Bugun...


kostasalto

Bozcaada’nın Zenginlikleri (İnsan)
Bozcaada’nın Zenginlikleri (İnsan)       Adayı sevmeyenimiz yoktur. Adamızın turizminin canlanmasıyla Bozcaada sevdalılarının sayısı da günden güne artmakta… Peki, nedir bunun sırrı? Adayı bu kadar değerli ve sevilebilir ...

Mobil Reklam

Bozcaada’nın Zenginlikleri (İnsan)
+ -
Bozcaada Bozcaada Haber Madam

Bozcaada’nın Zenginlikleri (İnsan)

 

 

 

Adayı sevmeyenimiz yoktur. Adamızın turizminin canlanmasıyla Bozcaada sevdalılarının sayısı da günden güne artmakta… Peki, nedir bunun sırrı? Adayı bu kadar değerli ve sevilebilir yapan Bozcaada’nın Zenginlikleri nelerdir?

 

 

 

Deniz midir? Yoksa endemik olduğu gittikçe daha fazla dillendirilmeye başlanan çavuş üzümü müdür? Belki de küçük bir kara parçası üstündeki bitki çeşitliliğidir. Bazılarımız mimari estetiğinin ve sokaklarının kendine özgü tarzının önemli bir zenginlik olduğunu söylerler. Taze balık, kaliteli şarap, ada tavşanı, jeolojik yapı, tarihsel geçmiş vesaire vesaire…

 

 

 

Bence bu sayılanlar… Sayılması unutulan tüm özellikleriyle Bozcaada kıymetli bir yer; buna hiçbir biçimde itiraz edilemez. Adamız hakikaten bir cennet.

Ama sayılan tüm bu özellikler, uygun bir insan kalitesi ve duyarlılığıyla beraber anılmaması halinde; yok olup gidecek, kaybolabilecek ya da bozulabilecek özelliklerdir.

 

 

 

Öyle ya… Deniz şimdi temiz ama kirletilirse kirlenir ve pis bir deniz olur. Bağların kıymetini bilmezsek ve önceliği inşaat yapmaya verirsek, adada ne bağ kalır ne de çavuş üzümü. Ya da ne olacakmış canım diyen sözüm ona ilerlemeci ancak gerçekte köşe dönücü insanlar, Adanın mimari bütünlüğünün yerine çok katlı binaları moda haline getirebilirler.

 

 

Doğal bitki örtüsünü kazıyıp yerine fıstık çamını Kaymakamlık eliyle dikmedik mi? Demek ki ekoloji de yok olabilir.

 

 

 

***

 

 

Velhasıl dostlar… Bir bakmışız ki elimizde ne bağ kalmış, ne balık, ne mimari güzellik, ne tarihi geçmiş, ne şarap ne de deniz.

 

 

 

Eğer elimizde bunları koruyabilecek ve bu korumayla birlikte gelecek planlaması yapabilecek insan kaynağımız, insan kalitemiz ve insan duyarlılığımız yoksa, saydıklarımızın hiçbiri ileriki nesillere taşınamaz.

 

 

 

O nedenle bence Adanın asıl zenginliği insanı olmalıdır. O insan ki:

 

 

 

Eğitimli,

Dil bilen, dünyayı başka dillerde takip edebilen,

Sadece para kazanma alanlarında değil her alanda çevre dostu,

Müzik, resim, seramik, heykel, dans, mimari gibi güzel sanatlara meraklı,

Ülkenin politik ve sosyal gidişine duyarlı…

 

 

 

Bu ve benzeri özelliklere sahip olan bir kitlenin yaşadığı Bozcaada zenginliklerini ‘ilelebet, muhafaza ve müdafaa’ edebileceği gibi yeni zenginlikler ve değerler de üretebilir. Bu insan zenginliğinin oluşabilmesinin tek koşulu var o da eğitim.

 

Bir sonraki yazımda da bu eğitimin nasıl kurgulanabileceğini tartışmaya çalışacağım.




Bu haber 1630 defa okunmuştur.

Bozcaada Simyon Bozcaada Pide Salonu

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

bozcaada  bozcaada

bozcaada
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
SON HABER YORUMLARI
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR HABERLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
 YUKARI
   
Otomatik olarak 5 saniye sonra kapanacaktır. Reklamı kapatmak için TIKLAYINIZ