Bugun...


kostasalto

Yüksek sesli müzikten vatandaş şikâyetçi
Yıllarca turizmde ismini “huzurlu, sakin ve güvenli” olarak öne çıkartan Bozcaada’da, son yıllarda evlerin ve konaklama tesislerinin yanı başlarında ‘cafe’ ruhsatı ile hizmete açılan işletmeler, yüksek sesli müzik yapan birer eğlence kulüplerine dönüştü. Lezzetleri ile öne çıkan ve müziğin fonda olduğu, daha çok sohbetin bol olduğu adanın restoranları ve meyhaneleri de artık adına “Yeni nesil meyhane” dedikleri eğlence ve müzik tarzları ile adeta sokaklarını düğün pistine çeviriyor.

Mobil Reklam

Yüksek sesli müzikten vatandaş şikâyetçi
+ -
Bozcaada Bozcaada Haber Madam

Üstüne çoğunluğu yan yana olan işletmelerin birbirlerinin seslerini bastırmak için müziğin sesini daha da arttırması ile ada merkezinde tam bir kakofoni yaşanıyor. 

Gürültüden evlerinin içinde bile sohbet edemediklerini belirten mahalle sakinleri, üstüne kapılarının önünde sık sık yaşanan kavgalardan, olaylardan da iyice huzursuz. Yıllardır gürültü nedeniyle kolluk güçlerine, belediyeye şikayette bulunan ada sakinleri, geçen yıl son olarak çareyi imza kampanyası başlatıp, 100 mahalle sakinin imzası ile kaymakamlığa başvurmakta bulmuştu. Ama ne kaymakamlık, ne belediye, ne de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gibi ilgili kurumlardan somut çözümler alınamadı.

 

CANLI MÜZİK RUHSATLARI OLMADIĞI HALDE… 

Öte yandan sosyal medyanın da etkisi ile artık genç kesimi de ağırlayan Bozcaada’da, müziğin gece 1’debitmesi, 1 buçukta da tüm alkolü mekanların kapatılması da adanın gece hayatında ayrı sorunlara ve tepkilere neden oluyor. Bazı tatilciler ve işletmeciler bu duruma “Turizm yerinde gece 01.00’de müziği kapatıp, yarım saat sonra herkese eve gidin, uyuyun diyemezsiniz“ şeklinde tepki gösterirken, bazı işletme sahipleri de “Burası bir turizm adası, herkes turizmden para kazanıyor. Adalılar da gürültüye 3-5 ay katlanmalı, saygı göstermeli” şeklinde kendini savunuyor.

 

Bozcaada Belediyesi 2019’da aldığı karara rağmen evlerin ve konaklama tesislerinin bulunduğu sokaklara kafe ruhsatı vermeye devam etti. Ancak ‘kafe’ ruhsatı verilen birçok mekan, canlı müzik ruhsatı bulunmadığı halde ses sistemleri ile donatılmış birer eğlence kulüplerine dönüştü. Mayıs ortasından, ekim ayına kadar devam eden sürede evlerin, otellerin bulunduğu sokaklar, kapı önleri gümbür gümbür müzik yayını yapan birer disco pistine dönüştü. 

NADİR GÖKTÜRK: BU MÜZİK DEĞİL BAŞKA BİR ŞEY

Aynı şekilde eskiden daha çok lezzetin ve muhabbetin bol olduğu, müziğin fondan çaldığı restoranlar ve meyhaneler de son yıllarda adına “Yeni nesil meyhane” dedikleri tarza geçtiklerini belirterek artık daha çok eğlendiren, dans ettiren müzikleri ile öne çıkmaya başladı. Oyun havasından, 90’lar pop, arabesk, fantezi gibi her çeşit her tarz, güncel müziklerle misafirlerini eğlendiren restoranlar yan yana olunca, sokakta 3-5 farklı müziğin arasında kalan ve masadakilerle muhabbet etme şansını bulamayan tatilciler de bu durumdan şikayetçi.

Mahalle sakinleri “Hastası var, yaşlısı var, erkenden kalkanı var, aylarca evimizde rahat yaşayamıyoruz. Yüksek sesten evin içinde sohbet etmeyi geçtim, televizyonu bile duymuyoruz. Gece müzik 01.00’debitiyor ama sonrasında kalabalığın çıkardığı gürültü ve dağılmaları 2’yi -3’ü buluyor. Ne uyku uyuyabiliyoruz, ne de evin önüne çıkabiliyoruz, ne de  gündelik rahat bir yaşam sürdürebiliyoruz. Her sene polisi arıyoruz, geliyorlar uyarıyorlar ama 5 dakika sonra yine aynı. Biz eğlenceye karşı değiliz. Ama bunun yeri evlerin dibi, sokakların ortası değil” şeklinde sitem eden adalılar bazı komşularının bu nedenle yaz aylarında adaya gelmediklerini dile getiriyor.

 

Bir yanda evlerinin dibinde açılan yüksek sesli gece kulüpleri yüzünden hayatları alt üst olan mahalle sakinleri, bir yandan da tam da dans ederek eğlencenin tadına varırken gece 01.00’de biten müzik tarafları da karşı karşıya getiriyor.  “Eğlenmek isteyen Bodruma gitsin” diyenlerin ve “Huzur isteyen bağ evlerinde kalsın” diyenlerin arasında yönetim ise  hiçbir müdahale ya da çözüme gitmeden sadece şikayetleri dinlemek ile yetiniyor.

Ezginin Günlüğü’nün kurucusu, şair, yazar Türkiye’nin en önemli sanatçılarından ola Nadir Göktürk gibi isimler de bu durumdan şikayet ederken “Ben hayatım boyunca müzik susmasın diye mücadele ettim, onlarca yazım var ama bu başka bir şey” diyor.

 

BELEDİYE GÖYYA YENİ RUHSAT VEEMEYECEKTİ

 

Ayrıca mahalle sakinleri bazı işletmeleri yüksek ses konusunda ricada bulunduklarında ya da uyardıklarında ters ve ukala cevaplar işittiklerini belirtiyor. Sık sık kavga çıkan işletmelere yaptırım olmadığından şikayet ediliyor.

 

2019’da bir eğlence mekanında işletme ve çalışanları ve arkadaşları 8 kişi birlikte adalı Ramazan Öksüz’ü tekmeler ile döverek öldürmüştü. Ardından Bozcaada Belediyesi ise artık yeni ruhsatlar verilmeyeceğini söylese de aksine evlerin ve otellerin arasında eğlence kulüpleri açılmaya devam edildi.

Bozcaadalılar sık sık kavga çıkan mekanlarda yeni bir cinayete varan acı olaylar yaşanmasından endişeli.

 




Bu haber 2119 defa okunmuştur.

Bozcaada Simyon Bozcaada Pide Salonu

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

bozcaada  bozcaada

bozcaada
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
SON HABER YORUMLARI
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR HABERLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
 YUKARI
   
Otomatik olarak 5 saniye sonra kapanacaktır. Reklamı kapatmak için TIKLAYINIZ