Bugun...


kostasalto

Mecliste “Bozcaada Bizim” tartışması
Tuzburnu'nda yapı kayıt belgesi üzerinden bir işletmeye şartlı ruhsat verilmesi, ancak yapı kayıt belgesinin bakanlık tarafından daha soruşturma aşamasında incelendiği, bunun üzerine de meclis tarafından oy çokluğu ile işletmenin içkili yerler bölgesine alınması mecliste dengeleri alt üst etti. Konu ile ilgili olarak “Bozcaada Bizim” sürecinin hatırlatılmasına çok sinirlenen başkan Yılmaz'a CHP'li üye Turgal, "Demek ki sizin Bozcaada Bizim'e yüklediğiniz misyon ile benimkisi farklı" dedi.

Mobil Reklam

Mecliste “Bozcaada Bizim” tartışması
+ -
Bozcaada Bozcaada Haber Madam

Tuzburnu'nda yaz başında belediye tarafından mühürlenen ancak daha sonra yapı kayıt belgesi üzerinden belediyenin şartlı ruhsat verdiği bir işletme, geçen meclis toplantısında işletmesinin içkili yerler bölgesine alınmasını talep etti. Önceki meclis toplantısında reddedilen bu talep dünkü toplantıda işletmenin dilekçesine istinaden tekrardan gündeme alındı ve mecliste sert tartışmalar yaşandı.


Bu talep, geçen meclis toplantısında olduğu gibi CHP'li Öznur Evergen, İbrahim Günel ve Aykut Turgal tarafından reddedildi. Red oyu veren bu üyeler, söz konusu işletmenin aldığı yapı kayıt belgesinin 7 tanesinden 2'si hariç hepsinin iptal edildiği, ancak büfe ruhsatı verilen yapı kayıt belgeli olan yapının da bakanlık tarafından soruşturulduğu, bakanlıktan cevap gelmeden belediye tarafından bu yapıya büfe ruhsatı verilmesinin yanlış olduğunu, dolayısıyla da alkol ruhsatı verilmesinin de yanlış olacağını belirtti. Bu görüşü savunan 3 CHP'li üye, aynı zamanda söz konusu işletmenin geçen yıl kaçak çalıştığını, kıyı kenar çizgisine de çok yakın olduğu için de “Bozcaada Bizim” ruhuna da aykırı olduğunu söyledi.

 

AKP’LİLER DE ALKOL RUHSATINA ‘EVET’ DEDİ


Ancak buna karşılık Başkan Hakan Can Yılmaz, CHP'li Recep Yalçın ile Neyran Erbatur, AKP'li Özgün Yavaş, Nejla Ersöz ve İYİP'li Cevdet Çebi içkili yerler bölgesine alınması konusunda olumlu görüşte birleşti. Söz konusu işletmenin içkili yerler bölgesine alınması talebi CHP'li Recep Yalçın, Neyran Erbatur, daha önce birçok meclis toplantısında bağ evlerine yönelik alkol ruhsatı taleplerine red oyu veren AKP'li üyeler Özgün Yavaş, Nejla Ersöz ve İYİP'li üye Cevdet Çebi'nin kabul oyu vermesi ile oy çokluğu ile kabul edildi.


İşletmeye ruhsat verilmesini ve içkili bölgeler alanına alınması yönünde tartışmalara dahil olan ve bu yönde görüşünü açıklayan başkan Yılmaz'ın ise tüm üyeler oyunu açıkladıktan sonra çekimser oy kullanması da dikkat çeken ayrıntıydı.
 

İşte mecliste yaşanan o tartışmalardan önemli bölümler:

AKP'li Özgün Yavaş, "Geçen ay psikoloji, baskı çok farklıydı. Ben o zaman da düşünülmesi lazım, haksızlık yapılıyor galiba diye çekimser oy vermiştim. Yine aynı şekilde düşünüyorum ve acele bir karar verildiğini düşünüyorum. Niye verilmesin dediğimde kendi kendime cevabını bulamıyorum. Ama o zaman farklı bir durum vardı, her şeye karşı çıkmıştık” dedi.

 

GÜNEL: BAKANLIK CEVAP VERMEDEN İŞLEM YAPAMAYIZ

İbrahim Günel ise "Ben araştırdım, oradaki tek yapının 2017 öncesinde yapılıp yapılmadığını Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tespit edememiş. Diğerleri 2017 sonrasında yapıldığı için red vermiş. Diğeri içinse Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bakanlığa yazmış. Şimdi bakanlıktan o yazı gelmeden bizim izim vermemiz doğru olmaz. Bakanlık şartlı olarak izin vermiş. Bakanlık derse bu iptal, o zaman büfe ruhsatı da iptal olur” diye görüş bildirdi. 

Cevdet Çebi ise, "Önceki mecliste konu hakkında yeterli bilgi verilmediği için red verdik. Geçen sefer bu bilgiye sahip olsaydım evet diyecektim, neden evet diyecektim. Çünkü orası günübirlik alan. Günübirlik ise bunun içki ruhsatını da vermek zorundayız. Siz belediye olarak şartlı ya da şartsız ruhsat vermişsiniz, şu an izni var. Zaten günübirlik onaylandığında oraya bina yapma hakkı olacak.  Bağevlerine alkol verilmesine karşıyız, bu yanlıştan döndük ama orası günübirlik alan diye verilmesinden yanayım” diyerek fikrini açıkladı.


Öznur Evergen: "Bu süreci çok iyi değerlendirdiğimizi düşünmüyorum ben. Burası geçen yıl çok acele şekilde ruhsatsız olarak çalıştırılmış. Öyle olduğunu biliyorum, şimdi bütün bunların üzerine ben bunu resmiyete uydurmaya, sonucunda da bize bir yaptırım uygulandığını düşünüyorum. Zaten 5'ini Çevre Şehircilik yıkmış ki bunların hepsinin resmi ve prosedür uygulanarak yapılması gerektiğini düşünüyorum. Ben daha onaylanmamış bir yere alkol ruhsatı verilmesinin konuşulmasının gerekmediğini düşünüyorum. Çevre Şehircilik ve Tabiat Kurulu'ndan cevabın gelmesi beklenmeli diyorum.”

 

İŞLETME SAHİBİ, BİLİRKİŞİ RAPORU OLDUĞUNU İDDİA ETTİ

İşletme sahibi de söz alarak bu konuda olumlu görüş geldiğini savundu. Ve Belediye Başkanı’na, "Başkanım dün akşam size de attım zaten bilgileri, şu anda Tabiat Varlıkları Müdürlüğü’nün  genel görüşü ve 2017'de alınmış mahkeme kararı ve bilirkişi kararı var elimizde. Yanlış düşünüyorsunuz beyefendi. Evrak var elimizde başkanımıza verdim." dedi.


Ardından Başkan Yılmaz ve CHP'li üye Recep Yalçın'a verilen belgeler yaklaşık 20-25 dakika boyunca araştırıldı fakat Tabiat Varlıkları'ndan söz konusu yapı kayıt belgesinin uygunluğunu içeren bir ifadeye bulunamadı. Bozcaada TV’den canlı yayınlanan yayında, varsa bu evrakların resmen belediyeye teslim edilmediği, Belediye Başkanı’na direkt elektronik ortamda gönderildiği anlaşıldı.

 

CHP’Li YALÇIN VE AKP’Lİ YAVAŞ BENZER GÖRÜŞ SAVUNDU

İddia edilen belge Başkan Yılmaz ve Recep Yalçın tarafından aranırken AKP'li Meclis üyesi Özgün Yavaş, "Şimdi İbrahim abinin istediği belge zaten yok ortada. Benim için önemli değil zaten karar vermemde, işletme ruhsatının verilmesi yeterli. Yanlış hesap Bağdat’tan döner zaten" diyerek evrak olmasa da alkol ruhsatının onaylanması konusunda ısrarcı olduğu görüldü. Araya giren CHP’li Recep Yalçın ise "Olay o değil zaten, burada işletme ruhsatını konuşmuyoruz. İçkili bölgeler, bu meclisin yetkisinde olan bir şey. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı isterse onu iptal etsin, ben orasını belediye olarak içkili yerler bölgesi olarak belirliyorsam fark etmiyor orada büfe olması" diyerek AKP’li Özgün Yavaş’ı olumluyan bir görüş bildirdi.


CHP’li meclis üyesi Aykut Turgal da Recep Yalçın'ın bu çıkışına karşılık "Olmaması fark eder ama, bakanlıktan olumsuz cevap gelirse oradaki yapıya verilenin legal olmadığı anlamına gelir" diye cevap verdi.

 

CHP’Lİ TURGAL: BELEDİYE DİK DURMALI

Son olarak yeniden söz alan CHP'li Aykut Turgal ise, "Ben bir kere şartlı da olsa bakanlıktan cevap gelmeden, onaylanmadan ruhsat verilmesini yanlış buluyorum. Ki bakanlıktan olumlu cevap gelse bile plaja bu kadar yakın olan alanlardaki yerlerde yapı kayıt belgesi de alsa, beldiyenin Bozcaada Bizim'deki gibi dik durması gerektiğini, herhangi bir işletme ruhsatı verilmemesi için elinden geleni yapması gerektiğini düşünüyorum” dedi. 


Aykut Turgal'ın bu yorumunun ardından tekrardan söz alan Recep Yalçın, "Şimdi burası günübirlik tesis alanı, günübirlik tesis alanına içki ruhsatı vermeyecek misin?" dedi. Aykut Turgal'da buna karşılık "Bence biz bunun belediye olarak A'sını, B'sini, hepsini irdeleyip bu tür alanlara ruhsat vermemek için elinden geleni yapmalı diye düşünüyorum" dedi.

 

CHP’Lİ BAŞKAN YILMAZ: BURASI KİŞİNİN TAPULU ARAZİSİ

Aykut Turgal'ın bu cevabına karşılık ise sinirlenen Başkan Yılmaz, "Biz plajlarımıza içki ruhsatı ya da işletme ruhsatı vermiyoruz. Kıyı kenar çizgisinin dışında, kişinin tapulu arazisinden bahsediyoruz, plajdan bahsetmiyoruz. Canlı yayın da var, sakın, sakın, Bozcaada Bizim için en fazla uğraşan benim, sakın yanlış anlaşılmaya müsaade etmem, Bozcaada Bizim'i en fazla savunan benim” diyerek Turgal’ın görüşüne katılmadığını dile getirdi. 


Bunun üzerine Aykut Turgal ise, "Benim kassettiğim farklı" diye cevap verince Başkan Yılmaz, "Lütfen doğru cümle ile o zaman" dedi ve Turgal da "Bozcaada Bizim’de kastettiğim sadece kumsal değildi, keza oradaki arazi denizden 2 metre aralıkta, ufacık bir alan önünde iskelesi var" dedi tekrardan araya giren başkan Yılmaz, "Kumsal, koy, plaj bunlar kamuya açık yerlerdir. Kamuya açık alanlar halkın kalsın diye biz mücadele ettik. Ben işletme sahibi ile ne düşmanlığım ne de dostluğum var. Kişilerin tapulu yerleri üzerinden mücadele etmedik Bozcaada Bizim’de.  

 

‘BENİM BOZCAADA BİZİM’DEN ANLADIĞIM İLE SİZİNKİ FARKLIYMIŞ’

Aykut Turgal da bu cevaba karşılık "O zaman benim Bozcaada Bizim'e yüklediğim misyon ile sizin yüklediğiniz misyon farklıymış diyelim" dedi. Ardından gene açıklama yapan Başkan Yılmaz, "Bana sözel olarak da şifayen de ulaşanlar var, ben bunu kesinlikle üzerime kabul etmiyorum. Net. Bozcaada Bizim'e ihanet ediyorsunuz başkanım bunu meclis gündemine alarak diye, bunu ben o kişiye iade ettim. Öyle bir şey olmaz. En fazla emek veren, bütün halk ile birlikte, herkes kadar eşit emek veren ama hasbelkader belediye başkanı olarak halkın sesini duyurmaktaki çabamı bu şekilde Bozcaada Bizim'e ihanet ediyorsunuz diye suçlamayı ben üzerime almıyorum. Kusura bakma bu seninle ilgili bir şey değil, bunu bana çok insan tarafından şifayen söylendiği için söylüyorum” dedi.


CHP'li Neyran Erbatur da "Burası içkili yerler bölgesindeyse ben de verilmeli diye düşünüyorum" dedi. Aykut Turgal'da "Bundan sonra bizim bu tür alanlara bakış açımız buysa ona göre bilelim." dedi.


Cevdet Çebi ise tekrardan içkili yerler bölgesinin imar planında olduğunu ifade edince Turgal, "Kıyı kanuna göre de bu tür yerlerin kıyıdan 50 metre geride olması gerekiyor" dedi. Çebi de "Bu ayrı bir konu" diye karşılık verdi.

 

BOZCAADA BİZİM NEYDİ?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kasım 2016’da Bozcaada’nın Sulubahçe ve Habbele koylarını tesisleşme ihalesine açmak istemesi üzerine, Bozcaada Belediyesi, birçok sivil toplum kuruluşu, sivil inisiyatifler, adalılar ve ada dışında olup da adayı seven milyonlarca insanın bu ihaleyi iptal ettirmesi için ortak çabasını ifade eden bir kampanyaydı. Kampanya süresince CHP’li Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz Ankara’daki bürokratik görüşmelere AKP’li meclis üyesi Sabri Güler ile birlikte gitmiş, CHP ve AKP’li milletvekilleriyle birlikte görüşmüşlerdi. Bir süre sonra iktidar ile muhalefet tüm partilerin de bu ihalenin iptalini istemesi, milyonların emeği ile birleşti ve “Bozcaada Bizim” kampanyasının gücü ile ihale iptal edildi. Fakat daha sonra bu ortak slogan belediyenin birçok mecrasında çevre, temizlik faaliyetlerinde, siyasi söylemlerde kullanıldı ve 31 Mart seçimlerinde Başkan Yılmaz'ın seçim broşüründe "Gerçekleştirdiklerimiz projeler" arasında yer alarak sadece bir kesimin sloganıymış gibi topluma lanse edildi. Bazı koylarda son 3 senede beach adı ile işletmelerin açılması ve belediyenin bu yerlere ruhsat vermesinin Bozcaada Bizim ruhuyla uyuşmadığını dile getiren kesimlerce bu durum eleştiriliyordu. Son olarak da her kesime eşit mesafede durması gereken Bozcaada Belediyesi, bu sloganı seçim döneminde Youtube hesabından CHP seçim şarkısı olarak kullanmıştı.




Bu haber 6332 defa okunmuştur.

Bozcaada Simyon Bozcaada Pide Salonu

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

bozcaada  bozcaada

bozcaada
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
SON HABER YORUMLARI
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR HABERLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
 YUKARI
   
Otomatik olarak 5 saniye sonra kapanacaktır. Reklamı kapatmak için TIKLAYINIZ