Bugun...


kostasalto

Bozcaada'da meclis toplantısından radikal kararlar çıktı
Bozcaada Belediyesi, dün (3 Temmuz Çarşamba) temmuz ayı meclis toplantısını gerçekleşti. Bozcaadalı Ramazan Öksüz’ün cinayete kurban gitmesinin ardından gerçekleşen ilk meclis toplantısında flaş kararlar alındı. Meclis toplantısında alınan karar ile birlikte Turizm Master Planı tamamlana kadar ve yürürlüğe girene kadar artık adada hiçbir işletme ruhsatı talebi alınmayacak. Belediye meclisinde alınan flaş kararlar için adalılar, “Geç kalındı” yorumunu yaptı.

Mobil Reklam

Bozcaada'da meclis toplantısından radikal kararlar çıktı
+ -
Bozcaada Bozcaada Haber Madam

Bozcaada Belediye Meclisi’nin Temmuz ayı toplantısı dün gerçekleştirildi. Bozcaadalı Ramazan Öksüz’ün vahşi cinayete kurban gitmesinin ardından Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz ile belediye meclisi çok konuşulacak ve ses getirecek radikal kararlar almaya devam ediyor. Cinayetin  gerçekleştiği gün Kaymakam İbrahim Gültekin başkanlığında yapılan toplantının ardından eğlence yerlerinde daha önce 01.30'a kadar devam eden müzik yayınının 23.59'da sona erdirileceği,  içkili tüm mekânların da en geç 01.30'da kapanması kararı alınmıştı.

Dün gerçekleşen meclis toplantısı öncesi Başkan Yılmaz cinayete ilişkin ilk kez konuştu. Toplantı öncesinde ayakta konuşma yapan Başkan Yılmaz, “Olaya şahit olup da müdahale etmeyen, en öldürücü darbeyi vuran kişiye kadar, dahli olan herkes hak ettiği en ağır cezayı alıncaya kadar acımız, öfkemiz , nefretimiz dinmeyecek. Ancak adalıya yakışan şekilde bekliyoruz adaleti. Hukuk kuralları içerisinde, adalet yerini buluncaya kadar süreci ısrarla takip edeceğimize, Ramazan kardeşimizin katillerinin en ağır cezayı almaları için insani, hukuki her türlü destek için, her şeyi yapacağımıza şahsım ve meclisim adına söz veriyorum” dedi ve toplantıya katılan herkesi Ramazan Öksüz için 1 dakikalık saygı duruşuna davet etti.

İŞLETMENİN RUHSATI İPTAL EDİLDİ

Başkan Yılmaz, meclis toplantısına geçmeden önce cinayetin yaşandığı mekânın askıya alınan ruhsatının dün (3 Temmuz Çarşamba) belediye başkanının oluru ile 03.07.2019 tarih ve 1033 sayılı yazılı karar ile iş yeri ve çalıştırma ruhsatı iptal edildiğini belirtti. Yılmaz devamında bahsi geçen işlemeye bir daha işletme ruhsatı verilmeyeceğinin altını çizdi.

Ayrıca toplantıda Ramazan Öksüz’ün bir sokağa adının verilmesi önerisi de konuşuldu.

Yılmaz, “Radikal kararlar aldık, almaya da devam edeceğiz” diyen Başkan Yılmaz,  “Herkes, her birey sorumluluğun farkında olacak. Bundan sonra biz de kendi sorumluluğumuzun farkında olarak radikal kararlarımızı gözden geçirip almaya devam edeceğiz. Bundan sonra alınacak her karar, tabii ki Ramazan’ı geri getirmeyecek ama üzülerek de olsa ilerleyen süreçte bu ve benzeri olayların yaşanmasının önüne geçecektir diye düşünüyoruz” dedi.

MASTER PLAN ONAYLANANA KADAR YENİ RUHSAT VERİLMEYECEK 

Toplantıda en çok ses getiren karar ise 2016 yılından itibaren üzerinde çalışılan ve son aşamaya gelerek adanın 10 yıllık geleceğini belirleyerek Turizm Master Planı’nın meclis tarafından onaylanıp, yürürlüğe girene kadar yeni tüm işletme taleplerinin kabul edilmeyeceği kararı oldu. Son aşamaya gelen, ancak tartışılıp yeniden revize edilecek ve ardından meclisin onayının ardından yürürlüğe girmesi düşünülen Turizm Master Planı’nın hayata geçirilmesine kadar artık adada yeni bir otel, pansiyon, restoran vs hiçbir işletme açılamayacak.

Başkan Yılmaz, İyi Partili Cevdet Çebi’nin Turizm Master Planı tamamlanana kadar yeni tüm ruhsatlandırmaların iptal edilmesi teklifini gündeme alınmasını istedi. Başkan Yılmaz kendisinin ve partisinin de bu görüşte olduğunu, son gelişmelerin, bayram tatillerinde yaşanan yoğunluğun da Turizm Master Planı’nı beklemeden bir an önce bu kararın alınmasına yönelik görüş birliğine varıldığını belirtti. Başkan Yılmaz Turizm Master Planı’nın son halinin de artık işletme sayısının kapasiteyi aştığını gösterdiğini, bir an önce önlem alınmazsa adada doğal yaşantıyı bozacağını, ileride telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabileceğini söyledi.

Başkan Yılmaz, konu hakkında meclise sunduğu öneri için, “Turizm Master Planı, tam anlamıyla tüm paydaşlar tarafından tartışılıp, mutlaka Bozcaada’nın taşıma kapasitesi de Turizm Master Planı’nın içerisinde değerlendirilip sağlıklı bir hale getirilinceye kadar ve meclisin onayına sunuluncaya kadar Bozcaada genelinde tüm işletme ruhsatlarının 16 Temmuz 2019 Salı gününe kadar, mesai saati bitimine kadar Bozcaada Yazı İşleri Müdürlüğü’ne başvurmaları, çünkü bildiğim kadarı ile 2-3 tane evrak hazırlayan var. Bu tarihten sonra hiçbir şekilde işletme ruhsatı ile ilgili dosya kabul edilmemesi, Bozcaaada genelinde Turizm Master Planı belediye meclisinde onaylanıp, yürürlüğe girene kadar hiçbir işletme ruhsatı düzenlenmemesi görüşünü yüce meclise sunuyorum” dedi.

Başkan Yılmaz’ın önerisi tüm meclis üyeleri tarafından oy birliği ile kabul edildi.

Alınan kararın tüm meclis üyelerinin oybirliği kararı ile alınması ve karar sonunda görüştüğümüz birçok adalı alınan kararın çok daha önceden alınması gerektiğini ifade etse de karardan memnun.

BAĞ EVLERİNE RUHSAT YASAL DEĞİL Mİ?

Mecliste önemli son gündem maddesi ise bağ evleri ruhsatlandırılmaları oldu. Bilindiği gibi geçen yıl önceki dönem CHP’li meclis üyelerinin aldığı karar ile bağ evlerine pansiyon ruhsatı verilmeye başlanmış, bu karar Bozcaada’da büyük tepkiye neden olmuştu. Kararın Turizm Master Planı tamamlanmadan alınması, bağcılığa zarar verebileceği endişesi, adanın taşıma kapasitesinin daha da taşacağı ve aynı zamanda bağ evlerinin yasal statüsünün sadece barınma amaçlı olduğu ve pansiyon ruhsatı, TAPDK ruhsatı verilmesinin yasal olmadığı gerekçesi ile tepkiler geçen yıldan beri devam etmiş, konu gündemden düşmemişti.

Geçen yıldan bu yana onlarca bağ evine pansiyon ruhsatı ve TAPDK belgesi verilmesine ise 31 Mart Seçimleri’nin ardından CHP’nin yeni meclis üyeleri karşı çıkmış, geçen yıl başlatılan uygulamanın  hem adanın taşıma kapasitesine, hem de bağcılığa zarar vereceği endişesini dile getirmişlerdi. Ayrıca bazı üyeler bağ evlerinin Toprak Koruma Kanunu’na göre de sadece barınma amaçlı yapılar olduğunu, işletme ruhsatı ve TAPDK belgesi de verilemeyeceğini iddia etmişti.

Toplantıda CHP’li meclis üyeleri, yasal olarak da kararın gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti ve konu hakkında uzmanlardan görüş alınmasını talep etti. Öneri  karara geçen yıldan beri tepki gösteren AKP ve İyi Partili üyelerin de desteği ile oy birliği ile kabul edildi.

Bu karar sonunda da görüştüğümüz adalılar bu kararı olumlu karşılasa da, Turizm Master Planı beklenmeden onlarca bağ evine ruhsat verilmesinin hata olduğunu ifade ediyor.

SALHANE  KONSEPT DEĞİŞTİRİYOR

Toplantıda Başkan Yılmaz Salhane’nin artı konsept değiştirdiğini  ve bundan sonra kesinlikle hızlı müzik olmayacağını, gündüz kadınların, çocukların denize girebildiği, alkol haricinde gece 1’e kadar çay, kahve servisinin yapılacağını belirtti.

Salhane’deki konsept konusunun ardından CHP’li meclis üyesi Aykut Turgal, “Dış mekânlarda DJ kabinlerinin olduğu eğlence anlayışı olmamalı” dedi. Başkan Yılmaz ise “Belediyenin idari kararıdır, alınacaktır” dedi.

İYİ PARTİLİ ÇEBİ’DEN ARKA DENİZ ÖNERİSİ

Toplantıda İyi Partili Meclis Üyesi Cevdet Çebi, Arka Deniz mevkiinde işletmelerin izinsiz işgal ettiği alanların insanların denize girmesini, sahile inmesini engellediğini, kaçak yapıların kaldırılması gerektiğini belirtti. Çebi, “Eskiden orası halkın plajı idi, şu anda ise insanlar oraya inemiyorlar bile” dedi.  Bunun üzerine CHP’li üye Recep Yalçın “Bu idari bir iş meclisin değil, belediyenin asli görevi” dedi.

İlk gündem maddesi toplantıda Bozcaada Kent Hizmetleri Anonim Şirketi yönetimi belirlendi. Başkan Yılmaz, aslında yasal olarak bu yetkinin belediye başkanlarında olduğunu, ancak kendisinin meclisin görüşünü alarak belirlemek istediği ifade etti.  Konu ile ilgili meclis bir sonraki meclis toplantısında Bozcaada Kent Hiz. San. Ve Tic. A.Ş’ye Meclis Üyeleri arasından 3 veya daha fazla yönetim kurulu üyesi atanması için görüşecek.

HAYVANLARA ALTI AYLIK MAMA YARDIMI

Belediye’ye ait ihdas edilmiş, biri yol, diğeri bahçe olarak kullanılan ortalama 20 m2’lik ve herhangi bir yapı yapılamayacak durumdaki iki taşınmazın kullanıcılarının talebiyle satışının gerçekleştirilmesi teklifi oy çokluğu ile kabul edildi. Başkan Yılmaz ve bazı üyeler bu iki taşınmazda imar durumunun olmadığını da belirtti.

Bir diğer madde ise Bozcaada Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubu’nun sokak canlarına 6 aylık mama talebi görüşüldü. Bu talep de oy birliği ile kabul edildi.

Tuzburnu mevkiinde ki bir beachte bulunan bir büfe için istenen alkol ruhsatı talebi görüşüldü. Üyelerden Aykut Turgal, Öznur Evergen, Cevdet Çebi, İbrahim Günel, Güzin Armağan, Neyran Erbatur her meclise sürekli alkol ruhsatı talebi geldiği, birine verip birine vermeme durumunun artık sınırı aştığını ifade ederek artık alkol ruhsatlarının da sınırlandırılması gerektiğini belirtti. Bağ evlerine ve alkol ruhsatlarına her meclis toplantısında red oyu veren AKP’li meclis üyesi Özgün Yavaş ise bu kez çekimser oy kullandı.

Başkan Yılmaz, Ramazan Öksüz’ün isminin cinayetin işlendiği sokak ya da ailesinin yaşadığı sokağa verilmesini önerdi. Bu konuda ise Başkan ve meclis üyeleri Ramazan Öksüz’ün ailesinin görüşü ve onayı alındıktan sonra karar verilmesi kararlaştırıldı.

ADALILAR TOPLANTIYI AYAKTA İZLEDİ

CHP’li meclis üyesi Güzin Armağan ise Polente Kafe’nin belediyenin mülkü olduğunu, bu mekânın da denetim altına alınmak istendiğini, radikal bir kararla bu mekânın yıkılarak insanların, gençlerin oturacağı bir alan yaratılabileceğini, (park, büfe gibi yeşil alan)  bu acı cinayeti de hatırlatma açısından bu alana da Ramazan Öksüz’ün isminin verilebileceğini  önerdi. 

Bu arada belediye meclis toplantısını çok sayıda adalı izledi. Bozcaada TV meclis toplantısının büyük bölümünü canlı olarak verdi. Yayının kesildiği anlarda tüm dünyada Facebook ve Whatsapp’a siber saldırı olduğu için yayın kesildi.




Bu haber 6278 defa okunmuştur.

Bozcaada Simyon Bozcaada Pide Salonu

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

bozcaada  bozcaada

bozcaada
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
SON HABER YORUMLARI
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR HABERLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
 YUKARI
   
Otomatik olarak 5 saniye sonra kapanacaktır. Reklamı kapatmak için TIKLAYINIZ