Bugun...
Seçimler öncesi öne çıkan adaylar


Adnan İlter
adnilterr@gmail.com
 
 

İttifaklar, Türkiye’nin yeni siyasal yapısının önemli bir gerçeği. Genel seçimler sonrasında muhalefet bloğunda oluşan moral bozukluğu, ağır yenilgi psikolojisine dönüştü. Bu psikolojik dönüşüm, muhalefet ittifaklarını yol ayrımına getirdi.

Bozcaada Belediye Başkanlığı'na adaylığını açıklayan ilk isim İyi Partili Cevdet Çebi oldu. 2019 seçimlerinde oluşturulan CHP-İYİP ittifakında yer alan Cevdet Çebi, belediye meclis üyeliği görevi boyunca, belediye çalışmaları ve meclis gündemi ile ilgili konularda ada sorunlarına yönelik yapıcı, çözümcü eleştiriler getirmesiyle dikkat çekti. Hem ilçe başkanlığı görevini yürütmüş hem de belediye meclis üyesi olan Çebi’nin karşısına parti içinden bir başka aday çıkmayacağı kesin gibi. İyi Parti’nin adayı, parti genel merkezinin aksi bir kararı olmadığı sürece, Cevdet Çebi’dir.

Adalet ve Kalkınma Partisi’nde ise öne çıkan isim, İlçe Başkanı Sinem Tabak. Bir başka isim ise 2019 yerel seçimlerinde Ak Parti’den aday adayı olan Mustafa Mutay. Mustafa Mutay, Bozcaada’nın aralıksız 4 dönem belediye başkanlığını yapmış bir isim. Ada siyasetinin duayeni, kilit ismi.

Ancak ben Mustafa Mutay’ın bu dönem eski partisi Demokrat Parti’den aday olabileceğini, hatta Demokrat Parti’nin büyük kentlerde CHP’yi desteklemesi şartıyla, belirli bölgelerde adaylıklar noktasında anlaşmalar yapılabileceğini düşünüyorum. Mustafa Mutay'ın kararı ne olacak, tercihini nasıl kullanacak, bu ittifak görüşmeler neticesinde CHP’den aday olabilir mi bekleyip göreceğiz.

Cumhuriyet Halk Partisi, büyük kurultaya kilitlendi. Genel Başkanın kim olacağı, yerelde kimlerin aday olacağının işareti olacak. CHP, Bozcaada’da iki dönemdir yerelde iktidar olan parti. Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz, her iki dönemde de parti içi ön seçimden çıkarak aday oldu. 2019 seçimlerinde partisinin oyunu yükselterek seçimi kazandı. Buna karşılık, adalılarca istenilen performansa ulaşamadığı söyleniyor. Son dönemde oldukça çok eleştirildi. Biraz da partisi tarafından yalnızlaştırıldı. Yıpratıldı. Bir sonraki dönem, aday olmayacağını açıkladı. Yeniden aday olur mu, kararı değişir mi onu zaman gösterecek. Ancak iki dönem üst üste seçilmesi, özellikle parti içi ön seçimden çıkarak aday olması, Hakan Can Yılmaz’ın elini güçlü kılıyor. CHP Genel Merkezi, Bozcaada'da yeniden bir ön seçim yapar ve mevcut başkan Yılmaz yeniden aday olursa, ön seçimi yine kazanabilir. Atama olasılığında mevcut başkanlar yine şanslı.

Diğer isimleri geçen siyasiler ise, mevcut başkanın yardımcılığı görevini yürüten Ahmet Kocamış, bir önceki dönem CHP ilçe başkanı Gülay Elbir Uslu, CHP geçmiş dönem belediye meclis üyesi ve daha önce aday adayı olan Yayha Göztepe… Partiden başka bir isim çıkar mı, aday olur mu bilemem. Ancak parti, son dönemde çok değerli iki ismini kaybetti: Aykut Turgal ve İbrahim Günel.

CHP Belediye Meclis Üyeleri Aykut Turgal ve İbrahim Günel, Türkiye İşçi Partisi’ne geçerek siyasete TİP’de devam edeceklerini açıkladılar. Her iki değerli isme de hayırlı olsun. TİP Bozcaada’da güçlendi. Özellikle son genel seçimlerde, ada özelinde 146 oy alması, bunun yerel seçimler için de bir karşılığının olacağının göstergesi. Yerel seçimlere kendi başkan adayları ile gireceklerini açıklayan TİP örgütü, ada siyaseti ve demokrasisine yeni bir seçenek sunacak.

Daha önce CHP’den belirli nedenlerle ayrılmak durumunda kalan, projelerini benim de yakından takip ettiğim Memleket Partili Muharrem Yıldız da aday olur mu?

Bana gelince ben, CHP üyesiyim. Ve her CHP’li gibi öncelikle kendi partimin adayının seçimi kazanmasını ister ve desteklerim. Ama seçimi kazanan hangi partinin adayı ve kim olursa olsun, tüm başkanların Bozcaada için ortak amaç, hedef ve duyguları paylaşıyor olmaları şart. Çünkü Bozcaada, her yöneticinin kendine göre evirip çevirdiği bir yerel yönetim alanı değil, imar yorgunu bir turizm beldesi değil; adı sanat, kültür, tarih ve felsefe ile birlikte anılan örnek bir Türkiye huzur adası olmalı.



Bu yazı 2342 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
Bozcaada Bağcılığı
SON YORUMLANANLAR HABERLER
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR

Adada zincir market açılması konusunda ne düşünüyorsunuz?


 YUKARI