu) haritası çıkartıldı.

• İtfaiye aracının girişinin sıkıntılı olacağı dar sokaklarda 26 yangın hidrantı olduğu ve bu yangın musluklarından uzatma hortumuyla yapılacak müdahalenin daha sağlıklı olacağı tespit edildi. Bu sokaklarda bulunan 26 yangın hidrantının her birine ayrı ayrı monte edilmek üzere 27 Mart tarihinde, içerisinde uzatma hortumu, ara aparatı ve müdahalede gerekli malzemelerin olduğu özel dolaplardan sipariş edildi. Bunların montajı yapıldı.

• Özellikle çamlıklarımız, ormanlarımızla ilgili de düzenli budama, yıkık-kırık ağaçların orman sahasından bertarafı ve temizliği konusunda kurumlarla birlikte çalışmaya Belediyemiz olarak hazırız. Ormanlarda ufacık bir kıvılcımın hızla yayılmasına sebep olabilecek bu temizliğin çok önemli olduğunu düşünüyoruz.

Gittikçe şiddetlenen iklim krizinin etkilerini ne yazık ki ülkemizde, bölgemizde ve adamızda hissediyoruz. Ayrıca kısıtlı imkanlarla önlemler almaya gayret etsek de tüm adalıların ve misafirlerimizin izmarit, çöp, cam kırığı, kontrolsüz ateş yakmak gibi yangına sebebiyet verecek şeylerden kaçınması çok önemlidir.
Afetlere müdahale ve dirençli olma noktasında elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Bu konuda herkesin işbirliğine ve desteğine de açık olduğumuzun altını özellikle çiziyoruz.
Hepimize yangınsız, afetsiz günler diliyor, saygılar sunuyorum.

Başkan Göztepe’den Yangın ve Afet Önlemleri Hakkında Açıklama
Yorum Yap




E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Bozcaada Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Vasil Bozcaada
KAI ile Haber Hakkında Sohbet
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.