2024-2025 Eğitim ve Öğretim yılı, üç aylık yaz tatilinin ardından Bozcaada’da toplam 177 öğrencinin ders başı yapmasıyla başladı. Ancak, adada eğitimde yaşanan ve yıllardır çözülemeyen sorunlar bu yıl da devam ediyor.
Geçtiğimiz Mayıs ayında Bozcaada’da göreve başlayan Kaymakam Mehmet Halit Haydaroğlu, yeni eğitim yılına İstiklal İlkokulu ve İstiklal Ortaokulu’ndaki öğrenciler ve öğretmenlerle birlikte başladı. Kaymakam Haydaroğlu, hem velilere hem de öğretmenlere eğitimde yaşanan sorunlara ağırlık vereceğini ve çözüm için çalışacağını belirtti.
Bu yıl Bozcaada’da eğitim gören öğrenci sayıları şöyle: Bozcaada Anasınıfı’nda 36, Bozcaada İstiklal İlkokulu’nda 67, Bozcaada İstiklal Ortaokulu’nda 48 ve Bozcaada Gazi Anadolu Lisesi’nde 26 öğrenci bulunuyor. Gazi Lisesi’nde geçen yıl 11. sınıfta yalnızca 1 öğrenci varken, bu yıl yeni kayıtla birlikte sınıf mevcudu 2’ye çıktı.
LOJMAN SORUNU NEDENİYLE YILLARDIR EĞİTİM AKSIYOR
Ancak, öğretmen açığı yine büyük bir sorun olarak öne çıkıyor. Bu yıl Bozcaada İlkokulu’na sınıf öğretmeni, Ortaokul’a matematik öğretmeni ve Gazi Lisesi’ne müzik öğretmeni atanmadı. Kaymakam Haydaroğlu’nun devreye girmesiyle bu açık, üç ücretli öğretmenle kapatıldı. Ancak Gazi Anadolu Lisesi’nde hâlâ kimya ve fizik öğretmeni atanmamış durumda ve bu dersler için ücretli öğretmen de bulunamadı.
Bozcaada’da eğitimdeki en büyük sorunlardan biri de lojman eksikliği. Adada görev yapan öğretmenlerin çoğu için kalacak yer bulunmuyor. Bu nedenle birçok öğretmen, Çanakkale ve çevre ilçelerde ev kiralamak zorunda kalıyor. Ancak kış aylarında sık sık iptal olan feribot seferleri, öğretmenlerin derslere girememesine ve öğrencilerin eğitiminden geri kalmasına neden oluyor. Bu sorun, kış aylarında sık sık yaşanıyor ve bazı dönemlerde hafta boyunca eğitimin aksamasına yol açabiliyor.
Bozcaada’da bu yıl toplam 40 öğretmen ve milli eğitim personeli görev yapıyor. Ancak adada eğitim personeli için sadece iki lojman bulunuyor ve bu lojmanlarda iki milli eğitim idari amiri kalıyor. Gazi Anadolu Lisesi’nde görev yapan 11 öğretmenden 7’si adada kalacak lojman bulamadığı için her gün akşam 17.00 feribotu ile ana karaya dönmek zorunda kalacak. Aynı durum diğer okullarda görev yapan bazı öğretmenler için de geçerli. Kışın feribot seferlerinin iptal olduğu dönemlerde bu durum, eğitimin aksamasına neden olacak.