Bugun...


kostasalto

Tinyhouse ve konteynırlar yine gündemde!
Adada çığ gibi artan tinyhouse'lar ve konteynırlar, seçim sonrasında da Bozcaada’da konuşlanmaya devam ediyor. Neredeyse her gün feribotla adaya geçiş yapan tinyhouse'lar ve karavanlar arasında bazılarının boyutları ise görenleri şaşırtıyor. Dün feribotla adaya gelen 2 mobil ev (tinyhouse), Bozcaada Belediye Başkanı Yahya Göztepe dahil tüm belediye ekiplerini harekete geçirdi. Bozcaada'da son günlerin konusu yine konteynır ve mobil evler oldu.

Mobil Reklam

Tinyhouse ve konteynırlar yine gündemde!
+ -
Bozcaada Bozcaada Haber Madam

Bozcaada’da dün feribottan inen 2 tinyhouse yine tartışmaları da beraberinde getirdi. Dün öğle feribotundan inen 2 mobil evi başkan Göztepe ve belediye ekipleri karşıladı.

Edindiğimiz bilgilere göre, Başkan Göztepe ve ekibi, göreve gelir gelmez ilk olarak Çanakkale Valisi İlhami Aktaş’ı makamında ziyaret ederek tinyhouse ve konteynırlar için destek istedi. Belediye meclisinin ise önümüzdeki dönemlerde alacağı meclis kararı ile adaya tinyhose ve konteynır geçişlerinde kontrolün sağlanması hedefleniyor. Yaşanan gelişmeden sonra hafta sonu dahil Başkan Göztepe ve ekibinin mesai yaptığı, teknik ve hukuksal alt yapıyı hazırladıktan sonra tinyhousle ile lgili somut adımların atılacağı konuşuluyor.

Konuya ilişkin Çanakkale Valiliğinin Vali İlhami Aktaş imzası ile tüm ilçelere yolladığı, 20.12.2023 tarihli 'Hareketli Yapılar Hakkında'  genelge de uzman ekipler tarafından inceleniyor. Başkan Göztepe’nin hızlı ve acele ile hareket etmek yerine, konunun uzman ekipler tarafından detaylıca incelendikten sonra imar planı ile bütünlük içinde bir çözüm yolu aradndığı belediye kaynakları tarafından da dile getirildi. 

Hatırlanacağı gibi, daha önce Bozcaada Belediyesi 2021 Nisan ayında aldığı meclis kararı ile mobil evlerin feribotla adaya geçişini yasaklamıştı. Aralarında birçoğunun sezonda kaçak birer konaklama işletmesine dönen tinyhouse kararını bir vatandaş yargıya taşımış, Mahkeme ise davacıyı haklı bularak tescilli, Karayolları ruhsatlı mobil evlerin feribotla geçişinin yasaklanmasının kanuna aykırı olduğuna hükmetti.

2022 yılında ise bu kez Bozcaada Belediyesi Meclisi, Nisan ayı meclis toplantısında mobil evlere yönelik ikinci bir meclis kararı aldı. Alınan karara göre, adaya giriş yapacak ‘tinyhouse’ evlerin ya da benzeri mobil yapıların ister kısa süreli olsun, ister daimi olsun tarımsal alanlarda, sit alanlarında, bağ-bahçelerde hiçbir şekilde konaklama ve barınma amaçlı konuşlandırılmasına izin verilmeyecekti.

Daha önceki meclis toplantılarında meclis üyeleri, mobil evlerin tarımsal alanlarda alt yapı, foseptik, su, elektrik gibi alt yapı hizmetlerinden yararlanmaya başladığı anda imar planına dahil olduğu, bu durumda da imar mevzuatına göre mobil evlerin araç statüsünden çıkarak kaçak yapı statüsüne geçtiği için belediye mühürleme işlemi yaparak bu sorunun önüne geçmeyi planlıyordu.

Ancak belediyenin kaç mobil eve işlem yaptığı, adada kaç adet mobil ev konuşlandığı henüz bilinmiyor. Alınan meclis kararları da henüz uygulanmadı.

Öte yandan birçok turizm destinasyonlarında yaşanan bu sorunlarla ilgili valilikler genelge ile yasak getirirken, 2023 yılında Çanakkale Valiliği’nin aldığı benzer karar ise hiçbir şekilde uygulanmadı. Dün Edirne Valiliği de yayınladığı genelge ile tarım arazilerini korumaya yönelik tinyhouse yasağı getirdi. Seçim döneminde düzenli aralıklarla bilgilendirme toplantıları yapacağının sözünü veren Başkan Göztepe’nin, Mayıs ayı içinde ve haziranda konulara ilişkin halk bilgilendirme toplantıları yapması bekleniyor.




Bu haber 1452 defa okunmuştur.

Bozcaada Simyon Bozcaada Pide Salonu

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

bozcaada  bozcaada

bozcaada
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
SON HABER YORUMLARI
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR HABERLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
 YUKARI
   
Otomatik olarak 5 saniye sonra kapanacaktır. Reklamı kapatmak için TIKLAYINIZ