Bugun...


kostasalto

Başkan Göztepe'den belediyenin mali durumu ile ilgili önemli açıklamalar
Bozcaada Belediye Başkanı Yahya Göztepe, hem 40 günlük icraatları hem de belediyenin güncel mali tablosu hakkında açıklama yaptı. Başkan Göztepe belediyenin önceki dönemden kalan kısa vadeli borçların 29,8 milyon TL, uzun vadeye yayılan yatırım borçların 58,9 milyon TL , toplamda ise 88,7 milyon TL borcunun olduğunu açıkladı. Başkan Göztepe açıklamasında belediyeye ait araçların hiçbirinin sigortası, trafik cezaları, bakım ücretleri gibi birçok birişmiş borç olduğunu da belirtti.

Mobil Reklam

Başkan Göztepe'den belediyenin mali durumu ile ilgili önemli açıklamalar
+ -
Bozcaada Bozcaada Haber Madam

İşte Başkan Göztepe'nin o açıklamasının tamamını olduğu gibi yayınlıyoruz:

 

 

Değerli Bozcaadalılar, 

 

Seçimden evvel eğer belediye başkanı seçilirsem adalıları ilgilendiren her gelişmeyi, her durumu sizlerle paylaşacağımızı, şeffaf bir belediyecilik yürüteceğimizi ifade etmiştim. Mazbatayı alıp, göreve başlamamızın üzerinden 40 gün geçti. Bu 40 gün içerisinde gerek temizlik ve çevre düzeni olsun, gerek yapılanma ve işleyiş konularında olsun birçok başlıkta durmadan çalıştık. 

 

Adamızı ilgilendiren önemli konularla ilgili verdiğimiz sözleri biliyoruz ve bunlarla ilgili kararlarımızı en kısa süre içinde sizlerle adım adım paylaşacağız. 

 

Bu videomuzda ise sizlere Bozcaada Belediye Başkanlığımızın borç durumu ve gelir gider kalemleri ile ilgili bilgi vermek istiyorum. 

 

Belediyemizin kısa vadeli borçları 29,8 milyon TL, uzun vadeye yayılan yatırım borçları da 58,9 milyon TL olmak üzere toplam 88,7 milyon TL borcu bulunmaktadır. 

 

Bu borçların içerisinde henüz belediyeye faturası kesilmemiş borçlar yer almamaktadır. Bazı kalemlerin incelemesi devam etmekte olup; olağan dışı bir artış görülürse bu da kamuoyu ile şeffaflıkla paylaşılacaktır. 

 

Bunun yanı sıra Troas Katı Atık Birliği ve İller Bankası’ndan gelen bildirimlere göre belediyemiz Katı atık yönetimi konusunda önümüzdeki süreçte 8 milyon TL daha borçlanılacaktır. Bunun akabinde İller Bankası’ndan belediyemize düzenli gelen para sıfırlanmış olacaktır. Başka bir deyişle bu taksitli borçlar bitene dek İller Bankası’ndan bir daha para gelmeyecektir.

 

 

 

Yaptığımız incelemeler sonucunda belediyeye ait tüm araçların eskiye dönük trafik sigortaları ve bakım ücretlerinin ödenmediği, birikmiş trafik cezaları ve ücretli karayollarından ihlalli geçişlerin olduğu görülmüş ve bunlar da ödeme planına dahil edilmiştir. 

 

Belediyemizin şu anda aylık yaklaşık 4,4 milyon TL gideri vardır. Tahsilatlar tam olarak yapılsa bile her ay ortalama 1,1 milyon TL geliri vardır. Buna göre bütçemiz her ay 3,3 milyon TL açık vermektedir.

 

Göreve geldiğimiz günden beri yaptığımız araştırmalarda, belediyemizin borçları kadar “Gelir-Gider dengesinin de yıllardır sağlanamamış olduğu” da dikkatimizi çekmiştir. Belediye meclisimiz tarafından seçilen “Plan ve Bütçe Komisyonu” gelir ve gider dengesini kurabilmek için ciddi bir mesai harcadı. Görüldü ki gelir tarifesindeki kalemlerin önemli bir çoğunluğu son 10 yılda yaşanan enflasyon oranlarında arttırılmamış, hatta bazı kalemler yıllarca sabit kalmıştır. Giderlerimiz kat be kat artarken gelir kalemlerinde yaşanan bu kayıp devam ederse bütçe açığımızı kapatmak ve belediye hizmetlerini devam ettirmek mümkün olmayacaktır. 

 

Bu nedenle gelir tarifesinde bazı düzenlemeler yapmak zorunluluk haline gelmiş, 3 Mayıs tarihli belediye meclis toplantısında bu tarife detayları ile okunmuş ve onaylanmıştır. 

 

Buna ek olarak belediye mülklerimizin kiraları da adamızdaki rayiç bedeller gözden geçirilerek yeniden düzenlenmiştir. Şimdiye kadar atık toplama kaleminde sadece su atık bedeli alınmış ve tüm belediyelerce alınması zorunlu olan katı atık bedeli yıllardır tahakkuk edilmemiştir. Bu da gelir kalemi olarak tarifeye eklenmiştir. 

 

Bir diğer başlık emlak vergileridir. Mevcut bedeller belediye başkanlığına başladığımız dönem öncesinde alınan kararla belirlendiği için şu an emlak vergilerinde güncelleme yapamamaktayız. Fakat emlak vergileri de yasalar gereği 2025 yılında rayiç bedeller göz önüne alınarak güncellenecektir.

 

Su sayaçlarının okunması, yenilenmesi, kaçak kullanımın engellenmesi ile ilgili olarak da detaylı bir çalışma sürmektedir. Gelir şefliği tahsilat birimimiz de yoğun bir şekilde çalışmaktadır.

 

Belediyemizin Kent Hizmetleri adı altına faaliyet gösteren şirketi hem kent içi trafik uygulamasını hem de Salhane’yi yönetmektedir. Önemli bir gelir kaynağı olan Kent Hizmetleri’nin organizasyonu, efektif bir şekilde işletilmesi, denetlenmesi ve mali yapısının korunması için liyakatli ve titiz düzenlemeler yapmaktayız. 

 

Tüm bunların yanında elbette ki gider kalemlerimizi gözden geçiyoruz. Mayıs ayı itibariyle su altyapı projesinde yapılacak bütün değişiklikler tamamlandıktan sonra elektrik giderlerimizde yüzde 30’a yakın bir azalma olacağını öngörmekteyiz. 

 

Belediyemiz önünde hizmet veren “La Lorraine (La Loryen)” firmasının anlaşmalı simit, börek, poğaça vb. satışlarından da yıllık olarak zarar edilmiştir. İlgili işletmemizde çalışan personelin maaşı dahi buradan elde edilen gelirlerle ödenemez durumdadır ki diğer kalemleri hesaba katmıyorum. Bu sebeple ilgili işletmemizin faaliyetlerine son verilmiştir. Burada çalışan personelimiz, belediyemizden emekli olacak başka bir personelin yerini ikame edecektir. Burasını Turizm informasyon ofisi yapmayı planlıyoruz. 

 

Araçlarımızın bakımları düzenli hale getirilerek de giderlerimizi zaman içinde azaltmaya çalışacağız.

 

Gecikme Faizi giderlerimizi de inceliyoruz ve burada bulunan borçlarımızı da en kısa zamanda düzenlemek istiyoruz. 

 

Belediyemiz için düzenlediğimiz bir kampanyayla altyapı çalışmalarında kullanmak üzere önemli miktarda alet ve teçhizatın teminini de sağladık. Bağışçılarımıza buradan tekrar teşekkür etmek istiyorum.

 

Tüm vatandaşlarımızdan biraz sabır ve zaman istiyoruz. Ekip olarak sıkı bir çalışma temposu içerisindeyiz. 2024 yılı sonunda daha kesin ve net veriler ile Bozcaada Belediyesi’ne yakışan bir bütçeyi sizlerle paylaşmak hedefindeyiz. Belediyemiz BİZ bütün Bozcaadalıların belediyesidir. Bozcaada Belediyesi’nin zarar etmesi söz konusu olmaktan çıkacaktır. 

 

Ek olarak bu konudan bağımsız; Son günlerde kamuoyunu meşgul eden tiny house ve konteynırlar konusuna da kısaca değinmek istiyorum:

Konuyla ilgili tüm kanun ve yönetmelikleri, Belediyemizin daha önce almış olduğu Meclis kararlarını, konunun uzmanları ve avukatımız ile beraber inceliyoruz, ilgili makamlar ile de görüşme halindeyiz. Bu konu ile ilgili alacağımız aksiyonları da aynı şekilde sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

 

Ayrıca adamız için önemli bir diğer konu da İmar konusudur. Bunun da farkındayız ve üzerinde çalışıyoruz. Çok yakında bu konu hakkında da detaylı bir video ile gelişmeleri, geldiğimiz noktayı sizlerle paylaşacağız.

 

 Biz, etkili çalışmalarımız ve adamıza kazandıracaklarımızla örnek gösterilen bir belediye olma yolunda ilerlemeye kararlıyız. Beni dinlediğiniz, sabrınız ve desteğiniz için teşekkür ederim.

 

 

 




Bu haber 835 defa okunmuştur.

Bozcaada Simyon Bozcaada Pide Salonu

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

bozcaada  bozcaada

bozcaada
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
SON HABER YORUMLARI
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR HABERLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
 YUKARI
   
Otomatik olarak 5 saniye sonra kapanacaktır. Reklamı kapatmak için TIKLAYINIZ