Bugun...


kostasalto

Ada aşığının hikayesi…
Adalı, ‘Toto Metin’ olarak bilir. Gerek ada halkı gerekse adaya gelen ünlüler kendisini iyi tanırlar.   Bozcaada’nın yalnız ressamı   Bozcaada’nın sembolü ressam Metin Yağcıoğlu artık hayallerini tablolarına yansıtamıyor. ...

Mobil Reklam

Ada aşığının hikayesi…
+ -
Bozcaada Bozcaada Haber Madam

Adalı, ‘Toto Metin’ olarak bilir. Gerek ada halkı gerekse adaya gelen ünlüler kendisini iyi tanırlar.

 

Bozcaada’nın yalnız ressamı

 

Bozcaada’nın sembolü ressam Metin Yağcıoğlu artık hayallerini tablolarına yansıtamıyor. Çünkü 1963′ten bu yana adayı boyayan ressam işsizlikten dolayı uzun zamandan beri yalnız ve parasız.

 

Ada halkı onu hep Toto Metin olarak bilir ve öyle anılır. Bozcaada’da çalışacak mekan bulamaması ve kiraların çok yüksek olması nedeniyle yaklaşık 6-7 aydır adadan ayrılarak Antalya, Bodrum ve Mersin gibi turistlik bölgelerde çalışmaya başladı. Ancak onun adaya olan bağı ve sevdası yüzünden bir türlü o yerlere alışamadı. Tam da ada halkının kendisinin nerede ve ne yaptığını merak ettiği bu günlerde adaya geri döndü. Toto Metin şimdi eli kolu bağlı bir şekilde resim yapamadan bekliyor. Adalı esnaflardan bir arkadaşının evinde kalarak yaşam mücadelesine devam etmeye çalışıyor. Fakat o bir an önce tekrardan adanın resimlerini yapabilmek için can atıyor.

 

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz? Toto Metin yani Metin Yağcıoğlu kimdir?

 

1923 Manisa doğumluyum. Mesleğim ressamlık. Çocukluğumu İstanbul’da ağabeyim Vedat Yağcıoğlu’nun yanında geçirdim. Kendisi de Harbiye Güzel Sanatlar okulundan mezundur ve ressamlık yapmıştır.

 

Peki, resim yapma merakınız nasıl ortaya çıktı? Yeteneğinizi nasıl keşfettiniz?

 

Dediğim gibi ağabeyimin ressam olması beni bu sanata yönlendiren en önemli etken olmuştu. Onun yanında kendimi geliştirme şansı bulmuştum. İlerleyen yıllarda onun yanından ayrılarak tabela işine girdim.

 

Neden tabela işine girdiniz?

 

Askerlikten sonraki yıllarda Anadolu’yu gezerek tabela işleri yaptım. Gittiğim her yerde bakkalların, okulların, derneklerin tabelalarını yaparak geçimimi sağlıyordum. Çünkü o yıllarda resim yapmanın maddi değeri yoktu. Yani tablolarım para etmiyordu.

 

Bozcaada’ya aşık biri Toto Metin. Bu aşk ne zaman başladı?

 

Tabelacılık yaptığım yıllarda Edremit, Akçay gibi ilçelerde çalışırken Bozcaada’yı duydum ve bir gün adayı ziyaret etmeye karar verdim. O gün bugündür yani yaklaşık 50 senedir adada yaşıyorum. İlk görüşte aşk benimkisi. Bugün 85 yaşındayım ve hala Bozcaada’ya aşığım.

 

Ada hayatınız nasıl başladı? Biraz anlatır mısınız?

 

Ada hayatına başladıktan sonra adanın bütün teknelerine, bakkallarına isimler, resimler ve tabelalar yaptım. İlk yıllar aynı zamanda Rum arkadaşım Yorga Buğday ile balıkçılık yaptım. Hem Yorgo’nun teknesiyle balıkçılık yaptık hem tabela işlerine devam ettim hem de bir yandan benim için tutku haline gelen resim çalışmalarımı sürdürdüm.

 

Resimleriniz ne zaman ilgi görmeye başladı?

 

Bozcaada’ya turizmin gelmesiyle birlikte resimlerime olan ilgi artmaya başladı ve zaten bitmekte olan tabela işini tamamen bıraktım. Sonrasında yıllarca resim ve adanın kartpostal kartlarını yapmaya devam ettim. Yaptığım resimlerde sürekli olarak adanın tarihini sembolize etmeye çalıştım. Çünkü benim için adanın tarihi dokusu, üzümü, şarabı çok önemli. Küçük yaşlarda Alman harbi sırasında incelediğim Yunan ve Alman gemileri, yelkenlileri Bozcaada’nın tarihi sembolleridir aslında… Şu an o gemileri ve yelkenlileri resmedecek kimse yok.

 

Resimlerinizi yaparken ilham aldığınız bir sanatçı var mıydı?

 

Evet. Rus ressam Ayvazovski’den ilham alarak resimlerimi yapıyordum. Ayvazovski’nin eserlerinin çoğu deniz manzarası olduğu için bana en uygun sanatçı oydu. Kendi eserlerimde sürekli deniz ,tarihi simgeleyen kale ve yelkenlileri kullandım.

 

TOTO METİN DESTEK BEKLİYOR

 

Toto Metin, adaya geldiğinde birçok kızla arkadaş olmuş ama evlenmemiş. Çünkü adadan ayrılmak istememiş ve çok para kazanmadığı için de yuva kurmak hiç kısmet olmamış. Fakat yaptığı işin aşkı ona yetiyor ve o bu işi çok seviyor. Ne yazık ki adanın turistlik değerinin artmasıyla yükselen iş yeri ve ev kiraları onu resim yapamaz hale getirmiş. Ne ev kirasını ödemeye gücü yetiyor ne de iş yerine. Ada halkı tarafından geri gelmesi çok büyük sevinçle karşılandı Toto Metin’in. Kendisi şimdi adada ya da Çanakkale’de uygun ve ucuz bir çalışma ortamı bulup resim yapacağı günün gelmesini bekliyor. 85 yaşında olduğu halde gayet sağlıklı olan ressam hala iddialı resimler yapacağını söyleyerek kendisine destek verilmesini bekliyor.

 

 




Bu haber 4292 defa okunmuştur.

Bozcaada Simyon Bozcaada Pide Salonu

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

bozcaada  bozcaada

bozcaada
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
SON HABER YORUMLARI
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR HABERLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
 YUKARI
   
Otomatik olarak 5 saniye sonra kapanacaktır. Reklamı kapatmak için TIKLAYINIZ