Bugun...
Bozcaada'nın şişirilmiş sosyal medya hesapları


Serkan İlik
serkanilik@gmail.com
 
 

Özellikle Instagram’da Bozcaada hakkında o kadar çok hesap var ki maşallah hepsinin 40 bin 50 bin 60 bin takipçileri var. Maalesef birçoğu da adaya gelen kadınların fotoğraflarını paylaşarak popüler olma hedefinde. Yani süekli en güzel kadınların fotoğraflarını paylaşmaları kadını meta olarak kullanmalarından ibaret diyebiliriz.

Öncelikle şunu söyleyim; bu sayfaların 30, 40, 50, 60 bin takipçiye sahip olmaları -bu işlerden biraz anlayanlar bilir- kesinlikle doğal (yani organik) değil. Bugün 200 TL’ye 10 bin takipçi alabileceğiniz adresler tonla.  Hatta isteyen varsa hiç para vermeden her gün küçük küçük, kimseye çaktırmadan 5, 10 takipçi kazanmanın çok kolay yöntemleri de mevcut. Zaten Bozcaada gibi bir yerde (ki bu arkadaşların bazıları ne adada yaşıyor ne ada ile ilgili en küçük bağlantıları mevcut) 6 ayda 1 senede bir anda 50 bin takipçi olmasının pek mümkünatı yok. Bunlar "viral" yollarla takipçi sayısını arttıran yapılar.

Düşünün biz 6-7 yıldır sürekli ada ile ilgili haberler yapıyoruz en çok aktif olduğumuz mecra Facebook’ta 10 bin doğal takipçimiz bulunuyor. Takipçi kazanmak için bugüne kadar ne bu yöntemlere başvurduk ne de bu mecralara reklam vererek takipçi "kastık".

Ancak başlarda pek dert edilmeyecek bu durum biraz farklı boyuta da dönmeye başladı. Her gün düzenli olarak güzel kadınların fotoğrafının paylaşıldığı bu hesaplar işletmelerden reklam almaya başladı. Amaç da zaten buydu. Çünkü bu işlerden pek anlamayan bazı işletmeciler bu hesapların 40-50 bin takipçisi olduğunu görünce reklam vermeye başlıyor. Halbuki aslında bu bir nevi dolandırıcılık gibi de algılanabilir. Zira doğal olmayan yöntemler ile şişirme hesaplar üzerinden reklam almanın ahlaki yanını da sorgulamak gerek.

Mesela 40 bin takipçisi olan hesabın takipçi listesinin ortalarına doğru inin ara ara profil resmi bile olmayan arka arkaya onlarca, hatta yüzlerce hesap olduğunu göreceksiniz. Bazı hesaplar takipçi fotoğraflarından algılanmasın diye “Yüzde yüz Türk takipçi, profil fotoğraflı” şeklindeki kampanyalara başvurarak anlaşılmasının önüne geçmeye çalışıyorlar.  Ama dediğim gibi bu işlerden anlayanlar ne yaparlarsa yapsınlar şişirme hesap olduğunu kısa sürede bilirler. Ya da en basit mantıkla 40 bin, 50 bin takipçisi olan hesapların takipçi sayıları ile paylaşımlarına gelen beğeniler arasındaki uçurumdan da anlaşılıyor. Ancak bunun için de takipçi satın alınabildiği gibi beğeni hatta yorum bile satın alınabiliyor. Bu işlerden iyi anlayanlar para bile vermeden bu taktikleri rahatlıkla yapabiliyor.

Hatta bu yöntemi kişisel hesabı için kullanıp takipçi kasan, “Ooo ben adaya bu kadar insan getiriyorum” diyerek adada kendine yer etmeye çalışanları bile görüyorum. 

Bizim de adada sosyal medya desteği verdiğimiz hesaplar/işletmeler var. Hiçbirine size 10 bin takipçi kazandırırız gibi teminat vermiyoruz. Ha çok istiyorlarsa bağlantıda bulunduğumuz dostlar sayesinde yarım saat içinde binlerce takipçi arttırmamız mümkünken bunu tercih etmiyoruz. Yaptığımız bir mekânın kendini müşterilerine/takipçilerine anlatmasını sağlamak, hikâyesini yansıtmak, ürünlerini tanıtmasına görsel ve metinsel katkı sağlamak. Doğru olan da "bizce" bu.

Neyse, sahte takipçiler ile Instagram üzerinden kazanç sağlayan hesaplara karşı işletmecileri uyarmak istedim. Ki Bozcaada gibi popüler ve yüzlerce işletmenin olduğu bir turizm beldesinde reklam şart olmaya başlayınca bu türden rant kapıları da türemesi normal.

* * *

Bu arada mesela sadece adadaki çiçekleri, endemik türleri paylaşan bir Instagram hesabı vardı. Kendisi de adada yaşıyordu. Adanın değerlerini, güzelliklerine sahip çıkan, öne çıkaran bu tür hesapların çoğalmasını temenni ediyorum. Hazır laf Instagram'dan açılmışken de son günlerde en çok konuşulan ve benim de beğendiğim bir hesabı sizlerle paylaşmak istiyorum.

Instagram’da “bozcamemes” isimli hesap son zamanların en çok dikkat çeken hesabı. Birçok konuya mizahi dil ile yaklaşıyor. Bazı paylaşımlarını hakikaten çok beğeniyorum, sesli güldüklerim de oluyor. Sürekliliği olursa ve çabuk tüketmezler ise güzel bir Bozcaada sayfası daha yaşayabilir. Zaten tıpkı Türkiye gibi Bozcaada’da da o kadar çok mizah konusu gelişmeler, olaylar yaşanıyorki…

Ayrıca Bozcaadamemes Bozcaada Haber’in göremediklerini, adamızda yaşayan sorunları da isterlerse mizahi dille gündeme getirebilirler. Bozcamemes dijital ortamlarda doğmuş olabilir ama adamızın tek dergisi Mendirek'in birkaç güne kadar çıkacak yeni sayısında da yine mizahi bir yazıyla basılı ortamlarda da boy gösterecekmiş. Ben de merakla bekliyorum. Bunun da haberini benden duymuş olun... 

Bu arada yolda beni görüp “Benim haberimi de yapsana bir gün” diyenler için, “Sürekli ciddi haberler veriyorsunuz, biraz eğlence katın” diyenler için ‘Zaytung’ tarzı bir haber sitesine başlamayı düşünüyordum. Hatta geçen yıl açtığım ‘goygoybozcaada.com’ adresinden yayın yapacaktım. Ama Bozcaada Haber’ê zor yetiştiğim için hiç başlayamadım.

Bozcaadamemes’i görünce bu yüzden çok sevindim.

Tabii mizah dediğin bizim ülkemizde biraz zordur. Bazen yanlış yorumlanır, bazıları zor anlar, yanlış anlaşıldığında da sıkıntıya neden olabilir. Yolun başlarında bu arkadaşların bazı paylaşımları da bir iki kere yanlış yorumlanmış, bu yüzden bazen sorun da yaşayabiliyorlarmış. Ki ben hesabı yöneten genç arkadaşı da iyi bilirim. Adada bilen tanıyan herkes de çok sever. Bozcaadamemes’e destek olalım ki adamızda mizah, hatta karamizah da biraz iş yapsın.

 



Bu yazı 6104 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
Bozcaada Bağcılığı
SON YORUMLANANLAR HABERLER
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR

Adada zincir market açılması konusunda ne düşünüyorsunuz?


 YUKARI