Bugun...


kostasalto

Bozcaada’daki seçimin detaylı sonuçları!
31 Mart Yerel Seçimler’i geride kaldı. Bozcaada’da belediye başkanı ve iki mahallemizdeki muhtarlar değişmezken, meclis aritmatiği de CHP’nin AKP’den 1 koltuk alması ile 7-2 şeklinde sonuçlandı.

Mobil Reklam

Bozcaada’daki seçimin detaylı sonuçları!
+ -
Bozcaada Bozcaada Haber Madam

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Bozcaada’da da Yerel Seçimler geride kaldı. Bilindiği üzere belediye başkanı, meclis üyeleri ve muhtarlar bu seçimde belli oldu.

BAŞKAN YİNE YILMAZ OLDU

2014-2019 yılları arasında Bozcaada’yı yöneten, bu dönem de Millet İttifakı’nın ortak adayı olarak Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) yeniden aday gösterilen Hakan Can Yılmaz yeniden başkan seçildi. Başkan Yılmaz, geçerli oyların %65,7’sini rakibi Adalet ve Kalkınma Partili Erdoğan Madak toplam oyların %32,3’ünü aldı. Milliyetçi Hareket Partisi’nin adayı Özgür Acar beklentinin çok altında kalarak sadece %1,7 oranında oy alabildi.

CHP’li Yılmaz geçerli 2 bin 52 oyun bin 348’ini alırken, AKP’li Madak 663’ünü, MHP’li Acar ise 34’ünü alabildi. Saadet Partili Gencay Konakçı sadece 2 oy alırken, Bağımsız Türkiye Partisi’nden Bulut da 5 oy aldı.

Başkan Yılmaz, Bozcaada’da kurulan 9 sandıktan da rakiplerinden önde çıktı. Yeniden Başkan seçilen Hakan Can Yılmaz en büyük farkı %74 ile 1008 numaralı sandıkta elde ederken, en düşük oy oranı ise %52,8 oranı ile 1001 numaralı sandıkta elde etti. 

İşte sandık sandık Bozcaada Belediye Başkanlığı yarışında adayların aldığı oy sayıları ve oy oranları:

OY KULLANMA ORANI DÜŞÜK

2 bin 509 seçmenin oy kullanmaya hak kazandığı ilçemizde 2 bin 88 vatandaş sandığa gitti. Oransal olarak bakıldığında %83,2 oy kullanma oranı Bozcaada’da son dönemde adada görülen en düşük oy oranı olarak göze çarptı. Kullanılan bu 2 bin 88 oydan, 36 tanesi boş ve geçersiz sayıldı.

Seçimden birkaç gün önce başlayan poyraz fırtınası sebebiyle Cuma ve Cumartesi günleri feribot seferlerinin tamamen iptal edilmesi, Pazar günü de aksamalar olacağına ilişkin açıklamaların oy sayısını etkilediği adadaki birçok isim tarafından dile getirilirken, böyle bir durum olmasaydı oy oranının yaklaşık olarak %88-90 olması bekleniyordu.

Cuma, Cumartesi tüm seferlerin, Pazar günü ise sabah seferinin yapılamamasıyla, yani bir başka deyişle arka arkaya karşılıklı olarak 18 seferin iptal edilmesinin ardından Geyikli’den çalışan ilk feribot seferi olan Pazar 11.00 seferiyle adaya yaklaşık olarak 350-400 seçmenin geldiği gözlendi. Bir sonraki sefer olan 15.00 seferiyle de tahminen 100-120 seçmen sandıklara giderek oyunu kullandı. Yani Pazar günü “tahminen” 500 kişi sandıklara koştu.

Halk Eğitim Merkezi’ne kurulan 1004 numaralı sandık %87,9 ile en yüksek oy kullanılan sandık olurken, İstiklal İlkokulu’ndaki 1005 numaralı sandık da %78,7 ile en az oy kullanılan sandık olarak kayıtlara geçti.

İşte sandık sandık oy kullanma sayıları ve oranları:

Başkanlık oylamasında Hakan Can Yılmaz bin 348 oy alırken, meclis üyeliğinde CHP’nin oyu bin 308 oldu. Dikkat çeken bir husus da adada örgütlenmesi bulunmayan Türkiye Kominist Partisi’nin (TKP) meclis üyeliği oylamasında 26 oy almış olmasıydı. Bu oyların, geçmiş dönem Ovacık’ta belediye başkanlığı yapan ve bu dönem de Tunceli’den belediye başkanlığına adaylığını koyup kazanan Fatih Mehmet Maçoğlu’na duyulan sempati olduğu ileri sürüldü. Hatırlanacağı üzer Maçoğlu iki sene önce Bozcaada’yı ziyaret etmişti.

 

ARTIK AKP’NİN MECLİSTE 2 KOLTUĞU VAR

Belediye meclis üyesi oylamalarında da 2014-2019 döneminin sonunda CHP’nin 6, AKP’nin ise 3 koltuğu bulunuyordu. Pazar günü sonuçlanan seçimde CHP’nin koltuk sayısı 7’ye çıkarken AKP bir koltuk kaybederek 2 temsile düştü. Hatırlanacağı üzere belediye meclis üyeleri tanıtım buluşmasında CHP Bozcaada İlçe Başkanlığı tüm koltukları alacaklarını iddia ederek, 9-0 paylaşımı yapmıştı. Ama bu gerçekleşmedi.

Seçimlere kısa süre kala CHP ve İyi Parti (İYİP) Millet İttifakı’nda birleşmiş, ikinci sıradan da Cevdet Çebi İYİP adayı olarak listede yer bulmuştu. Ayrıca iki partinin anlaşmasına göre İYİP’e 7’nci ve 8’inci sıra da bırakılmıştı. İYİP’ten Çebi meclise girerken, İYİP’in diğer adayları meclise giremedi.

Partisel olarak baktığımızda yeni dönemde belediye meclisinde 6 CHP’li, 1 İYİP’li ve 2 AKP’li bulunacak.

İşte yeni belediye meclis üyelerimiz:

  1. Recep Yalçın (CHP)
  2. Cevdet Çebi (İYİP)
  3. Öznur Evergen (CHP)
  4. İbrahim Günel (CHP)
  5. Aykut Turgal (CHP)
  6. Neyran Erbatur (CHP)
  7. Özgün Yavaş (AKP)
  8. Necla Ersöz (AKP)
  9. Güzin Özarmağan (CHP Kontenjan)

 

İKİ MAHALLEDE DE MUHTARLAR DEĞİŞMEDİ

İki mahallesi bulunan Bozcaada’da 7 muhtar adayı yarıştı ve iki mahallede de muhtarlar değişmedi. Alaybey Mahallesi’nde mevcut muhtar Emin Meral ile Hanife Özeren yarıştı. Emin Meral toplam geçerli 825 oyun 465’ini alarak yeniden muhtar olurken, Hanife Özeren 360 oy aldı.

Cumhuriyet Mahallesi’nde ise 5 aday yarışırken eski muhtar İrfan Serim yeniden muhtar oldu. İrfan Serim ile en yakın rakibi Binnur Şen arasında sadece 46 oy farkı olurken, diğer adaylar yarışın uzağında kaldı. İrfan Serim 358 oy, Binnur Şen 312 oy, Ünsal Yayım 198 oy, Ali Nantu 158 oy ve Murat Zorlu da 107 oy aldı.

 

 

 




Bu haber 3964 defa okunmuştur.

Bozcaada Simyon Bozcaada Pide Salonu

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

bozcaada  bozcaada

bozcaada
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
SON HABER YORUMLARI
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR HABERLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
 YUKARI
   
Otomatik olarak 5 saniye sonra kapanacaktır. Reklamı kapatmak için TIKLAYINIZ