Bugun...


kostasalto

'Bozcaada Gönüldaşları' grubundan manifesto!
Kendilerine “Bozcaada Gönüldaşları” ismini veren 67 adalının Bozcaadalı, 31 Mart Yerel Seçimleri öncesinde tüm siyasilere ve adaylara yönelik 71 maddelik manifesto yayınladı.

Mobil Reklam

'Bozcaada Gönüldaşları' grubundan manifesto!
+ -
Bozcaada Bozcaada Haber Madam

Aralarında adalı gazeteci-yazarlar Haluk Şahin, Ferai Tınç, sanatçı Sadık Gürbüz, BIFED Yönetmeni Petra Holzer, Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Prof. Dr Mehmet Külekçi, yönetmen Emre Şahin gibi isimlerin yanı sıra Necati İnceoğlu, Zeki Dinlenmiş ve Bozcaada Forum tesmcilcilerinin yer aldığı manifesto ilk olarak Bozcaada Haber’de yayınlanıyor. 

İşte 'Bozcaada Gönüldaşları' grubunun hazırladığı ve yayınladığı o manifestonun tamamı: 

Sayın yerel yönetim adayı

 

Gönül verdiğimiz Bozcaadamız, bizi, ‘manifesto’ çatısı altında bir araya getirdi. Amacımız, çok sevdiğimiz adamızın; vahşi turizme kurban edilmemesi, doğal, kültürel, sosyal dokusunun korunması, ada halkının refah içinde yaşaması, ziyaretçilerimizin sıradan değil ‘değerli’ bir adada bulunduklarını hissetmeleri…

Yerel seçimler yaklaşırken, istek ve önerilerimizi sizlere sunmak üzere bir araya getirdik. Ekte sunduğumuz manifestomuzu sizlere iletmek ve süreç içerisinde bunların takipçisi olacağımızın altını çizmek istiyoruz. Böylece birlikte yerel demokrasi ve yönetişimin bir örneğini sergilemiş olacağız. 

Mümkünse yüz yüze görüşmeyi de isteriz. Adaya gönül verenler olarak hepimiz elimizden geleni yapmaya hazırız. Adamızı çok seviyoruz ve kendimize ‘Bozcaada Gönüldaşları’ diyoruz. 

 

Sevgi ve saygılarımızla…

 

 

İSTEK VE ÖNERİLERİMİZ

 

SOSYAL VE KÜLTÜREL YAŞAM 

1-Adada kalıcı kural ve standartları kesin çizgilerle belirlenmiş bir imar planı oluşturulmalı (Merkez ve merkez dışı/ Adanın doğal ve sosyal dokusunu bozmayacak şekilde) ve denetlenmelidir.

2-Adanın ihtiyaçları, sadece sayılı nüfus üzerinden değil turizm dönemindeki yükü ve konumu dikkate alınarak planlanmalıdır.  

3-Adada ikamet eden/ekonomik etkinlik yapan/ikamet edip aynı zamanda ekonomik etkinlik yapanların dağılımı bilinmelidir.

4-Adanın sürekli hizmet gereken nüfusu için sağlık başta olmak üzere, olağandışı durumlar için planlama yapılmalıdır. 

5-Sağlık hizmetlerinin kalitesi ve yeterliliği üzerine bir çalışma yapılmalı, adaya gelen ziyaretçi sayısı göz önüne alınarak orantılı hizmet doğrultusunda önlemler alınmalıdır.

6-Yaz ve kış aylarında Bozcaada’nın yaşamını sürdürebilmesi için, Gestaş’ın sefer stratejisini değiştirmesi sağlanmalı, “yazları daha az, kışları daha çok sefer” yapılmalıdır. 

7-Adada yaşayanların huzuru, konforu, turizme kurban edilmemelidir.  Ada sakinlerinin yaz aylarında evlerinde huzurlu oturabilmesi, uyuyabilmesi, merkeze inip, aracını park edebilmesi, rahatça alışveriş yapabilmesi için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. 

8-Belediye aldığı kararları daha şeffaf biçimde paylaşmalıdır. Meclis ve encümen toplantıları dışında hesap verilebilir genel halk toplantıları yapılmalı, vaat edilenlerin ne kadarının gerçekleşip gerçekleşmediği bu toplantılarda konuşulmalıdır.  

9- Belediyeye ait dükkanlar, adada yaşayan halkın ihtiyaçları göz önüne alınarak kiralanmalı. İhale şartnamelerinde yapacakları ticaret/hizmet açıkça belirtilmelidir. (Örneğin kırtasiye yıllar sonra açıldı. Züccaciye ve tuhafiye dükkânı da gereklidir)

10-Zabıta hizmetleri; sadece trafik düzenleme için değil, sahiller, sokak araları hatta bağların etrafını koruma, düzen içinde olmasını sağlama gibi geniş bir alana yayılmalıdır.  

11-Yaz aylarında ada merkezi dışında yaşayanların başta su ve benzeri ihtiyaçlarının kesintiye uğramadan devam etmesi sağlanmalıdır.  

12-Su sayaçlarının kartlı sisteme tam olarak geçişi sağlanmalıdır. Geçiş döneminde tüm sayaçların kullanım tutarı, kontrol edilerek faturalandırılmalı ve tahsilatı yapılmalıdır. 

13-Belediyenin, festival vb. etkinliklerden belirli bir pay alabilmesi için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Elde edilen gelirle, sanat galerisi/tarih müzesi/kütüphane veya kültürel etkinliklere destek sağlayacak bir fon oluşturulmalıdır.  

14-Adanın kadük edilen sanat galerisi acilen onarılıp yeni mevsime yetiştirilmelidir. (Büyük özveriyle ayakta tutulan müze, yaz aylarında açılan kitap fuarı, Homeros okumaları ve BİFED dışında adanın eskiden sahip olduğu üç galeri, kitapçı, kültür merkezi gibi çalışan Itırlı Bahçe maalesef kayıptır)

15-Belediye bir kültür ve sanat merkezi yapmalıdır. 

16-Ada coğrafyasına hakim bir konumda Bozcaada tarihi ve bağcılık müzesi kurulmalıdır. 

 

 

ÇEVRE

1-Meydanlar, sokaklar temiz tutulmalı. Kanalizasyon kokusunun önlenmesi için denetimler artırılmalı, arıtma sisteminin düzgün çalışması sağlanmalıdır. Arıtma bölgesi gerek fonksiyonel gerekse görsel yönden acil gözden geçirilmeli. Bu konuda ciddi destek alınmalıdır. 

2-Merkez sokak ve kaldırımlar elektrikli mobil araçlarla düzenli olarak temizlenmelidir. 

3-Sokak ve meydanların temizliği sadece belediyenin değil çöpleri yaratan işletmelerin de sorumluluğunda olmalıdır. 

4-Çöp konteynerleri bakımlı olmalı ve sayısı artırılmalıdır.

5-Çöp ayrıştırma noktaları atıklar dışarıya taşmayacak şekilde ve hijyen kurallarına uygun olarak düzenlenmeli ve ayrıştırılmış atıklar amacına uygun olarak toplanmalıdır. 

6-Boş alanlara atılan ve kullanılması mümkün olmayan beyaz eşya, koltuk vs. gibi eşyalar çevre kirliliği yaratmaktadır. Belediye veya ihale edeceği bir taşeron tarafından bu eşyaların bertaraf edilmesi sağlanmalıdır. 

7-Adanın çöplük alanında çöp dağılmasını önleyen presleme gibi geliştirmeler yapılmalıdır. 

8-Toplanan çöplerin çevreye zarar vermeden imhasının (enerji üretimi de olabilir) sağlanacağı teknolojik bir tesis kurulmalıdır. 

9-Merkez ve merkez dışındaki yol kenarı hendeklerinin düzenli olarak açılarak su birikiminin önlenmesi sağlanmalıdır. 

10- Halk sağlığı konusunda önlemler alınmalı. Bireysel çabalarla halledilemeyen sivrisinek ve karasineklerle düzenli ve zamanında mücadele yapılmalıdır. 

11-Su kullanımı denetlenmeli, boşa akan sulara önlem alınmalıdır. 

12-Yangın başta olmak üzere acil durum konularında ada koşullarına göre donanımlı olunmalıdır. 

13-Ada yangın risk haritası çıkarılmalı, yangın önleyici tedbirler alınmalı, yangınla mücadele kapasite ve kabiliyeti artırılmalıdır. 

14-Sürdürülebilir bir ağaçlandırma projesi başlatılmalı, adaya gelen misafirlerin de katılabileceği fidan kampanyası ile düzenli ağaçlandırma yapılması sağlanmalıdır. 

15-Adaya gelen misafirlere çevre duyarlılığı konusunda uyarılarda bulunmak amacıyla Gestaş ile beraber, belediye tarafından uygulanmak üzere bir iletişim stratejisi geliştirilmeli ve hayata geçirilmelidir. 

16-Adanın ortak değerlerinin getirisinden spor kulüplerine paylaşıldığı kadar çevre ve diğer canlıların korunması için de pay ayrılmalıdır. 

 

TRAFİK-ULAŞIM

1-Yaz aylarında adaya giriş yapan araç sayısı sınırlandırılmalıdır.

2-Son zamlarla birlikte yüksek geçiş ücretleri, adaya geçen araç sayısının sınırlanmasına katkı sağlayacak gibi görünse de, ada halkının ulaşımı gözardı edilmemelidir. GESTAŞ’ın ada halkına ve ziraat araçlarına geçişlerde öncelik tanıması ve çok uygun fiyat politikası uygulaması, öncelikli olarak değerlendirilmeli ve planlanmalıdır. 

 

3-Yaz aylarında tüm adayı kapsayacak şekilde en az 3-4 farklı güzergahta elektrikli araçlar ring seferleri düzenlemelidir. 

4-Trafik kısıtlaması yaşlı, engelli birçok insanın hayatını olumsuz etkilemektedir. Yaz aylarında özellikle pazar alışverişi için toplu taşıma hizmeti verilmelidir. 

5- Özellikle yaz aylarında motorlu araçların hız kontrolleri düzenli ve caydırıcı biçimde yapılmalıdır.

6- Kumkuyu-Baytur-Merkez arası hız sınırı gözden geçirilmeli, yine aynı bölgeye bisiklet yolu yapılmalıdır. 

7- Ada genelinde yürüyüş ve bisiklet yolunun yapımı gerçekleştirilmelidir. 

8-Merkeze yakın, ihtiyaca cevap verebilecek düzenli otopark alanları yapılmalı ve misafirlerden ücret alınarak belediyeye gelir sağlanmalıdır. 

 

 

TURİZM

1-Tarih, üzüm ve şarap, Bozcaada turizminin temel teması olmalıdır. 

2-Adanın Troya ile bağlantısı öne çıkarılmalıdır. Troya kazı heyeti ve Troya Müzesi ile iş birliği yapılmalıdır. Turizm şirketleri bu konuda bilgilendirilmeli, özel ve özgün bir ada olduğumuz vurgulanmalıdır. 

3-Adanın girişinde Ayazma’da, Habbele’de ve Göztepe’de Troya ile ilgili levha pano, ve harita, paralı dürbün konulması sağlanmalıdır. 

4-Homeros Okumaları ve Belgesel Film Festivali (BİFED) sadece desteklenmemeli, geliştirilmesi için ve yerel/yerleşik halkla bağlarını güçlendirmek konusunda çaba harcanmalıdır.

5-İnsanlığa antik çağın kabartma haritasını sunan Göztepe’ye erişim mümkün kılınmalı ve kesin kurallara bağlanmalıdır.

6-Bozcaada bir dekor değildir. Ada sakinlerinin olduğu kadar gelen misafirin de dolaşım, istirahat, sükûnet haklarına saygı öncelikli olmalıdır. 

7-Ada merkezindeki restoran, cafe ve barların masa yerleşimleri yaya ve araç geçişlerini engellemeyecek şekilde olmalıdır. 

8-Ada merkezi ve dışındaki tüm yiyecek içecek mekanlarındaki canlı, cansız müzik yayınının ses seviyesi ve başlangıç bitiş zamanları sınırlandırılmalı, gürültü kirliliğine son verilmelidir. 

9-Otel ve pansiyon ruhsatı, sürdürülebilir turizm stratejisine uygun biçimde mahalle ve bölgenin konumuna ihtiyaçlarına ve kapasitesine göre kotalandırılmalıdır. 

10-Göztepe’nin askeri tesislerle kapatılmasına kesin olarak karşı çıkılmalıdır. 

11-Sürdürülebilir bir turizm için, turizmci kadar turistin eğitimi de şarttır. Sürdürülebilir turizm önerilerinin tartışılabileceği geniş katılımlı toplantı ve çalıştaylar düzenlenebilir. Bu çerçevede pano, pankart, enstalasyonlar yapılabilir. 

12-Genç yerel tarih rehberi yetiştirerek gelen ziyaretçilere ada tarihi ve bağcılık ve şarapçılık konusunda paylaşım yaparak adanın korunması gereken değerleri öne çıkartılmalıdır. Ziyarete gelenlerin bu değerlere saygı duyması sağlanmalıdır.

13-Belediyenin karşısındaki kapalı olan turizm kulübesi, adayı tanıtan bir enformasyon merkezi haline getirilmelidir. 

14-Önoturizmden ilham alınarak yerel yönetim, kaymakamlık, sivil toplum, BOZTİD, Bağcılık Kooperatifi ve İlçe Tarım Kooperatifi ile birlikte, ada için sürdürülebilir turizm modeli uygulamaya konulmalıdır. 

15-Tüm restoranlarda ada şarapları satılması özendirilmeli, restoranların duvarlarına ada bağcılığı ve şarapçılığı konusunda bilgi veren panolar asılması sağlanmalıdır.

16-Yerel Tatlar Festivali’nin dokümante edilip arşivlenmesi sağlanmalı, saklı tatların açığa çıkartılması konusunda çalışmalar yapılmalıdır. 

17-Adada satılan hediyeliklerin adaya özgü olması sağlanmalıdır. Ada, vasıfsız ürünlerin satıldığı bir yer olmamalıdır. 

18-Halka açık alanlarda hijyenik ve bakımlı tuvaletlerin kurulması öncelikle alınmalıdır. 

19- Turizmden elde edilen gelirin bir kısmının turizmden kaynaklanan çevre sorunlarına kanalize edilmesi için mekanizma ve politikalar üretilmelidir. 

 

BAĞ-ŞARAP

1-Terk edilen, bakılmayan bağlar belirlenmeli ve tekrardan verimli hale getirilmelidir. Bağlardaki hastalık riskinin azaltılması için adımlar atılmalı, tarım ilacı kullanımı ve yeraltı sularının kirlenmesi asgariye indirilmelidir.

2-Tarım Kooperatifi canlandırılmalı ve faaliyetleri ön plana çıkarılmalıdır. Traktör vs. ekipman parkının kooperatif bünyesinde geliştirilerek üyelere kiralama bazında sunulması sağlanmalıdır.  

3--Belediye bağcılık ve şarapçılık üzerine atölyeler düzenlemek konusunda öncülük yapmalıdır. Bu tür etkinlikler için olanaklar sağlayıp bilgi birikiminin toparlanması ve derlenmesi konusunda çalışmalıdır.  

4- Adanın yegâne özelliğinin yaşatılması için ‘Bağcılık ve Şarap Akademisi’ kurulmalı ve bundan sonraki kuşaklara gerekli eğitim sağlanmalıdır. 

5-Adada gıda güvenliğinin sağlanması için bağcılık dışında sürdürülebilir tarım ve hayvancılık politikası geliştirilmeli ve gerekli teşvikler ile hayata geçirilmesi planlanmalıdır. 

 

KOYLAR 

1-Koyların bakir yapısı korunmalı ancak koylara inen yollar düzgün hale getirilmeli ve bakımı yapılmalıdır. 

2-Koylardaki çöp konteynerlerinin sayısı artırılmalı ve çöplerin düzenli toplanması sağlanmalıdır. 

3-Koylarda denize sıfır şekilde ve kumsalda çadır ve karavan yerleştirilmesi engellenmelidir. Çadır ve karavanlar için özel alanlar düzenlenmeli, gerekli hizmet sağlanmalı ve belediye tarafından işletilerek gelir elde edilmelidir.

4-Ayazma Plajı’nda denize kadar yayılan şezlongların sayısı sınırlandırılmalı. Ada halkının kendi koltuğu ve şemsiyesi ile gelebileceği alanlar bırakılmalıdır. 

5-Kumsal kenarındaki işletme sayısı, kapasitesi sınırlı olmalı ve sürekli denetlenmelidir. Bu işletmelerin halka açık olması gereken kıyı şeritlerini kapatmalarına izin verilmemelidir. 

6-Deniz kenarındaki işletmelerin doğal bitki dokusuna zarar vererek otopark yeri açmalarına izin verilmemelidir.

7-Şehir merkezindeki reçel vb satış yapılan yerlerde adanın endemik bitkilerinin satışına izin verilmemeli, doğal bitki örtüsü korunmalıdır. 

 

Önerilerin bazılarının yerel yönetimin finansal kabiliyetini aştığının farkındayız. Belediyenin sorunları çözmek istese de ekonomik yetersizlik ve yetkisizliğin sorunların çözümünde bir engel oluşturduğunu biliyoruz. Sorunları belirlemek ne kadar önemliyse onlara çözüm önermek, sorunun çözümü için bir yol haritasının olması da önemlidir. 

Bu konuda da ada gönüldaşları olarak süreç içinde önerilerde bulunmaya devam etmek istediğimizi belirtiriz. 

 

 


Bu haber 1434 defa okunmuştur.

Bozcaada Simyon Bozcaada Pide Salonu

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

bozcaada  bozcaada

bozcaada
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
SON HABER YORUMLARI
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR HABERLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
 YUKARI
   
Otomatik olarak 5 saniye sonra kapanacaktır. Reklamı kapatmak için TIKLAYINIZ