Bugun...
Bozcaada'da daha önce de yaşadığımız salgınlar vardı


Cahit Yalçın
cahit-yalcin@hotmail.com
 
 

Bozcaada'da daha önce de yaşadığımız salgınlar vardı. Çocukluğumuz ve gençliğimizde yaşadığımız masumane salgınlar... Mesela bir uyuz salgını vardı ki evlere şenlikti. Çarşıda kaşınmaktan kimse kimseye selam bile veremezdi. O zamanlar şimdiki gibi her metrekareye bina yapalım promosyonu yoktu, her evin yanında mutlaka bir arsa, bahçe olur ve orda kazanlar kaynar, çamaşır yıkanırdı. Üstümüzdeki çamaşırları analarımız kazanlara atar kaynatırdı o zamanlar. Böyle bu ilaç, şu ilaç var diye bir şey yoktu ki, uyuz olmuşuk iğnesi yok. Öyle televizyonlara çıkıp bilgi veren yok, aha o zaman ki buluş elli santimlik bir tahta sopa ucunda da bir el herkesin elinde bir yanda dolaşır bir yandan da haldır haldır sırtımızı kaşıyarak dolaşırdık. 

O zamanlarda adada ve hatta Türkiye'de o yılları hatırlayanlar o uyuz sopasını iyi bilir. Kim icat ettiyse eminim parayı koyacak yer bulamamıştır. Sonra bir vakit geçince aklımızda kalan bit salgını başladı. Öyle ki Covit bir gün unutulur ama bit denen yaratık asla kendini unutturmazdı. Bit salgını başlayınca şimdi kolonya nasıl reyting yaptıysa o zamanlar da "gaz" kurtarıcı olarak hayatımıza girdi. Şimdi nasıl her yer buram buram kolonya kokuyorsa o zaman da her yer gaz kokusundan geçilmezdi. Başımız kaşınmaya başlayınca anlıyorduk ki bitlendik. Hadi biz erkekler berbere gidip saçları kazıtıyorduk fakat bayanların işi zordu. Eve gidince beyaz tülbent yere serilir, kafamız gazlı pamukla harmanlanır bir vakit sonra tarakla ne kadar bit varsa tülbentin üzerinde  ruhunu teslim ederdi. Öyle zengin, fakir, temiz, pasaklı ayırt etmezdi, bir bulaştı mı bitten kurtuluş yoktu. Geçmişe baktığımızda o zamanlarla şimdi yaşadıklarımız arasında her ne kadar yıllar geçtiyse de yaşamımıza etkileri esasında hep aynı olmuş.

Bozcaada'daki yaşam koşulları orada yaşayanların daha güçlü ayakta durmasını, sadece salgın veya hastalıklarda değil, 2004'de yaşadığımız sert doğa olayındaki gibi on gün elektriksiz, fırtına ve karlı bir ortamda büyük şehirlerden daha çok mukavemet göstermesini sağlamıştır. Son yaşadığımız ve tüm dünyanın dengesini yerinden oynatan Covit salgınında bile adamızdaki izole yaşam, oradaki insanların gündelik yaşamından az hasarla çıkmasını inşaallah sağlayacaktır.

Her ne kadar mizahi bir derlemede bulunsak da, bu sıkıntılı günlerin daha çabuk atlatılmasında ve olayın en başında ciddiye alınıp özveriyle görevini yapan mülki ve yerel yönetimler başta olmak üzere tüm Bozcaadalı hemşerilerim tüm Türkiye'ye örnek olduğunuz için tüm alkışlarım size... Güzel günleri en kısa zamanda görmek hepimize nasip olsun, sağlıklı olun Bozcaada'da kalın.  



Bu yazı 25169 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
Bozcaada Bağcılığı
SON YORUMLANANLAR HABERLER
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR

Adada zincir market açılması konusunda ne düşünüyorsunuz?


 YUKARI