Bugun...


kostasalto

O’nun anısına 1 Mayıs’ta meydanlara
O’nun anısına 1 Mayıs’ta meydanlara       “Kanlı 1 Mayıs” olarak hafızalara kazınan 1 Mayıs 1977 İşçi Bayramı kutlamalarında Taksim’deki Kazancı Yokuşu’nda 4 aylık bebeğine hamileyken katledilen Kıymet ...

Mobil Reklam

O’nun anısına 1 Mayıs’ta meydanlara
+ -
Bozcaada Bozcaada Haber Madam

O’nun anısına 1 Mayıs’ta meydanlara

 

 

 

“Kanlı 1 Mayıs” olarak hafızalara kazınan 1 Mayıs 1977 İşçi Bayramı kutlamalarında Taksim’deki Kazancı Yokuşu’nda 4 aylık bebeğine hamileyken katledilen Kıymet Kocamış mezarı başında anılacak.

 

 

 

Bozcaada, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutlamaya hazırlanırken, 1977 yılında katledilen Kıymet Kocamış’ı da anacak. 1 Mayıs Perşembe günü sabah 9.30 feribotuyla adaya gelecek DİSK Genel İş Sendikası üyelerinin de katılımıyla gerçekleştirilecek anma töreni için mezarlığa yürüyüş yapılacak. Anma töreninin ardından Bozcaada Belediyesi ve DİSK / Genel İş Sendikası arasında toplu sözleşme imzalanacak. Aynı günün akşamı ise İşçi Bayramı kutlamaları tüm adalıların davetli olduğu konser ile devam edecek.

 

 

 

Yetkililer tarafından yapılan açıklamada, kutlamalar ve Kıymet Kocamış’ın mezar başında anılması sırasında ayrıştırıcı ve ötekileştirici sloganlardan uzak durulması gerektiğinin altı çizildi. İşçi Bayramı kutlamalarının Bozcaada’ya yakışır biçimde gerçekleştirilmesinin önemine vurgu yapıldı.

 

 

 

1 MAYIS 1977’DE NE OLDU?

 

 

 

Peki, Kıymet Kocamış’ın bebeğine 4 aylık hamile iken katledildiği 1 Mayıs 1977’de neler oldu? İşte o kara günün özeti:

(Kaynak Vikipedi)

 

 

 

“1 Mayıs 1977 günü İşçi Bayramı’nı kutlamak üzere çeşitli illerden İstanbul`a gelen yaklaşık 500 bin kişi DİSK`in organizasyonu önderliğinde Taksim Meydanı’nı doldurdu. Katılımın yüksek olması sebebiyle kortejlerin alana girmesi uzun sürmüş, miting de uzamıştır. Saat 19.00 sularında dönemin DİSK başkanı Kemal Türkler konuşmasının sonuna geldiğinde etraftan silah sesleri duyulmaya başlandı. Sular İdaresi binasının üstünden ve meydandaki otelin çeşitli katlarından açılan bu ateş sonucu insanlar panik halde kaçmaya başladı, kısa bir süre içinde Etap Marmara Oteli’nin (Bugün The Marmara Oteli) de üst katlarından da ateş açıldı.

 

 

 

İnsanlar panik halde kaçmaya çalışırken panzerler de kalabalığın arasına doğru girmeye ve kitleleri sıkıştırarak Kazancı Yokuşu’na itmeye başladı. Kalabalığa ateş açılıyordu fakat polis ateş açanlara değil, kalabalığın üstüne saldırıyordu. Bir kamyonun tıkadığı Kazancı Yokuşu’ndan aşağıya kaçmaya çalışan kalabalığı daha da korkutmak için bir daha ateş açıldı. İnsanlar panzerler altında kalarak ve birbirlerini ezerek kaçmaya devam etti.

 

 

 

28 kişi ezilme ya da boğulma nedeniyle, 5 kişi vurulma nedeniyle, 1 kişi de panzer altında kalarak yaşamını yitirdi, yaklaşık 130 kişi de yaralandı. Ölenlerin çoğu Kazancı Yokuşu’nun başında, park edilmiş kamyon yüzünden sıkışarak ölmüşlerdi. 470 kişi göz altına alındı fakat hiçbirinin olayla ilgisi kurulamadı. Ateşi kimin açtığı tam olarak belirlenememiş, olay halen aydınlatılamamıştır. Sular idaresinin çatısından ve otel odalarından ateş açanlar bulunamamıştır.”

 

 

GEÇEN SENE 1 MAYIS’TAN FOTOĞRAFLAR:

 

 

 




Bu haber 2449 defa okunmuştur.

Bozcaada Simyon Bozcaada Pide Salonu

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

bozcaada  bozcaada

bozcaada
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
SON HABER YORUMLARI
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR HABERLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
 YUKARI
   
Otomatik olarak 5 saniye sonra kapanacaktır. Reklamı kapatmak için TIKLAYINIZ