Bugun...


kostasalto

Bozcaada’nın sorunları masaya yatırıldı
  Bozcaada’nın sorunları masaya yatırıldı   Kuzey Ege’nin turizm cenneti Bozcaada’nın sorunlarına çözüm bulmak amacıyla bir araya gelen yetkililler, sağlık hizmetlerinden milli eğitime, altyapıdan turizme kadar birçok konuda ...

Mobil Reklam

Bozcaada’nın sorunları masaya yatırıldı
+ -
Bozcaada Bozcaada Haber Madam

 

Bozcaada’nın sorunları masaya yatırıldı
 

Kuzey Ege’nin turizm cenneti Bozcaada’nın sorunlarına çözüm bulmak amacıyla bir araya gelen yetkililler, sağlık hizmetlerinden milli eğitime, altyapıdan turizme kadar birçok konuda adanın eksikliklerini masaya yatırdı ve çözüm yollarını tartıştı.
 

Bozcaada Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen İl Koordinasyon Toplantısı’na Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Bozcaada Kaymakamı Abdulgani Mağ, Bozcaada Belediye Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz, Geyikli Belediye Başkanı Ercan Yılmaz ,Çanakkale İl Kurum Amirleri ve müdürlerinin yanı sıra Bozcaada’da görev yapan kurum amirleri katıldı. Çanakkale Valiliği İl Kordinasyon Toplantısı’nda Bozcaada’nın sorunları için çözüm yolları masaya yatırıldı. Toplantının açılışında konuşan Kaymakam Abdulgani Mağ, “Bozcaada’nın kimliği nedir diye sorulduğunda herkesin dediği tek söz bağcılık. Çünkü yüzyıllardır ada, bağı ile bağcısı ile ve şarabı ile öne çıkmıştır” şeklinde adayı tanıttı. Toplantıda Kaymakam Abdulgani Mağ Bozcaada’nın sorunlarını içeren bir sunumda da bulunarak sorunların hepsine çözüm için destek olunmasını istedi.

 

SORUNLARDA DAĞ GİBİ

 

Kaymakam Abdulgani Mağ, sağlık merkezinin yetersizliğinden spor salonu eksikliğine, alkol yasası nedeni ile Bozcaada’da sıkıntıya giren işletmelerin sorununa, ulaşım sorunundan üniversitenin gidişinden ve kurumlardaki görevli yetersizliğine kadar her soruna titizlikle değindi. Ayrıca Mağ, Bozcaada’yı sadece yazın popüler zamanı ile kıyaslamamak gerektiğinin altını çizerken asıl sıkıntılı zamanın kış mevsiminde yaşandığını vurguladı. Üniversite, spor salonu gibi yatırımlarla kış sezonunu canlandırmanın çok önemli bir faktör olduğuna dikkat çekti.

 

VALİ ÇINAR: GEREKLİ DESTEKLER VERİLECEK
 

Bozcaada’nın sorunları ile yakından ilgilendiğini ve adaya çok önem verdiğini belirten Vali Ahmet Çınar ise hemen hemen her konuda eksikliklerin ve şikayetlerin doğrulunu ve haklılığını bildiğini anlattı. Çınar, sorunların çözümü konusunda yapıcı bir yaklaşım sergileyip bütün sorunları çözmek için gerekli işlemleri yapılabileceklerinin sinyalini verdi. Vali Ahmet Çınar, Bozcada’nın önemini vurgularken bunun için gerekli desteklerin verileceğinin altını çizdi.
 

YAKIN ZAMANDA MÜFTÜ ATANACAK
 

Kaymakam Abdulgani Mağ sunumuna öncelikli olarak kurumların sıkıntılarını ve eksikliklerini dile getirerek başladı. Mağ, Milli Eğitim bünyesinde hizmetli olarak çalıştırılmak üzere personel ihtiyacının olduğunu söylemesi üzerine Vali Çınar, hemen 4 kişi görevlendirerek göndereceğinin sözünü verdi. Müftülükte ise vekil olarak gelen görevlinin yerine yakın zamanda Müftü atanacağı dile getirildi.
 

Kaymakam Mağ, yaz sezonunda PTT’de çalışan personelin yetersizliği nedeniyle sıkıntı yaşandığını vurguladı. Bunun için yazın geçiçi görevlendirme olduğu taktirde bu sorunun rahatlıkla aşılabileceğini söyledi. Bu konuda da için PTT İl Müdürü gerekli görevlendirmenin yapılabileceğini ifade etti. Kaymakam Mağ, aynı zamanda adaya gönderilen personelin adanın sosyo kültürel yapısına uygun kişiler olması gerektiğini de kaydetti.
 

SAĞLIK MERKEZİNİN SORUNLARI
 

Kaymakam Abdulgani Mağ, sağlık konusunda yaşanan eksiklikleri adanın kanayan yarası olarak tanımladı. Ardından sözü Bozcaada Sağlık Merkezi Başkanı Dr. Merve Ceyda’ya verdi. Dr. Merve Ceyda ise sıkıntıları tek tek anlattı. Konu üzerine aynı zamanda Belediye Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz da söz alarak uzun yıllardır görev yaptığı sağlık merkezi ile ilgili sorunları dile getirdi. Yılmaz, Bozcaada da doktor görevlendirmelerinin her zaman sıkıntı olduğunu dile getirdi.. Ayrıca konu üzere İl Sağlık Kurumu temsilcisi yaptığı konuşmada atamaların nüfus dağılımına göre bakanlık tarafından gerçekleştirildiği belirtildi. Yani bunun için gerekli atamaların bakanlık tarafından yapılabileceğinin altını çizdi.Bunun üzerine Vali Çınar, sağlık konusundaki eksiklikler için bakanlıkla görüşeceğini ve resmi işlem başlatılması gerektiğini vurguladı.
 

Kaymakam Mağ ayrıca toplantıda yaptığı konuşmada, Sağlık Merkezi’nin tadilat ve onarımı için 15 Ağustos’ta ihale yapıldığı ve 15 Eylül’de tadilata başlanacağını söyledi. Boşalan Adliye binasının ise bu süre zarfında Sağlık Merkezi için geçici olarak tahsis edileceğini açıkladı. Yıkım kararı olan sağlık lojmanlarının projes için 1 milyon lira ödeneğin çıktığını, kısa sürede projenin başlayacağını söyledi.
 

BAŞKAN YILMAZ: ÇEVRE DOSTU ARITMA İSTİYORUZ
 

Bozcaada Belediye Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz ise, söze su hattı sıkıntısını anlatarak başladı. İçme suyunun tek bir hatta bağlanmasının büyük sıkıntılara yol açacabileceğini belirten Yılmaz, “Ya deniz suyunun içme suyuna çevrilmesi ya da bu hattın yedeklenmesi ya da sondaj çalışması yapılabilirse, bu projeler çok büyük projeler belediyenin altından kalkabileceği değil devletin yatırımı ile gerçekleşecek projeler olduğunu biliyorum. Biz bu sene bunun altından kalktık ama dediğim gibi ilerde daha büyük sıkıntı doğurabilir” diye konuştu.
 

Arıtma tesisi hakkında da bilgi veren Dr. Hakan Can Yılmaz, “İkinci olarak biliyorsunuz basına da yansıdı, arıtma tesisi. Arırtma tesisi ihalesi yapılmış ve inşaatına başlanmış. Ancak adanın en bakir koylarından bir tanesine. Bu proje için yer belirlendikten sonra İller Bankası’na 2007’de başvurulmuş. Ama İller Bankası ‘bu seçtiğiniz yer yanlış’ diye cevap vermiş. Yani başka yer bulun demiş. Bu süreçten sonra İller Bankası devreden çıkarılmış ve tesisin belediyenin kendi bütçesinden yapılmasına karar verilmiş. Biz göreve geldikten sonra 7 Nisan’da yaptığımız toplantıda meclisteki bütün partilerin oy birliği ile tesis inşaatının durdurulması kararını aldık. Sonrasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Turizim Bakanlığına dosya halinde biz bunları sunduk, ama bize 27 Temmuz itibari ile gelen cevap şu şekilde; ‘projelendirilmiş, ihalesi yapılmış temeli atılmış bir projede kamu yararı adına devam etmek doğru olacak.’ Fakat gerekirse biz bunu yapacağımız ek projeler ile daha çağdaş ve çevre dostu bir arıtma haline getirebiliriz. Çünkü yapımına devam eden tesisin Çevreye ,Doğaya uygun olmadığını düşünüyoruz
 

İMAR KONUSUNDA TAVİZ YOK
 

Belediye Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz, son olarak ise İmar planı hakkında konuştu. İmar planı konusunda sert ve kararlı konuşması ile dikkat çeken Yılmaz, Bozcaada’nın bir Bodrum bir Alaçatı gibi yer olmadığını bu imar planını hiçbir şekilde kabul edemeyeceklerini, bunun için ne gerekiyorsa yapacaklarını vurguladı. Yılmaz, “Bozcaada’da yüzyıllardır gerçek yaşantılar var. Başkan Yılmaz ayrıca imar planı konusunda biz tümden imar planına karşı çıkıp kimse ev yapmasın demiyoruz ,sadece betonlaşma ve çarpık yapılaşmaya karşı çıkıyoruz ifadelerini kullandı.
 

Bozcaada’da şuan küçük bir restoran varsa orada zamanında baba balık pişirmiş, oğlu servis yapmış, hanım mezelerini yapmış, bu şekilde her şeyin küçük olması gerekiyor. Biz burada binalar istemiyoruz. Büyük oteller istemiyoruz. Biz burada adaya uygun olmayan yapılar istemiyoruz. İzin vermeyeceğiz, her zaman da karşı duracağız” şeklinde konuştu. Dr. Hakan Can Yılmaz, Bozcaada pahalı eleştirilerine ise “Esnaftan yeterki aldığınız para karşılığında verdiğiniz hizmet aynı olsun. Yani buradan ayrılan adam şurda yemek yedim pahalıydı ama değdi hak etti desinler. Yılmaz Bozcaada’nın pahalılığından çok kalitesinin arttırılması gerektiğini söyledi.
 

Başkan Yılmaz, ayrıca Ramazan ayından bu yana yaşanan turizimin bu şekilde olmaması gerektiğini vurgularken, “Bozcaada’da geçtiğimiz sezon verilerine göre konaklama kişi başına 1.8 gün. Bizim amacımız ise bu 1.8 günü daha uzun sürelere çıkartarak günü birlik turizim den çok daha uzun sürelere çekerek kaliteyi yükseltmek.Gelen misafirlerimizin daha uzun süre kalması için gerekli projeler üretmek istiyoruz
 

MAĞ: KALE BOŞ SURLARDAN İBARET OLMASIN
 

Kaymakam Abdulgani Mağ, sezon harici adanın kışın daha alternatif yaşam ve turizim alanı olması için çalışma yapılmasını istedi. Kalenin boş surlardan ibaret olduğunu anlatan Mağ, “Tarihi kale daha canlandırılabilir bir yer haline getirilebilir” dedi. Vali Ahmet Çınar ise “Kale içi çeşitli aktivitelerle kültürel etkinlikler ve geleneksel hediyelik eşya çarşısı gibi aktivitelerle canlandırılabilir”dedi. Kaymakam Mağ aynı zamanda eski kale gibi bazı tarihi yerlerin canlandırılmasını talep etti. Vali Ahmet Çınar “Başta kale içi canlandırılması olmak üzere çalışmalara başlayın gerekli çalışmaları bize dosya halinde gönderin” diye konuştu.
 

ALKOL KONUSUNDA YAŞANAN RUHSAT SIKINTISI
 

Gündemin bir diğer önemli konusu ise yeni alkol yasası nedeni ile ruhsat problemi yaşayan işletmeler oldu. Kaymakam Abdulgani Mağ, Bozcaada’nın küçük bir yer olmasından dolayı bu sıkıntıların aşılamaması ile işletmelerin zor durumda kaldığını dile getirdi. Vali Ahmet Çınar, Mağ’ı haklı bularak “Bunun için bize dosyayı sunun bakalım inceleyelim” dedi. Kaymakam Mağ’ın Mendirek dergisinde ‘hayalim adadan ayrılmadan adanın bir spor salonuna kavuşması’ demişti. Spor salonu için de gerekli yazışmaların yapıldığının altı çizildi. Yeni İmarda belirlenen spor salonu haricinde ayrıca tribün ve soyunma odası için bakanlığa yazıların yazıldığı belirtildi.
 

YOLLARLA İLGİLİ YAŞANAN SIKINTILAR
 

Kaymakam Mağ birkaç yolun kara yolları ağında olmadığı için bakımı ve onarımının yapılamamasının sıkıntı yarattığına değindi. Buna örnek olarak rüzgar gülleri ve göztepe yolunu verdi. Vali Ahmet Çınar bunun da yazıya dökülmesini ve gereğinin yapılabileceğini söyledi. Kaymakam Mağ aynı zamanda “Gökçeada ile bağımız Çanakkale Ecabat ile sınırlı. Ancak bu konuda deniz otobüsünün yaz aylarında sabah gelip akşam gittiği için yararlanma açısından adalılar sıkıntı yaşıyor” diye konuştu.
 

Vali Ahmet Çınar ise bu konuda en çok önem verdiği araç taşımayı bırakıp insan taşımak gerektiğini bunun için Geyikli’de bir otopark yapılarak ada içindeki taksi ve akulü araçların ring halinde çalışarak adayı tamamen trafikten kurtarmak gerektiğini dile getirdi. Bunun için bir an önce çalışarak seneye bu sorunun yaşanmaması gerektiğini söyledi. Vali, “Böylelikle ada rahat bir nefes alır araç kuyrukları oluşmaz” dedi. Kaymakam Mağ, “Bunun için şuanda çok büyük sıkıntı gözükmüyor. Sağolsun Geyikli belediye başkanımız da yardımcı olmakta” dedi.
 

Kaymakam Mağ, iskelenin taşınması konusunda gerekli çalışmaları bir an önce başlanmasının iyi olacağını söylerken, “Kamulaştırma olmadan jandarma tarafından girişler çıkışlar olacak şekilde Bozcaada’nın en büyük sıkıntısı bitmiş olacak” dedi. Vali Çınar bunun için de not alınmasını ve incelenmesini istedi. Ağaçlandırma ile ilgili Kaymakam Mağ’ın talebi üzerine Ahmet Çınar ve Müdürü adaya uygun olacak ağaçlandırmalar araştırılıp gereğinin yapılmasını istedi. Bunun üzerine İl Müdürü, 2015 yılında büyük ağaçlandırma alanlarının yapılacağını anlattı.
 

ÜNİVERSİTENİN GÖNDERİLMESİ
 

Kaymakam Abdulgani Mağ, giden üniversitenin yerine eski cezaevi binasını üniversite için uygun gördüklerini dile getirdi. Adada 150-200 öğrencinin özellikle kış aylarında hem esnaf hem de sosyal anlamda adaya canlılık kattığını, aynı zamanda yazın kalifiye elaman sıkıntısını giderdğine değindi. Bu anlamda Mağ, üniversitenin çok büyük öneme sahip olduğunu vurguladı.
 

BELEDİYE OTOBÜSÜYLE GEÇİŞ BEDAVA MI OLACAK?
 

Toplantıda aynı zamanda Eski Liman Başkanı İbrahim Candan söz isteyerek Bozcaada Belediyesi minübüsü ile Çanakkale!den gelen yolculardan minibüs harici neden gemi geçişi için ücret alındığını sordu. İbrahim Candan “Bilindiği gibi diğer hiçbir araçlardan ve taşıtlardan içindeki yolcular için bilet istenilmezken neden Bozcaada Belediyesi minibüsü ile gelen yolcular için bilet alınıyor” diye sitem etti. Bunun üzerine Kaymakam Mağ, Bozcaada Belediyesi minibüsünün geçişi için ücret ödenmediğinden yolculardan alındığını söyledi. Bu konuda Belediye ücretini ödediği takdirde yolculardan alınamayacağını dile getirdi.
 

Bunun üzerine Dr. Hakan Can Yılmaz, önümüzdeki yıl başından itibaren yeni bütçe ile çalışma yapılarak yolcular için ücret alınmayacağının sözünü verdi. Vali Ahmet Çınar toplantının sonunda “Toplandık bitti olmasın herkes konuşulanların alınan notların gereğini yapsın” talimatinı verdi.




Bu haber 1991 defa okunmuştur.

Bozcaada Simyon Bozcaada Pide Salonu

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

bozcaada  bozcaada

bozcaada
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
SON HABER YORUMLARI
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR HABERLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
 YUKARI
   
Otomatik olarak 5 saniye sonra kapanacaktır. Reklamı kapatmak için TIKLAYINIZ