Bozcaada, tarihinin en ciddi yangınlarıyla mücadele ediyor. Bozcaada Haber son yangınları ve kamuoyunda konuşulan iddiaları adamızda yaşayan emekli savcı, Avukat Reşat Uğur Soysal’a sordu.
Son günlerde arka arkaya çıkan yangınlar, ada halkını endişeye sevk ederken, olaylarla ilgili olarak kamuoyunda olağan bir şüpheliden söz ediliyor. Şüpheli şahıs, 32 yaşında ve psikotik bir rahatsızlığa sahip olup, son dört yıldır psikolojik tedavi görüyor. Son zamanlarda çakmakla vücudundaki kılları yaktığı, birçok noktada çöp tenekelerini ateşe verdiği, ve birçok yangın alanında motosikletiyle görülmesi kolluk güçlerini harekete geçirdi. Ada halkı tarafından sevilen, sayılan ancak son aylarda hastalığı şiddetlenen şahsın son günlerde ateşe karşı da özel bir ilgi duyduğu ifade ediliyor. Ayrıca görgü tanıkları arasında belediye personelleri de bulunuyor. Bazı belediye personelleri sık sık çöp tenekelerinin ateşe verilmesinden dert yanıyor.
Dün, Ayana yangını sırasında bölgede görülen şüphelinin, ardından Instagram hesabında üzerinde “ateş” yazan bir sandalyenin fotoğrafını paylaşması, endişeleri daha da artırdı. Ancak edinilen bilgilere göre, birçok görgü tanığının ifadesine hala başvurulmamış durumda.
Yangınların asıl sebebi henüz netlik kazanmamış olsa da, ada halkı yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyor ve olası ihmallerin önüne geçilmesi için acil önlemler alınması gerektiğini düşünüyor.
Öte yandan, şüphelinin ailesi, oğullarının hastalığının son aylarda şiddetlendiğini belirterek acil tedavi talebinde bulunmuş, ancak bu taleplerine rağmen herhangi bir sonuca ulaşamamışlar. Ada halkı, bir yandan bu kişiye üzülürken, diğer yandan daha büyük felaketlerin önüne geçilmesi için gerekli adımların atılmasını istiyor.
Avukat Reşat Uğur Soysal’ın Değerlendirmesi
Bozcaada Haber’e hukuki değerlendirme yapan ve gelişmeleri yakından takip eden Avukat Uğur Soysal şu değerlendirmeyi yaptı: Bozcaada’da son on gün içinde birden fazla yangın ve yangın tehlikesi yaşandı. Üç bin kişilik nüfusa hizmet veren belediye, sınırlı imkanlarla mücadele ederken, yeşil alanlar büyük zarar gördü. Merkezi idarenin uçakları ve komşu belediyelerin yardımlarıyla yangınlar kontrol altına alınsa da, milyonlarca liralık kamu zararı oluştu.
Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre, şüpheli Ezine Cumhuriyet Savcılığı talimatıyla serbest bırakılmıştır. Kolluk güçlerinin birinci görevi, suçu önlemektir. Bu nedenle, akıl hastalığı bulunduğu bildirilen şüphelinin ivedilikle gözlem altına alınması hem şüphelinin hem de kamunun menfaatinedir.
Devamında Soysal, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 74. maddesi uyarınca, kasıtlı suç işlediğinden kuvvetle şüphe duyulan bir failin, Cumhuriyet Savcılığı talebi ve Sulh Ceza Mahkemesi kararıyla, üç haftayı geçmemek üzere gözlem altına alınabileceğini belirtti. Somut olayda, failin kendine, çevreye ve topluma zarar verme olasılığının bu tedbirle önlenebileceğini vurguladı.
Soruşturmayı yürüten kolluk güçlerinin, doğrudan ve dolaylı tüm görgü tanıklarının ifadelerini acilen alması ve mevcut kanıtları değerlendirmesi gerektiğini ifade eden Soysal, ada halkı ve misafirlerden görgü ve bilgi sahibi olanların resmi makamlara başvurarak ifade vermelerini istedi. Bu katkıların, kolluk güçlerinin işini kolaylaştıracağını belirtti.
Soysal, yangınların Türk Ceza Kanunu’nun 170. maddesi uyarınca, “Genel Güvenliği Kasten Tehlikeye Sokma” suçu kapsamında değerlendirilebilir. Ayrıca, soruşturma savcılığının, zararın büyüklüğünü, tehlikenin devam etmesini ve toplumda meydana gelen infiali dikkate alarak, şüpheliyi gözlem altına almak için mahkemeye başvurması gerektiğini vurguladı.