Bugun...


kostasalto

Bozcaada’nın kıyılarını ve deniz yaşamını etkileyecek plana itiraz edildi
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi uyarınca 18 Eylül 2020 tarihinde onaylanan ve 9 Kasım 2020 tarihinden itibaren bir ay süreyle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde askıya çıkan 1/50.000 ölçekli “Balıkesir-Çanakkale İlleri Bütünleşik Kıyı Alanları Planı”na Bozcaada Belediyesi ve Bozcaada Forum itiraz etti.

Mobil Reklam

Bozcaada’nın kıyılarını ve deniz yaşamını etkileyecek plana itiraz edildi
+ -
Bozcaada Bozcaada Haber Madam

Bozcaada, Edremit Körfezi ve Ayvalık bölgelerini kapsayan “Balıkesir-Çanakkale İlleri Bütünleşik Kıyı Alanları Planı”na çevre örgütleri itiraz etti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çanakkale İl Müdürlüğü’ne Bozcaada Forum dün itiraz dilekçesini sunarken, Bozcaada Belediye Başkanlığı da bugün dilekçeyle itirazda bulundu. Ayrıca Körfez bölgesindeki ve Ayvalık’taki çevre örgütleri de plana karşı itirazlarını kuruma ilettiler.

Bozcaada’da Yat Limanı, Kruvaziyer alanı ve Feribot/Yolcu iskelesi önerilen plan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü’nün sitesinden, “Balıkesir-Çanakkale İlleri 1/50.000 ölçekli Bütünleşik Kıyı Alanları Planı 1 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 102. Maddesi uyarınca, Bakanlığımızca 18/09/2020 tarihinde onaylanmıştır. Onaylı 1/50.000 ölçekli Bütünleşik Kıyı Alanları Planı, Plan Açıklama Raporu 09/11/2020 tarihinden itibaren, 1 ay süre ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ilan tahtasına asılmıştır” şeklinde duyuruldu.

Planda ayrıca Güney ve Batı sahillerinin “Tehlikeli Madde Taşıyan Gemilerin Demirleme Sahası” olarak  belirlenmesi de dikkat çekti.

KONU ÜZERİNE GÖRÜŞTÜĞÜMÜZ BOZCAADA BELEDİYE BAŞKANI HAKAN CAN YILMAZ, ŞU AÇIKLAMAYI YAPTI:

“Balıkesir Çanakkale İlleri 1 / 50.000 ölçekli Bütünleşik Kıyı Alanları Planı; 1 nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 102. Maddesi uyarınca, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 18.09.2020 tarihinde onaylanmış; akabinde Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde 09.11.2020 tarihinde ilan tahtasına çıkarılarak değerlendirme be itirazlar için 1 aylık süre ile askıya çıkarılmıştır.

Belediye Başkanlığımız hem kendi teknik ekibi ile gerekli incelemeleri tamamlamış, ayrıca konudan haberdar olan sivil toplum kuruluşları ve halktan gelen öneri ve talepleri de değerlendirerek Bozcaada ile ilgili ileride sorun teşkil edebilecek konularla ilgili bir değerlendirme ve itiraz metni hazırlayarak; plan son haline getirilmeden önce tekrar değerlendirilmek ve üzerinde madde madde irdelenen konularda gerekli değişikliklerin yapılması amacıyla düzenlenen rapor metnini bugün itibariyle Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne teslim etmiştir.

Planda her ne kadar bir öneri olarak belirtilse de Bozcaada ile ilgili dikkat çekici birkaç öneri teklifi 1 adet Kurvaziyer Limanı, 1 adet Yat Limanı yapılması ile özellikle adanın Güney ve Batı sahillerinde Tehlikeli Madde Taşıyan Gemilerin Demirleme Sahaları belirlenmesidir.

Bozcaada’nın zaten normal şartlarda taşıma kapasitesinin aşıldığı turizm yoğunluğu, iskele alanı ve diğer koyların fiziki koşulları göz önünde bulundurulduğunda kruvaziyer gemiler için yeni bir iskele yapılmasının hem gereksiz hem de hatalı olacağı gerekçesiyle bu konunun öneri paketinden ve plandan çıkarılması yönünde görüş belirttik.

Yat limanı konusunda ise; halihazırda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Nazım ve Uygulama İmar Planları tamamlanmış ve artık Yatırım Programı’na alınma aşamasına gelmiş ‘Bozcaada Balıkçı Barınağı Genişletme’ Projesi dışında Bozcaada Sınırları içerisinde BAŞKA BİR YAT LİMANINA İHTİYAÇ OLMADIĞI metnimizde açıkça ifade edilmiştir.

Ayrıca Güney ve Batıda belirlenen Tehlikeli Madde Taşıyan Gemilerin Demirleme alanları için de; hem denizlerimizin, hem kıyılarımızın temizliği; hem de doğal ekosistem ve deniz dibi dokusunun korunması için; bu alanların plandan çıkarılması ve ada çevresinde BAŞKA HİÇ BİR ALANIN BU AMAÇLA TANIMLANMAMASI rapor metninde yer almaktadır.

Sadece adamızı, deniz ve kıyılarımızı korumak amacıyla metne dökülen bu istek ve taleplerimize olumlu geri dönüş yapılacağına olan inancımız tamdır.”

 

DÜN BAKANLIK’A İTİRAZ DİLEKÇESİNİ SUNAN BOZCAADA FORUM’UN HAZIRLADIĞI İTİRAZ DİLEKÇESİ İSE ŞU ŞEKİLDE:

“Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne

Konu: 1 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 102. Maddesi Uyarınca 18 Eylül 2020 Tarihinde Onaylanmış ve 9 Kasım 2020 tarihinden İtibaren 1 Ay Süre İle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü İlan Tahtasına Asılmış Olan 1/50000 Ölçekli Balıkesir-Çanakkale İlleri Bütünleşik Kıyı Alanları Planı’na İlişkin İtiraz.

9 Aralık 2020 tarihine kadar askı süresinde olan 1/50.000 Ölçekli Balıkesir-Çanakkale İlleri Bütünleşik Kıyı Alanları Planı’na; aşağıdaki nedenlerden ötürü itiraz ediyorum.

-Planlama alanı sınırının hangi kriterlere göre belirlendiğinin net olarak anlaşılmaması,

-Yasal mevzuatta geçerli olan doğal sit alanları sınırlarının ve derecelerinin bu defa bu planda korunup korunmadığının anlaşılmaması,

-Planda görülen kentsel alan sınırının hangi kriterlere göre oluşturulduğunun anlaşılmamış olması,

Kentsel alan olarak belirlenen yerlerin, kıyı koruma ve zeytin alanları ile ilgili mevzuata uygun olmaması,

-Etkileşim alanlarının hangi kriterlere göre oluşup sınırlandırıldığının anlaşılmaması,

-Öncelikli bölgelerin (1.öncelikli, 2.öncelikli, 3.öncelikli) hangi kriterlere göre oluşturulup sıralandırıldığının bilinmemesi,

-Öncelikli tesislerden özellikle yük, yat, kruvaziyer limanları ve feribot yolcu iskelelerinin, gerek mekânsal yer seçimlerinin gerekse kapasite ve türlerinin, çevresel ve ekonomik açıdan hiçbir ön araştırmaya tabi tutulmadan belirlenmiş olması,

-Tehlikeli madde taşıyan gemilerin demirleme sahalarının körfez ve yerleşik alanlarda çok büyük risk oluşturması nedeniyle asla bu tür yerlerde bulunmaması gerekirken, öngörülen yer seçim kriterlerinin bu bağlamda düşünülmemiş olması.

-Bozcaada’da yaşanan turizm yoğunluğunun yok edici etkisini arttıracak kruvaziyer limanı ile yat limanı ilave önerisinin kesinlikle kabul edilemez olması.

-Bozcaada güney ve batı denizlerinin tehlikeli madde taşıyan gemi demirleme sahası olarak ayrılması bölge denizinin kirlenmesine, sahil kesimlerinin bu kirlilikten doğrudan etkilenmesine yol açacak olması.

-Bozcaada karasal alanlarının tümünü kapsayan planlama alanı, Bozcaada’nın geleceğinin belirsiz planlama kararlarına açık bir konuma sürüklemesine, olası plan ve karar süreçlerinden yerel dinamiklerin ve iktidarların bu plan ile devre dışı bırakılıyor olması.”

 




Bu haber 5086 defa okunmuştur.

Bozcaada Simyon Bozcaada Pide Salonu

YORUMLAR

HİLMİ SİNAN ÇÖPDEMİR
13-12-2020 14:47:00

BELEDİYENİN İTİRAZ DİLEKÇESİNİ DE GÖRMEK İSTİYORUZ!

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

bozcaada  bozcaada

bozcaada
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
SON HABER YORUMLARI
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR HABERLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
 YUKARI
   
Otomatik olarak 5 saniye sonra kapanacaktır. Reklamı kapatmak için TIKLAYINIZ