Bugun...


kostasalto

UEDAŞ’ın Kesme-Bağlama bedeli yasal değil mi?
Bozcaada’da hizmet veren Uludağ Elektrik A.Ş.’nin bazı abonelere yasal tebligat sürecini işletmeden elektriğini kestiği, sonra da bu işlem için 23 TL bedel istediği, bu durumun yasalara aykırı olduğu idda edildi.

Mobil Reklam

UEDAŞ’ın Kesme-Bağlama bedeli yasal değil mi?
+ -
Bozcaada Bozcaada Haber Madam

Bozcaada’da faaliyet gösteren elektrik idaresinin son ödeme tarihinde faturası ödenmeyen evlerdeki elektrikleri, tebligatsız bir şekilde kesmesi ve devamında vatandaşın faturasına Kesme-Bağlama bedeli adı altında 23 TL’lik meblağı eklemesi şikayetlere sebep oldu.

Geçtiğimiz hafta, son ödeme tarihinden 10 gün geçtikten sonra tarafına yazılı bir tebligat yapılmadan, elektriği kesilen Mustafa Dermanlı, durumun yasal olmadığını belirterek kurumu Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) şikayet etti.

Kendisiyle görüştüğümüz Dermanlı, “Yasa açık ve net. 50. Madde diyor ki ‘...fatura bedeli son ödeme tarihine kadar ödenmediği takdirde, 20 (yirmi) gün (dahil) içinde aboneye, 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebligat yapılır. Bu tebligattan sonra fatura bedeli 10 (on)gün içinde ödenmediği takdirde abonenin elektriği kesilir. Yani bu şu demek: Kardeşim sen, vatandaşın elektriğini yazılı tebligat yapmadan, kafana göre kesemezsin. Ona yazılı tebligat yapman lazım ve 10 gün süre vermen gerekiyor. Sonra da kesme - bağlama bedeli talep edemezsin diyor... 7201 sayılı Tebligat Kanunu da açık: SMS, kutuya bırakılan kağıt, evrak vs tebligattan sayılmaz. Tebligat kişinin kendisine, yazılı yapılmak zorundadır. Yani ben demiyorum, devletin yasası bunu söylüyor.” diyerek yaşadığı mağduriyeti  yasal çerçevede açıklıyor.

“MEVZU 23 TL DEĞİL, HAKSIZ KAZANÇ”

Ayrıca Dermanlı ekliyor, “Dün tarafıma gelen yeni faturada, usulsüz kestikleri elektrik için 23 TL kesme-bağlama bedeli istiyorlar. Bu durum için de aynı kurumu Bozcaada Tüketici Sorunları İlçe Hakem Heyeti’ne yasalara aykırı şekilde yapılan işleme dair benden istedikleri 23 TL’nin iptali/iadesi için şikayet ettim. Bu konuda da ülkedeki Hakem Heyetleri’nin kararları açık. Açıp internetten bakabilirsiniz. Örneğin kısa süre evvel Yozgat’ta yaşanan birebir aynı sıkıntı için oranın Hakem Heyeti’nin aldığı karar  da şöyle: ‘Elektrik kesme ihbarnamesini kendisine ya da aynı konutta yaşayan aile bireyine tebliğ edilmeksizin kesme işleminin yapıldığını, apartman giriş panosuna bırakılan ihtarın usulsüz olduğunu, Tebligat Kanunu'nda böyle bir tebliğ usulünün olmadığını belirterek işlemin usulsüzlüğüne karar verilmesini, neticesinde de haksız olarak tahsil edilen kesme bağlama ücretinin iadesini istedi. Tüketici Hakem Heyeti kararında K***'ı haklı bularak bu işlemi iptal etti ve kesme bağlama ücretinin iadesine karar verdi.diyor. Bozcaada’daki Hakem Heyeti’nin de bunu emsal alacağına ve lehime bir karar vereceğine eminim. Bozcaada’da kış şartlarında fakir fukara olan, zorluklarla bütçesini denkleştiren bir sürü insan ve memur var. Bunların büyük bir kısmı elektrikle ısınıyor. Bir çok insan işini elektrikle yapıyor. Benim tüm işim elektrik, bilgisayar, evim de elektrikle ısınıyor. Yazık günah. Burada herkes birbirinin yüzüne bakıyor. Yasa zaten durumu açıklamış ama yasayı geçtim, komşuluk hukukuna aykırıdır bu. Mevzu 23 TL mevzusu değil, haksız kazancın ispatı mevzusudur” diyerek tüm adalıları ilgilendiren bir konuya parmak bastığını açıkladı.

İPTAL KARARI BEKLENİYOR           

Bozcaada Hakem Heyeti’nden gelecek yanıta göre yazılı tebligat olmadan kesilen elektrikler için tahsil edilen 23 TL’lik meblağların geçmişe yönelik olarak UEDAŞ’tan iadesinin önünün açılacağı tahmin ediliyor.

Ayrıca isminin açıklanmasını istemeyen bir vatandaş da geçtiğimiz hafta ödeme için UEDAŞ’a gittiğini fakat veznenin belirli günler dışında kapalı olduğunu, bu sebeple de ödeme yapamadığını belirtti. Fakat ertesi gün aynı vatandaşın evinin elektriğinin sabah 9.00 sularında kesildiği, hemen ödemeye gitmesine rağmen veznenin 10.30 sularında açılacağının söylendiği de belirtti. Mağdur vatandaş, “Vezne kapalı. O zaman evin elektriğini neden sabah 9’da kesiyorsun? Benim evim elektrikle ısınıyor, çocuğum var. Madem öyle öğlene dek bekle, keseceksen öyle kes” diye sitemini dile getiriyor.

 




Bu haber 4482 defa okunmuştur.

Bozcaada Simyon Bozcaada Pide Salonu

YORUMLAR
2 Yorum

hakan
23-03-2016 13:55:00

Mustafa Dermanlı'yı tebrik ediyorum. Uedaşın kendi sitesinden alıntı..."01.09.2010 tarihi itibariyle özelleştirilmesi tamamlanan Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ, Limak Holding, Cengiz Holding ve Kolin İnşaat Ortaklığı bünyesinde yeni kurumsal kimliği ve hizmet anlayışı ile çalışmalarına başlamıştır"... Başka söze gerek var mı? İtinayla koymaya devam ediyorlar.....yanlış anlaşılmasın icraatlarını koyuyorlar... ne diyelim %50 nin Milli İradesinin sonuçlarını, kalan %50 de çatır çatır ödüyor ne yazık ki.

adamada
22-03-2016 19:10:00

her ay 100 tane evin/işyerinin elektriğini kesseler ayda 2300lira yapar. işte nerdeyse iki kişinin maaşı çıktı bile.bir hattı kapatmak ve açmak en fazla 10/12 dakika sürer. İki günlük iş ile 100 tane keser, bağlarlar. 2 günlük emekle 2300 lira.. birisi de çıkıp sesini yükseltmiyormu bunlra??? ayıp ayıp.......... adalıya yazık yazık........ iyice sahipsiz kaldık..........

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

bozcaada  bozcaada

bozcaada
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
SON HABER YORUMLARI
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR HABERLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
 YUKARI
   
Otomatik olarak 5 saniye sonra kapanacaktır. Reklamı kapatmak için TIKLAYINIZ