Bugun...


kostasalto

Hotel Runner ile otelciler kazançlarını arttırıyor
Altı yıldır Bozcaada'da hizmet veren Trio Reklam ve Danışmanlık şirketinden Barış Uzma ile otelcilik sektörünün bugününü konuştuk. Aynı zamanda Hotel Runner sisteminin adadaki yetkili çözüm ortağı olan firma, otelcilerin odalarını nasıl daha dolu hale getirebileceklerini, kazançlarını nasıl arttırabileceklerini anlattı.

Mobil Reklam

Hotel Runner ile otelciler kazançlarını arttırıyor
+ -
Bozcaada Bozcaada Haber Madam

Bozcaada'da 120'nin üzerinde otelin kullandığı Hotel Runner sisteminin bölgedeki yetkili çözüm ortağı olan Trio Reklam ve Danışmanlık'ın ortaklarından Barış uzma otellere birebir çözüm üretip satışlarını nasıl arttırmaları yönünde hizmet verdiklerini belirtti. Uzma, "Sezon boyunca Bozcaada'nın kârlılık ve doluluk oranı en yüksek üç oteliyle çalışıyoruz. Yaptığımız işte iddialıyız" açıklamasını yaptı.

Ortağı Ramazan Özbilen ve iki çalışanıyla birlikte Bozcaada'da otelcilere kullanışlı ve kârlılık arttırıcı yöntemler sunan firmanın tam olarak yaptığı işi, ürettikleri çözümleri ve altı seneden online sistemlerin adada geldiği noktayı konuştuk.

 

 

 

Aslında ilk olarak Hotel Runner ile başlayalım. Bu sistem tam olarak nedir?

Hotel Runner, online acenteleri tek çatı altında toplayan, tek bir tıkla fiyat, müsaitlik, minimum konaklama, promosyon gibi özellikleri, ilgili acentelerin ekranlarına tek tek girmeden kullanabildiğimiz bir sistem.

 

Sistemin avantajları neler?

Rezeravasyonu ortak bir çatı altında topluyor ama bir odayı anda iki kişiye satmıyor. Yani sistem bir kullanıcıya satış gerçekleştirdiği anda otomatik olarak Hotel Runner diğer tüm acente ekranlarında o odayı o tarih aralığında dolu olarak gösteriyor. Otelcilerimiz manuel olarak tek tek acente ekranlarına giderek bu işlemi yaparak bir vakit kaybı yaşamıyorlar. Bozcaada'da oteller genelde ufak işletmeler. Otelciler hem işletmeci, hem kahvaltı hazırlayan, hem rezervasyon alan, hem mali işlerle ilgilenen kısaca nerdeyse otelle ilgili her şeye vakit ayırmak zorunda kalan kişiler. Hotel Runner bu avantajıyla büyük bir vakit yaratıyor otelciye.

 

Hotel Runner'ın çatısı altında hangi acenteler var?

120'nin üzerinde acenteyle çalışıyor Hotel Runner. Fakat Bozcaada bazlı konuştuğumuz için ben ada özelinde en önemlilerini sayayım. Hotels.com (Expedia), ETS Tur, Odamax, Otelz, Tatil Sepeti, Setur, Agoda, Booking, Tatil.com, AirBNB'yi öncelikli olarak sayabiliriz. Son dönemde "Dünyanın yatak bankası" olarak görülen Hotelbeds sitesi de sistem içerisinde. Bu acentenin son dönemde adadaki denize yakın ve havuzlu otellerde oldukça satış hacmine ulaştığını gördük.

 

Sistemin işleyişini az çok anladık. Peki, siz kimsiniz, tam olarak ne yapıyorsunuz bu sistem içerisinde?

Şöyle açıklayayım... Biz bu bölgede Hotel Runner'ın kartvizitli, yetkili çözüm ortağıyız. 6 sene önce kurulan Trio Reklam ve Danışmalık adlı Hotel Runner'ın yetkili kıldığı bir şirketiz. Ben Barış Uzma ve ortağım Ramazan Özbilen ile birlikte iki çalışan arkadaşımızla, zaman zaman değişen kadromuzla Hotel Runner'ın tüm acenteleri bir arada toplayan yapısına ek olarak hizmet veriyoruz. Dileyen Hotel Runner sitesi üzerinden online olarak kayıt oluşturup sisteme kendi otelini entegre edebilir. Bunun komisyon oranı acentelerin kendi komisyon oranları haricinde ek olarak satıştan %1'dir. Veya sabit bir miktar ödeyerek yıllık plan seçebilirler. Eğer işletme Hotel Runner'a entegre olmak istiyorsa ve bizimle çalışmak istiyorsa bizim "online" rezervasyondan komisyon oranımız %5'dir. Bu %5'in haricinde biz Hotel Runner'la anlaşmalı olduğumuz için ekstra Hotel Runner'a veya başka bir yere ödeme yapmıyorlar. Kapı ve telefon rezervasyonlarında elbette böyle bir komisyon oranı da zaten alınmıyor.

 

İşletmeler online olarak Hotel Runner üzerinden kayıt açabiliyorken, sizinle çalışmanın avantajları nelerdir?

Otelciler, Hotel Runner'ın sadece mesai saatlerinde çalışan, bayram gibi günlerde çalışmayan Canlı Destek kısmından daha uzun sürelerde yardım alarak sorununa çözüm üretebilir. Biz ise otelciyi birçok vakit alan işten kurtardığımız gibi oteli ön plana çıkartacak birçok yöntem ve öneri de sunuyoruz... Otellere Hotel Runner üzerinden yapacakları işlemlerde yardımcı olmak, karşılaştıkları problemlerde çözüm üretmek, bazı acentelerde ön plana çıkmak için yapmaları gerekenleri anlatmak, dilerlerse aylık raporlar sunmak, hangi acenteye ne kadar fatura kesileceğine dair bilgilendirmeleri düzenli olarak yapmak, otelin oda fiyatlarını güncellemek, oda girişlerini yapmak, dinamik fiyat ve promosyona dair çözümler üretmek gibi birçok konuda otelleri yönlendiren bir yapımız var. Ayrıca Trivago ve Tripadvisor gibi fiyat karşılaştırması yapan sitelerdeki tüm içsel yapıdaki sıralamalarla ilgili tüm bilgiye sahibiz. O noktalarda bize bire bir hizmet veren temsilcilerimiz var. Dolayısıyla bu noktada satışlarını nasıl arttıracaklarına yönelik bilgilendirme ve hizmet de veriyoruz.

Adada ne zamandan beri hizmet veriyorsunuz?

Altı yıldır Bozcaada'da çalışmalar yapıyoruz. Hotels.com, Tatil Sepeti, ETS Tur, Setur gibi birçok acenteyi adaya ilk kez getiren kişileriz. İlk kez 5 sene önce Hotel Runner'ı adaya getirdiğimizde sadece 1 otel kullanıyordu, bugün 120'nin üzerinde Hotel Runner kullanan işletme var. Bunların yaklaşık 30'una biz bire bir hizmet veriyoruz.

 

Acentelerle ilişkileriniz nasıl?

Biraz geriye gitmek lazım. Yaklaşık 5 yıl önce Booking adaya hakimdi ve komisyon oranları çok yüksekti. Tekel olmak rekabeti öldürür, fiyatı da arttırır. Sonra hatırlarsınız o dönem Booking çeşitli sebeplerle kapandı. Çalışan otelciler ortada kaldı. Biz bu sistemi birçok otele anlattık. O dönem güçlü bağlantılarımızın olduğu, adayı da sık sık ziyaret eden hotels.com'u adaya entegre ettik. O dönem 3-4 otelle başlayıp bugün 100'ün üzerinde kişinin kullandığı bir acente olmasında bizlerin de pay sahibi olduğumuzu biliyorlar. Tatil Sepeti'nin kontrat müdürünü bizzat adaya davet etmemizden sonra adada oldukça iyi satış yapan bir acente haline geldiler. Setur adaya entegre edildi. Otelz'de de kayıtlı 5 dolayında otel vardı bugün bu sayı çok daha fazla. Dolayısıyla bu ve bunun gibi birçok acentenin işleyişini çok iyi biliyoruz.

Yaptığınız işin satışlara etkisi olduğundan bahsettiniz. Bunun somut örnekleri var mı?

Birçok örnek var. Ama çok iddialı bir şey söyleyeceğim. Bozcaada'nın, sezonun başından sonuna kadar doluluk ve kârlılık oranı en yüksek ilk 3 oteli ile çalışıyoruz. İkinci örnek; Haziran ayında bu bahsettiğimiz üç otelimizin doluluk oranı %99,9, bunu ispatlarıyla dileyene gönderebilirim. Yani 1-30 Haziran arasında bu pandemi koşullarına rağmen, ay boyunca 300 odadan 299 odası satılmış durumda. Bu da bizim yaptığımız işin Hotel Runner'ın güçlü sistemi üzerine ek olarak verdiğimiz hizmetin satışa yönelik etkisini gösteriyor. Çalıştığımız otellerde haziranda ortalama %60 dolayında bir doluluğa ulaşırken çalışmadığımız ama verilerini ulaştığımız bazı otellerin %5-10 dolulukla haziran ayını kapattığını biliyorum. İşte bizim yaptığımız işi, işletmeleri bu anlamda yönlendirmelerin bütünü şeklinde niteleyebiliriz. Aşağıdaki tablodan da okuyucular görebilirler. Bozcaada'da haziran ayı standart odası 500 lira ve üstü, temmuz ayı 1.000 lira ve üstü olarak odalarını satan, ismini veremeyeceğim bir otelimizin tablosudur. "A" boş oda sayısını, "Çan" işareti de dolu odasını gösterir. Yani istatistik olarak yüksek göstermek için 250 liradan o odaları satmadık.

 

Peki, bu anlattıklarınıza bakılırsa adada online acentelerin işlevi oldukça önemli hale geldi diyebilir miyiz?

Kesinlikle diyebiliriz. Bir oteliniz varsa ve "Google'a 'Bozcaada otelleri' yazdığınızda benim otelim ilk sırada çıksın" derseniz tıklama başına maliyeti ortalama 2,5 lira'dır. O kadar çok arama var ki, günde 10 bin liralık reklam vererek bunu yapmanız zor. Bu noktada Tripadvisor, Trivago, ETS Tur, Tatil Sepeti, Otelz'nin reklamları çıkar. Bozcaada'yı bilmeyen bir müşteri düşün, Google'a "Bozcaada otelleri" yazdığında ilk sıralarda hep acenteler çıkacaktır. Bu siteleri tıkladığında da üst sıralarda çıkmak önemli. Kısacası otellerin acente satışlarına da önem vermesi gerekiyor. Tabi ortalama %15 acente komisyonu ödemek otelciye bazen gereksiz masraf gibi gelebilir ama o acenteler güçlü reklam yapılarıyla, adada otel arayan müşterilerin karşısına çıkmak için üst sıralarda yer alıyor. Otelci "telefonla satayım, daha az maliyeti olur" diyor ama büyük paralar verip yaptıramayacağı reklamı aslında acente onun adına yapmış oluyor. Ayrıca off-sezon dediğimiz dönemde odalarını acentelerle doldurması daha kolay oluyor. Online acente sisteminin mantalitesini kavrayan, onunla büyümeyi öngören otellerle çalışmayı tercih ettiğimizi de ayrıca belirtmek isterim.

 

Son olarak eklemek istedikleriniz neler...

Biz Bozcaada'da da otel işlettik. Oranın dinamiklerini oldukça iyi biliyoruz. Ayrıca şu anda Gökçeada pazarına da girdik ve orada da hem otellerle çalışma yürütüyoruz, hem de otel işletiyoruz. Biz işlettiğimiz otelde tüm sezon satışlarımızın %75'ini online olarak gerçekleştiriyoruz. Bunun kârlılığını, kolaylığını görmesek zaten kendi işletmemizde kullanmayız. Acente sistemleriyle çalışmanın kârlılık, off-sezonlarda oda doldurma ve reklam avantajları yüksek. Önümüzdeki dönemde bu daha da önemli hale gelecek. Ayrıca Bozcaada'daki tüm işletmelere hayırlı ve kazançlı bir sezon diliyoruz.

 

 

 

 

 

 

 




Bu haber 2293 defa okunmuştur.

Bozcaada Simyon Bozcaada Pide Salonu

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

bozcaada  bozcaada

bozcaada
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
SON HABER YORUMLARI
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR HABERLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
 YUKARI
   
Otomatik olarak 5 saniye sonra kapanacaktır. Reklamı kapatmak için TIKLAYINIZ