Bugun...


kostasalto

İŞLETMELER KAYGILI
  İŞLETMELER KAYGILI   Alkol Yasası, Bozcaada turizmini olumsuz etkiliyor   ÖZEL HABER   Adanın en eski işletmeleri yeni ruhsat başvurularında problemler yaşıyor, yeni yasalar turizmi bıçak gibi kesiyor ve üç bin ...

Mobil Reklam

İŞLETMELER KAYGILI
+ -
Bozcaada Bozcaada Haber Madam

 

İŞLETMELER KAYGILI

 

Alkol Yasası, Bozcaada turizmini olumsuz etkiliyor

 

ÖZEL HABER

 

Adanın en eski işletmeleri yeni ruhsat başvurularında problemler yaşıyor, yeni yasalar turizmi bıçak gibi kesiyor ve üç bin yıllık şarap kültürü ile anılan Bozcaada sıkıntılı bir süreç geçiriyor.

 

Bozcaada alkol yasakları ile zor günler geçiriyor. Hükümetin geçtiğimiz sene yürürlüğe koyduğu torba yasada yer alan alkol yasakları nedeni ile Bozcaada turizminin de oldukça etkilendiği düşünülüyor. İlk olarak 3 bin yıldır süregelen şarap kültürünün son yıllardaki en özel geleneği olan Şarap Tadım Günleri iki yıldır yapılamıyor. Yasaklar nedeni ile alkol üreten firmalar hiç bir etkinliğe sponsor olamıyor. Alkollü içkileri üretenler, ithal edenler ve pazarlayanlar her ne amaçla olursa olsun, teşvik veya bedelsiz olarak alkollü içki dağıtamıyorlar. Hal böyle olunca iki yıldır Bozcaada için gerek kültürel, gerekse turizm açısından önemli bu etkinlik yapılamıyor.

 

Yasa kapsamında alkolü özendirdiği gerekçesiyle Bağ Gezisi yapmak, şarap evlerinde şarap tattırmak da yasaklandı. Yani adayı ziyarete gelen misafirler kendilerine alacakları şarabı maalesef tadamıyorlar. Ayrıca şarap fabrikaları isimlerini tabelalardan indirilmek, şarap/alkol satılan yerler de camlarına film çekmek zorundalar. Kafe ve restoranlar alkol şişelerinin durduğu soğutucuları da yine filmlemek veya kapalı dolap haline getirmek zorundalar. Tüm bunlar yetmiyormuş gibi kafe ve restoranlara yapılan ani baskılarla adisyon kontrollerinin, şarap fabrikalarına da bandrol kontrollerinin yapıldığı da ada halkı tarafından sıkça konuşulan konulan arasında. “Yok artık” dedirtecek uygulamaların sonunun nereye varacağı ise tam bir muamma…

 

Bir diğer en önemli sorun ise bilindiği gibi yasa gereği ibadethaneler, eğitim kurumları gibi yerlere 100 metre mesafede bulunan mekânlar alkol ruhsatı alamıyor. Bozcaada’da her iki mahallede de bir cami, bir de eğitim kurumu bulunduğundan ruhsatlarda sıkıntılar yaşanıyor.

 

Yasa yürürlüğü girdiğinden bu yana yeni alkollü mekânların açılışında çok büyük bir oranda azalma var. En büyük sorun ise yasadan önce alkol ruhsatları olan işletmelerin hemen hemen hepsi yeniden alkol ruhsatı alamayacağı için işletmelerini kiraya veremiyorlar, işletmelerini satamıyorlar. Çünkü yeniden alkol ruhsatı alamayacakları için işletmelerin değeri oldukça düştü. Bu sebepten dolayı el değiştiren bazı işletmeler 100 metre kuralından dolayı alkol ruhsatı alamadılar.

 

Bunun en büyük örneği sahilde bulunan restoranların arasında el değiştirdiği için 100 metre kuralı yüzünden  yeniden alkol ruhsatı alamayan ‘asma6’ isimli restoran. Adalıların bildiği gibi adanın en eski işletmelerinden biri de sahilde bulunan Koreli’dir. Fakat işletme el değiştirdiği için yeniden alkol ruhsatı alamadı ve sahildeki tüm alkollü restoranların arasında tek başına alkolsüz hizmet vermekte.

 

Bunlar şimdilik karşılaştığımız iki örnek ve devamının olacağı hususunda herkes gergin. Maalesef bu durum ada turizmi için büyük tehlike olarak devam etmekte. İki mahallenin de hemen hemen tüm işletmelerinin ibadethane ve eğitim kurumlarına yakın bir mesafede bulunması alkol konusunda sıkıntıya sokuyor. Bu anlamda yerel yönetimin gerek yasaların el verdiği nispette, gerek yeni çalışmalar yaparak bu sıkıntıdan kurtulmak için ne tür adımlar atacağı tüm adalılarca merak konusu…

 

Mendirek Gazetemizde yayımlanmıştır




Bu haber 2392 defa okunmuştur.

Bozcaada Simyon Bozcaada Pide Salonu

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

bozcaada  bozcaada

bozcaada
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
SON HABER YORUMLARI
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR HABERLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
 YUKARI
   
Otomatik olarak 5 saniye sonra kapanacaktır. Reklamı kapatmak için TIKLAYINIZ