Bugun...


kostasalto

Bozcaada'da Paskalya ayini yapıldı
Hristiyanlar için kutsal sayılan ve Hz. İsa'nın göğe yükselişi olarak kabul edilen Paskalya Bayramı için dün (Cumartesi) Meryem Ana Kilisesi’nde ayin düzenlendi.

Mobil Reklam

Bozcaada'da Paskalya ayini yapıldı
+ -
Bozcaada Bozcaada Haber Madam

Hristiyanlar için kutsal sayılan Paskalya Yortusu (Bayramı) Meryemana Kilisesi’nde gerçekleşen ayinle kutlandı. Yaklaşık 15 Rum vatandaşın katıldığı ayin geçmiş yıllara göre daha erken saatte gerçekleşti. Geçtiğimiz senelerde saat 00.00’da başlayan ayin bu sene saat 21.30 sularında başladı. Sade bir şekilde dualar eşliğinde gerçekleşen ayini Gökçeada’dan gelen Papaz Grigor yönetti.

 

PASKALYA ESKİDEN NASILDI?

1967 yılında Bozcaada’dan ayrılan Dimitri Bitsos, Mendirek Dergisi’nin son sayısında, Bozcaada’da kutlanılan Paskalya Bayramı üzerine bir kaleme aldığı yazısının bir bölümünde, “Bu kutsal haftada evlerde birçok hazırlık yapılıyordu. Büyük Perşembe gününde Paskalya’ya özel çörekler yapılır, yumurtalar kırmızıya boyanır. Büyük Cuma yaş günü olduğu için hiçbir iş olmuyor. Büyük Cumartesi gününde kurban olacak kuzuların kafalarına kırmızı boya ile haç sembolü yapılıyordu. Çocuklar demircilerde yaptırdıkları kilit ve anahtarlarları kibritle dolduruyor ve tüfek gibi gürültü yapması için duvarlara, taşlara vururdu. O anlarda bütün çocuklar eğlenirdik, sevgi dolu idik. Pazar günü kilisedeki özel törenlerden sonra bütün aile sofraya oturur, kırmızı yumurta, türlü türlü mezeler ve biraz Bozcaada şarabı ile zevk ve sevinç içinde yerdik.” diyerek özlemini dile getirdi. 




Bu haber 3443 defa okunmuştur.

Bozcaada Simyon Bozcaada Pide Salonu

YORUMLAR

Stefanos Tenedios
02-05-2016 04:53:00
Tesekurller Bozcaada haber bu kutsal gunde Kilisemizde Ayin olmasi Uzklarda yasiyan eski Bozaadalilari cok sevindirdi Ve Dimitri Biconun anlatigi gibi cocukluk hatialarimiz aklimiza getirdiniz Avustralyadan selamlar sevgiler hepinize

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

bozcaada  bozcaada

bozcaada
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
SON HABER YORUMLARI
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR HABERLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
 YUKARI
   
Otomatik olarak 5 saniye sonra kapanacaktır. Reklamı kapatmak için TIKLAYINIZ