Bugun...
Genç girişimcilerde vergi istisnası ve Bağ-kur muafiyeti


Cengiz Hergünlü
info@hergunlu.com
 
 

29.01.2016 tarihinde çıkarılan 6663 sayılı genç girişimcilerde vergi muafiyeti konusu sürekli olarak gündemde olan, fakat içeriği çok fazla irdelenmeyen bir konu haline gelmiştir.

 

Bozcaada’da yaşayan kişilerin genellikle çocukları ile ilgili iş kurma veya gençlerin bir takım mesleki faaliyetlerde bulunma çabaları göze çarpmaktadır. Genç girişimcilerimizin yeni iş kurma çabalarıyla İlgili muafiyetlerin neler olduğunu kısaca aşağıda açıklamaya çalışacağım.

 

Özellikle, genç girişimcinin hangi iş alanında faaliyette bulunacağının bir önemi bulunmamaktadır. Yani bir faaliyet kolu sınırlaması yok. Herhangi bir ticari, zirai veya mesleki faaliyette bulunması yeterlidir. Kazanç istisnasından yararlanan mükellefler, ticari, zirai veya mesleki gelirlerinin dışında, beyana tabi başka bir gelirlerinin (ücret, gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı veya diğer kazanç ve iratlar) olması durumunda da ticari, zirai ve mesleki kazançları dolayısıyla istisnadan yararlanabilirler.

 

Ticari, zirai veya mesleki faaliyette bulunacak genç girişimcinin faaliyette bulunacağı tarih itibariyle yirmi dokuz yaşından gün almamış olmaları gereklidir.

 

Girişimcinin ilk kez vergi mükellefiyeti kaydının olması gerekli olup, daha önce adlarına vergi mükellefiyeti bulunan kimseler, diğer şartları taşısalar dahi genç girişimci desteklerinden yararlanamazlar.

Faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi, yani üç yıl boyunca her yıl için ayrı ayrı olmak üzere 75.000.-Türk lirasına kadar olan kısmı vergiden müstesnadır. Kısaca üç yıl boyunca her yıl 75.000.-TL’ye kadar elde edilen kazanç için vergi ödenmeyecek ve fakat sadece bu tutarı aşan kısmı için gelir vergisine ait vergi tahakkuku söz konusu olacaktır.

 

Örneğin: 100 bin TL Vergi matrahınız oluştuysa (100.000 – 75.000) kalan 25.000.-TL’nin vergisi ödenecektir.

 

Üç aylık dönemler itibariyle verilen peşin vergi (geçici vergi) beyanlarında da 75.000.-TL’lik istisna geçerli olacaktır.

Ayrıca genç girişimcinin, işe başladığı tarih itibariyle bir yıl boyunca Bağ-kur primleri hazinece (devlet) tarafından karşılanmaktadır.

 

Bu istisnalar ve muafiyetten yararlanabilmek için, genç girişimcinin kendi işinde bilfiil çalışması veya işin kendisi tarafından sevk ve idaresi gerekmekte asıl şart olup, fakat girişimcinin yanında çırak, kalfa veya yardımcı işçi çalıştırması, işin başında bilfiil bulunma şartını bozmamaktadır. Seyahat, hastalık, askerlik ve tutukluluk gibi benzeri zaruri (zorunlu) ayrımlar yine işin başında bilfiil bulunma şartını bozmamaktadır.

 

Faaliyetin adi ortaklık veya şahıs şirketi bünyesinde yapılması halinde tüm ortakların ayrı ayrı kişiler olarak yukarıda saydığımız bütün şartları taşımaları gerekmektedir.  

 

Bir işletmenin veya mesleki faaliyetin devralınması halinde, istisnadan ve muafiyetten yararlanılabilmesi için işletmenin ya da mesleki faaliyetin devralındığı kişinin eş veya üçüncü dereceye kadar (bu derece dâhil) kan veya kayın hısımlarından olmaması gerekmektedir. Yani ailenizin işletmesini devir alamazsınız.

 

Mükelleflerin mevcut bir işletmeye veya mesleki faaliyete sonradan ortak olmaları durumunda istisnadan ve muafiyetten yararlanmaları söz konusu olmaz.Kanunun getirdiği bu koşul, maddenin sadece girişimciliği değil, yeni bir işletme kurulması veya mesleki faaliyet başlatılması yolu ile genç girişimciliği teşvik ettiği anlaşılmaktadır.

 

Bir vergilendirme döneminde anılan faaliyetlerden bir veya birkaçından kazanç elde etmeleri durumunda söz konusu istisna beyan edilen bu gelirlerin toplamına uygulanmaktadır.

 

Faydalı olması dileğiyle…

 

 SMMM-Bağımsız Denetçi

www.hergunlu.com     info@hergunlu.com



Bu yazı 1624 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
Bozcaada Bağcılığı
SON YORUMLANANLAR HABERLER
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR

Adada zincir market açılması konusunda ne düşünüyorsunuz?


 YUKARI