Bugun...


kostasalto

Bu yasadan haberleri yok mu?
2014 yılında çıkan yasaya göre denizyollarının şehiriçi hatlarının 65 yaş üzerindeki yolculara ücretsiz olması gerekirken, GESTAŞ ve Belediye bu maddeyi uygulamıyorlar.

Mobil Reklam

Bu yasadan haberleri yok mu?
+ -
Bozcaada Bozcaada Haber Madam

GESTAŞ orantısız tarifeleriyle, tamamen kendi çıkarlarıyla bağdaşan sefer ve fiyat politikalarıyla uzun süredir adaletsiz tavrına devam ederken, bir de yasaları çiğniyor. Yasa gereği 65 yaş üzerindeki vatandaşlara ücretsiz olması gereken yol ücreti ne yazık ki uygulanmıyor. Aynı şekilde Bozcaada Belediyesi’ne bağlı ada içi ve ada dışı yolcu taşıyan araçların da 65 yaş üstüne ücretsiz olması gerekiyor. Yasa uygulanmayarak yaşlılar mağdur ediliyor.

Resmi Gazete’de 4 Mart 2014 tarihinde yayımlanan ve haberimize konu olan yasaya ulaşmak için aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz. İlgili yasanın 5. Maddesinin, 1. Fıkrasını okuyunuz...

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/03/20140304-3.htm

Linkte tam metnine ulaşabileceğiniz gibi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın, Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartlığı Yönetmeliği’nin 5. Maddesinin 1. Fıkrası açıkçası şöyle diyor:

“Türk vatandaşı olan altmış beş yaş ve üzeri kişiler, demiryolları ve denizyollarının şehiriçihatları ile belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanır.”

Yasa açıkça, “Türk vatandaşı olan altmış beş yaş ve üzeri kişiler, demiryolları ve denizyollarının şehiriçihatları” ifadesi ile GESTAŞ’ın,  belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden” ifadesiyle de Belediyeler’in faaliyet gösterdiği tüm seferleri kapsadığı alanen görülüyor.

ERDOĞAN’IN KESİN TALİMATI VAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 12 Şubat 2013’de yaptığı açıklamada, “''Demir Yolları'nın şehir içi ve şehirler arası, Deniz yollarının şehir içi ve şehirler arası hatlarından, belediyelerin şehir içi toplu taşıma araçlarından bu vatandaşların ücret ödemeden seyahat edebilecekler. Kapsamı sadece bu vatandaşlarımızla sınırlı tutmuyoruz. Engelli kardeşlerimiz aynı şekilde Demir Yolları'nın şehir içi ve şehirler arası, deniz yollarının şehir içi ve şehirler arası hatlarından, belediyelerin şehir içi toplu taşıma araçlarından ücretsiz seyahat edebilecekler. Engelli kardeşlerimiz aynı şekilde, Devlet Demiryolları'nın şehir içi ve şehirler arası hatlarında, deniz yollarının şehir içi ve şehirler arası hatlarında, belediyelerin şehir içi toplu taşıma araçlarında ücretsiz seyahat edebilecekler. Buraya bir farklılık daha getiriyoruz, ağır engelli kardeşlerimizin yanında bir de refakatçi bu hizmetten istifade edebilecek.” demiş, ardından da yasa Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. 

SADECE ADALAR DEĞİL, TÜMÜNDE HAKSIZ KAZANÇ...

Tüm boğaz hattı seferleri, tüm ada seferleri de kapsam dahilinde olup, ücretsiz ulaşım hakkı yasayla net bir şekilde belli olmasına rağmen GESTAŞ yasayı yok sayarak sadece %50 indirim yapıyor. Üstelik, sitesindeki ana sayfada yer alan duyuru listesinden bu %50’lik indirimi de sanki sunulan bir avantajmış gibi duyuruyor.

GESTAŞ’IN SİTESİNDE YER ALAN YASAYI YOK SAYAN DUYURU

Acaba GESTAŞ bizim bilmediğimiz başka bir yasayı mı uyguluyor? Bozcaada Haber olarak, eğer biz yanlışlıkla, farklı bir yasaya dayanarak bu haberi hazırladıysak, gerekli düzeltmemizi yaptıktan sonra GESTAŞ’tan özür dilemeye hazırız. Fakat bizim haberimiz doğruysa ve  haklıysak da GESTAŞ’tan, göz bebeğimiz olan yaşlılarımızdan bugüne dek haksızca aldığı bu ücretler için büyük bir özür beklediğimizi ve acilen yasanın uygulanmasını beklediğimizi belirtiriz.

Ayrıca belirtmemiz gerekir ki; Bu duruma dair iki avukattan yasayı ve uygulamaların detayını teyit ettik. Buna göre haberimizin doğru olduğu, açıkça yasa ihlali yapıldığı, GESTAŞ ve Belediye’nin uygulamasında haksızlıkların olduğu avukatlarca da teyit edilerek, tarafımıza bilgi verildiğini Bozcaada Haber olarak ifade etmek isteriz. 

Yasa uygulamanın sadece büyükşehir olan illerde olup olmayacağına dair bir ifadeye yer vermiyor. Yani yapılacak uygulama ister büyükşehir olsun, ister normal belediye olsun uygulanmasını açıkça emrediyor.

SADECE BİRKAÇ ÖRNEK

Bu uygulamaya istinaden sadece birkaç şehrin uygulamalarına dair linkleri aşağıda sizlerle paylaşıyoruz. Net bir şekilde görüleceği üzere 65 yaş üzerinden ulaşım ücreti aşağıda adı geçen belediyelerce alınmıyor. Daha fazlasını arama motorunuza yazarak bulmanız mümkün...

Çanakkale

http://www.canakkale.bel.tr/icerik/12892/65-yas-ve-ustu-kentlilerimizin-serbest-binis-kartlari-hazir/​

Antalya

http://www.antalya-ulasim.com/65-yas-ve-engelliye-ucretsiz-ulasim-basladi.html

Balıkesir

http://www.balikesir.bel.tr/duyurular/65-yas-ustu-ve-engelli-vatandaslar-icin-duyuru

İstanbul

http://istanbulkart.iett.gov.tr/tr/istanbulkart/pages/65-yas-karti/770

 

 




Bu haber 4269 defa okunmuştur.

Bozcaada Simyon Bozcaada Pide Salonu

YORUMLAR
2 Yorum

Ayana
28-03-2016 02:10:00

Tuncay bey ya da kimsiniz bilmiyorum, siz sadece küçük bir minibüs tarzında aracı olan belediyeyi sorgulacağınıza kendi yandaş GESTAŞ'ı sorgulasaydınız ...Komik olmayın

Tuncay
27-03-2016 23:58:00

Bizim iktidarımızda halktan yana çıkarttığımız yasaları Sosyal Demokrat Bozcaada Belediyesi yok sayıyor :) CHP bu işte

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

bozcaada  bozcaada

bozcaada
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
SON HABER YORUMLARI
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR HABERLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
 YUKARI
   
Otomatik olarak 5 saniye sonra kapanacaktır. Reklamı kapatmak için TIKLAYINIZ