Bozcaada’nın köklü edebiyat etkinliği “Ozanın Günü ve Homeros Okuması”, bu yıl 23. kez düzenlendi ve 3-4 Ağustos tarihleri arasında iki gün boyunca dolu dolu geçti.
Her yıl dünya çapında tanınmış şairleri ağırlayan etkinliğin bu yılki yabancı konuğu, Hindistan’ın dünyaca tanınan şairi Reshma Ramesh oldu. Ramesh, etkinlikte kendi şiirlerinden örnekler de okudu.
Etkinliğe, Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek ve Bozcaada Belediye Başkanı Yahya Göztepe de katıldı. İki belediye başkanı, Prof. Dr. Haluk Şahin başta olmak üzere, 23 yıldır bu özel etkinliğe katkı sağlayan herkese teşekkür ederek, Homeros Okumaları’nın adaya kattığı değeri vurguladılar. Bu yılki etkinlik, son yılların en beğenilen Homeros Okuması olarak kayıtlara geçti.
Pazar gün doğarken Salhane’de gerçekleşen okumada, Homeros’un dizeleri Yunanca, Türkçe, Çince, Hintçe ve daha birçok dilde okundu. Bu yılın şairi Asuman Susam’ı Cevat Çapan tanıtırken, yabancı şair konuk Reshma Ramesh’i ise Nurduran Duman tanıttı. Gündoğumu sırasında çellist Adasu Akın’ın performansı ise büyük beğeni topladı.
Okunan diller arasında Türkçe, eski Yunanca, Hint dili Kannada, İngilizce, Osmanlıca ve Macarca yer aldı.
Bu yıl güneşin doğuşu çellist Adasu Akın’ın müziğiyle beklendi. Güneş çıktığında Adasu Akın, ünlü “Haydar Haydar” türküsünü söyledi ve çok alkış aldı. Akın, daha sonra içinde “Aynalı Çarşı” ağıtının da yer aldığı bir resital sundu ve büyük beğeni topladı.
Prof. Dr. Haluk Şahin’in yönettiği “Homeros ve Türkler” konulu oturumda Rüstem Aslan, Rıdvan Gölcük ve Nezih Başgelen konuşmalar yaptı. Ayrıca Kent Müzesi’nde Hakan Gürüney tarafından düzenlenen Homeros kitapları sergisi de ilgi gördü.
Etkinliğin açılış akşamında, udi Mutlu Torun Anadolu’nun müzik sentezini şiirseverlerle paylaştı. Pazar gündoğumu sırasında yapılan açılış okumasını ise Reshma Ramesh ve Asuman Susam gerçekleştirdi. Hintli şair Ramesh’in kendi dili olan Kannada’da yaptığı okuma ile Homeros’un ölümsüz şiirinin etkinlikte okunduğu dillerin sayısı yaklaşık 30 oldu.
23 yıldır süren etkinliğin en baş mimarlarından Haluk Şahin, “Bu vatanı sevmek demek, onun altındaki ve üstündeki kültür varlıklarına sahip çıkmak ve korumak demektir. Bu açıdan Troya Müzesi iyi bir örnektir,” dedi.
Bozcaada Belediyesi tarafından desteklenen “Ozanın Günü ve Homeros Okuması”, başlangıcından beri Cevat Çapan, Haluk Şahin ve Rüstem Aslan tarafından düzenleniyor. Bu yıl, trafik kazasında kaybedilen Prof. Dr. Naci Güçhan anısına da konuşmalar yapıldı.
Bozcaada’nın edebiyat ve kültürle yoğrulmuş iki günü, adaya katılan herkes için unutulmaz anılar bırakarak sona erdi.