featured

Bozcaada’nın Kültürel Mirası: Simyon Salto ve Domates Reçeli Geleneği





Tarihi ve kültürel mirasıyla ünlü Bozcaada’nın miraslarından biri de Simyon Salto ve ailesinin domates reçeli geleneğidir. Bozcaada’da domates reçelini ilk olarak satışa sunan ve Türkiye’ye duyuran Salto reçelleri yaklaşık 12 yıl sonra yeniden geri döndü.

Bozcaada‘nın en eski Rum ailelerinden biri de Salto ailesidir. Simyon Salto, 1938 yılında Bozcaada’da doğmuş ve eşi Eleniça Kerkene ile evlenmiştir. Çiftin Yorgo, Foti, Panayi, Dimitri ve Konstanti adında beş erkek çocuğu dünyaya gelmiştir.
Rumlara ait bir geleneğe göre, eve gelen misafire kahve ile birlikte özel gümüş kaşığı ve yanındaki kristal su bardağı ile tatlı olarak domates reçeli sunulurdu.
Bu geleneği yaşatmak isteyen Simyon Salto, 1968 yılında, Rum Mahallesi’nde bulunan, bugünkü adı ‘Simyon Meyhane’ olan dükkanda eşi Eleniça Salto ile birlikte Rumlara ait orijinal tarifli domates reçelini üretmeye başlamıştı.
1998 yılında ise Papazbahçe mevkiindeki atadan kalan arazide reçel imalathanesini kurmuştu. Simyon Salto, 1998-2012 yılları arasında, şu an bulunduğu dükkânı o tarihten itibaren ofis ve reçel satış noktası olarak kullanılıyor.
2000 yılında domates reçeli için ‘Salto‘ markası ile patent alındıktan sonra 2012 yılında aramızdan ayrılan Simyon Salto’nun ardından kültürel mirası ve coğrafi işaret niteliği olan domates reçeli imalat ve satışını, bugün adada yaşayan oğlu Kosta Salto yaşatıyor.
Kosta Salto, babası Simyon Salto’nun mirasını yaşatmaya devam ederek, Bozcaada’nın kültürel dokusunu korumak için Salto Reçelleri’ni yeniden adalıların ve misafirlerin beğenisine sunuyor.



Bozcaada’nın Kültürel Mirası: Simyon Salto ve Domates Reçeli Geleneği




E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Bozcaada Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Reklam