Çalışan Gazeteciler Günü’müzü kutlayan tüm adalı dostlarımıza, yerel yöneticilere ve siyasetin önde gelen isimlerine teşekkür ederiz.
1962 yılından beri her yol 10 Ocak’ta kutlanan “Çalışan Gazeteciler Günü” için bu sene de birçok kesimden kişi gerek telefonla, gerek de sosyal medya hesaplarından bizler için anlamlı bu özel günü kutladılar.
Her sene olduğu gibi bu yıl da gazeteciler için anlamlı bugünde bizleri hatırlayan okurlarımıza, adalılara teşekkür ederiz. Ayrıca adanın ve Çanakkale siyasetinin önemli isimlerinin kutlamaları için de teşekkürlerimizi sunarız.
Adalet ve Kalkınma Partisi Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu her yıl olduğu gibi telefonla arayarak günümüzü kutladı ve partinin önemli isimlerinden Çanakkale Milletvekili Bülent Turan’ın da günümüzü kutladığını iletti. Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz da yine her yılki gibi arayarak bağımsız basının önemine vurgu yaparak günümüzü kutladı. Bozcaada Belediyesi sosyal medya hesabından ayrıca bir de mesaj paylaştı.
Cumhuriyet Halk Partisi Bozcaada İlçe Başkanı Gülay Elbir Uslu ve İyi Parti Bozcaada İlçe Başkanı Cevdet Çebi de mesaj yoluyla 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’müzü kutladılar.
Ayrıca Adalet ve Kalkınma Partisi’nin bir önceki dönem Bozcaada Belediye Başkan Adayı ve Kızılay Çanakkale İl Başkanı Erdoğan Madak da yine mesaj yoluyla günümüzü kutladı.
Bozcaada Haber’in Yayın Yönetmeni Serkan İlik, “Hiçbir koşulda doğru ve tarafsızlık ilkesinden vazgeçmeyen tüm gazeteci dostlarımın, büyüklerimin bu anlamlı gününü kutluyor, tüm eleştirilerimize karşın her zaman olduğu gibi bu günde bizleri hatırlayan, arayan, mesaj atan siyasilere ve dostlarımıza teşekkür ediyorum” açıklamasını yaptı.
Bozcaada’nın tek basılı yayın organı olan Bozcaada Mendirek Dergisi’ni yayına hazırlayan Mustafa Dermanlı, “Türkiye, gazetecilerin zor şartlar altında habercilik yapmaya çalıştığı bir ülke. Bu anlamda bizim yaptığımız gazetecilik yerelde olmamız sebebiyle görece kolay. Bu anlamda üstlendiğimiz sorumluluk büyük olsa da, ülkede birçok gazeteciye göre yaşadığımız sıkıntılar daha az. Yaptığımız bir haber, araştırdığımız bir konu veya hazırladığımız bir dergi sonrasında aldığımız tebrikler, eleştiriler bizi gururlandırıyor. Yerelde gazetecilik yapıyor olmamızın avantajı ile ulaşamadığımız neredeyse kimsenin olmaması, o kişilerin her daim bizleri ve yaptığımız işi saygı ile karşılaması da hâlâ bu ufak adada bu mesleğe değer verildiğini gösteriyor. Bugün ‘Çalışan Gazeteciler Günü’ ve gün boyu aldığımız mesajlar, e-postalar, çalan telefonlar ne denli güzel şeyler arkada bıraktığımızı gösteriyor. İnsan onore oluyor, işine daha da sarılıyor. Çok teşekkürler” açıklamasını yaptı.
NEDEN BUGÜN?
1961’de gazetecilerin haklarını koruyan 212 sayılı Fikir İşçileri Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 10 Ocak günü bu yasaya karşı olan dokuz gazete patronu ortak bir bildiri yayınlayarak gazetelerini 3 gün süreyle kapadıklarını duyurdu. “Dokuz patron olayı” olarak basın tarihine geçen bu gelişme üzerine gazeteciler, çeşitli protesto eylemleri gerçekleştirdiler ve halkı gazetesiz bırakmamak adına boykot boyunca “Basın” adlı bir gazete yayımladılar. İlk günkü nüshanın manifestosunda ise patronlara ithafen “Gazete çıkarmak, çorap fabrikası işletmeye benzemez” cümlesi uzun süre hafızalardan silinmedi. Ardından İstanbul Gazeteciler Sendikası 10 Ocak tarihinin “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlanması kararı aldı ve gazeteciler için önemli bu özel gün 1971 yılındaki askeri darbeye dek bu isimle kutlanmaya devam etti. Ardından ismi “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak değiştirildi. Burada kullanılan “çalışan” ifadesinin eklenmesi ise ‘aktif görev yapan gazeteci’ anlamında değil ‘gazeteciliğin gelişmesi için çalışan, çaba sarf eden’ gazetecileri temsilendir. 1980 darbesi sonrası gazeteciler açısından yasadaki haklar geriletilse de 10 Ocak tarihi “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak anılmaya devam etmektedir.