Bugun...


kostasalto

Bozcaada’da 1 Mayıs: Kıymet Kocamış mezarı başında anıldı
Bozcaada’da 1 Mayıs İşçi Bayramı, son yıllarda olduğu gibi 1 Mayıs 1977’de Kazancı Yokuşu’nda katledilen Bozcaadalı hemşire Kıymet Kocamış’ın mezarına yapılan yürüyüş ve mezarı başında yapılan anma programı ile gerçekleşti.

Mobil Reklam

Bozcaada’da 1 Mayıs: Kıymet Kocamış mezarı başında anıldı
+ -
Bozcaada Bozcaada Haber Madam

Bozcaada’da 1 Mayıs İşçi Bayramı programı, bu yıl sabah erken saatte başladı. GESTAŞ’ın sefer saatlerini bugünden itibaren öne alması nedeni ile 10.30’da başlaması gereken program sabah 08.30’da başladı. Bu yıl 1 Mayıs Bozcaada’da, feribot seferlerinin öne alınması ve programın çok erken saate alınması nedeni ile sönük geçti.

 

1 Mayıs yürüyüşü, sabah 08.30’da DİSK Çanakkale Şube Başkanı Erdinç Uslan, DİSK’e bağlı TÜM-BEL-SEN Şube Başkanı Zeki Önder, EĞİTİM-SEN Şube Başkanı Prof. Dr. Telat Koç ve Sağlık Emekçileri Sendikası Başkanı Yusuf  Yıldırım’ın karşılanması ile başladı. Bozcaada’dan korteje katılanlar arasında Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz, Bozcaada Kent Konseyi Başkanı Öznur Evergen, CHP İlçe Başkanı Hüseyin Durmuş ve işçileri sendikalaşma sürecinde emek veren Adnan İlter de vardı.

 

Kortej 1 Mayıs marşları eşliğinde yaklaşık yarım saat devam etti. Ardından Kıymet Kocamış mezarı başında anıldı.

Burada yapılan anma programında açılış konuşmasını, yaklaşık 5 sene önce Kıymet Kocamış’ı ada halkına tekrar hatırlatan Avukat Levent Balkan gerçekleştirdi. Balkan burada yaptığı konuşmada, “Adada ne bir kaymakamın, ne bir başkanın, ne de bir başkasının, sadece Kıymet Kocamış’ın ölüm yıldönümünde toplanıyoruz. İşte gerçek bu. Bunu bilerek yaşamakta fayda var. Bir de şöyle bir laf var. Adınızı bilen en son kişi öldüğünde hiç doğmamış gibi olursunuz. Bu yüzden Kıymet her zaman yaşayacak. Yaşasın işçi sınıfının dayanışması, yaşasın 1 Mayıs” açıklamalarında bulundu.

 

Levent Balkan’ın konuşmasının ardından son yıllarda Kıymet Kocamış’ı anmak için adaya gelen Çanakkale DİSK Şube Başkanı Erdinç Uslan, “Kıymet Kocamış’ın katledilmesinin üzerinden neredeyse 40 yıl geçti. Bizim için Kocamış’ı anmak geleneksel hale gelmeye başladı. Biz anısı önünde saygı ile eğilirken, 1977’de katledilen 37 canı anmanın hem acısını, hem de gururunu yaşıyoruz. Biz belki her sene Kıymet’in ailesinin acısını tazeliyoruz ama bu acı da hepimizin acısı, bu gurur da hepimizin gururu.” dedi.

 

Anmaya Kıymet Kocamış’ın ablası Nimet Kocamış’ın yanısıra, yeğeni de İstanbul’dan katıldı. Aile öğle namazı sonrasında Kıymet Kocamış’ın ölüm yıldönümü sebebiyle adalılara pilav dağıttılar.

 

Anma için Çanakkale’den gelen misafirler saat 10.00’daki feribotla adadan ayrılıp, Çanakkale’deki 1 Mayıs programına geçtiler.

Bu arada Çanakkale DİSK Şube Başkanı Erdinç Uslan, dün sosyal medyada kendi hesabından yaptığı açıklamada GESTAŞ'ın yeni tarifeyi bilerek 1 Mayıs'ta başlattığını iddia etti. İşte o açıklama :

GESTAŞ'IN SON MARİFETİ 


1 Mayıs 1977 de Taksimde hayatını kaybeden Sevgili Kıymet Kocamış'ı mezarı başında anmak için 5 yildir Bozcaada'ya gidiyoruz.Her ne hikmetse her 1 Mayis'ta saat 10:00 da Geyikli'den Bozcaada'ya giden vapur, Gestaş'ın karariyla bu sene 08:00'e çekilmiş. Adadan dönüş vapurlariysa saat 10:00 ve 14:00'te...Yani bizlerin adaya gidip etkinlik yapması belliki zorlastirilmaya calisilmis. Bozcaada'da 1 Mayıs kutlamamız engellenemez. Vapurlari tümden kaldirsanizda sandalla gideriz gene gideriz bu boyle biline.

Kıymet Kocamış'ın ablası Nimet Kocamış, kardeşinin gün yüzüne çıkmayan fotoğrafını bizlerle paylaştı.




Bu haber 4687 defa okunmuştur.

Bozcaada Simyon Bozcaada Pide Salonu

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

bozcaada  bozcaada

bozcaada
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
SON HABER YORUMLARI
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR HABERLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
 YUKARI
   
Otomatik olarak 5 saniye sonra kapanacaktır. Reklamı kapatmak için TIKLAYINIZ