Bugun...
Asker geliyor!


Serkan İlik
serkanilik@gmail.com
 
 

Göztepe yamaçlarının mera olan vasfı, “İskân, eğitim ve tatbikat alanı” olarak değiştirildi. Göztepe’ye asker geliyor… Hatta geçen yaz, turistlerin de sık ziyaret ettiği meşhur Göztepe’nin girişine “Askeri alan, giriş, fotoğraf çekmek yasak” şeklinde iki adet uyarı levhası asılmıştı.

Geçen 2 Ağustos’ta Göztepe’de yaklaşık 350 dönümlük makilik alan, askeriyenin sondaj çalışması sırasında makinadan kaynaklandığı belirtilen yangından etkilenmişti.

Öte yandan asker, ada merkezinde limanın sağında kalan mevcut birliğin olduğu alana 18 bloktan oluşan, ikişer katlı 72 dairelik misafirhane yapmak istiyor. Hem yazılı olarak hem de bizzat üst düzey komutanların Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz’ı telefonla arayıp ısrar ettiği proje Bozcaada Belediye Meclisi’nin onayından geçmemişti.

Askerin ısrarının ardından Başkan Yılmaz, son kez meclisi Olağanüstü toplamıştı ancak bu kez meclis topu yasal gerekçeler ile kurula atmıştı. Eğer proje onaylanırsa artık feribotla adaya yanaşırken kaleden önce blok halinde askeri misafirhaneleri göreceğiz.

Ancak bu kez aralarında Cumhuriyet Halk Partisi ve İyi Parti’nin ilçe başkanları, meclis üyeleri ve içlerinde çevrecilerin olduğu bir grup plan tadilatı değişikliğine itiraz etti. Bu arada haberlerimizin büyük bir kısmını alıntılayan “Aydınlık” gibi ulusal bazı bir iki gazetenin “Yunanistan yığınak yapıyor, Bozcaada Belediyesi askere zorluk çıkartıyor” gibi başlıklarla spekülatif haberler yaparak konuyu tehlikeli ve farklı yere çekiyor. 

https://www.aydinlik.com.tr/haber/yunanistan-yiginak-yapiyor-chpli-bozcaada-belediyesi-tskya-zorluk-cikariyor-321279 )

Konuyla ilgili bugüne kadar yaşanan tüm gelişmeleri yeniden aktarıyor, ada halkının ve kamuoyuna duyurmak istiyorum.

İlk olarak Göztepe’den başlayalım.

Hatırlanacağı üzere, 2021 Ağustos’unda “Göztepe yamacına Milli Savunma Bakanlığı talip” başlığı ile yayınladığımız haberde, Göztepe’nin çok büyük bir bölümünün (yaklaşık 350-400 dönüm) Milli Savunma Bakanlığı tarafından iskan, eğitim ve tatbikat amacı için alanın mera vasfının değiştirilmesini talep ettiğini duyurmuştuk.

Hatta haberimizde Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı İrfan Serim’in talep doğrultusunda adalılardan bu konuda “olumlu buluyorum” ve “olumsuz buluyorum” şeklinde iki şıklı seçenekli görüş aldığını ve adalıların da görüşlerini imzalayarak verdiğini belirtmiştik.

 

Bakanlığın Göztepe yamacındaki 400 dönümlük alanın mera vasfının değiştirilmesi yönündeki talep ile ilgili Bozcaada Belediyesi CHP Meclis üyesi Recep Yalçın’ın ‘bilirkişi’ olarak katıldığı Bozcaada İlçe Tarım Müdürlüğü’nde gerçekleşen toplantıda, bölgenin 1/100 bin ölçekli çevre ve imar planında ağaçlandırılacak alan olduğunu söylediği ve talebe yönelik şerh koyduğu öğrenilmişti.

Ancak alanın vasfını kontrol ettiğimizde temmuz ayında mera vasfının “İskan, eğitim ve tatbikat alanı” olarak değiştirildiğini gördük. Hatta yaz aylarında, turistlerin de gün batımını izlediği Göztepe’nin girişindeki (Belediye’nin girişte koyduğu kapanın yanında) iki ayrı tabelada “Askeri alan, giriş yasak, fotoğraf çekmek yasak” şeklinde tabela vardı. Geçen kontrol ettiğimde tabelaların ikisi de yoktu.

2 Ağustos’ta da Göztepe’de büyük bir yangın olmuştu. Yangın helikopteri, belediye ve anakaradan gelen destekle söndürülen ve yaklaşık 350 dönümü etkileyen yangının da, o alanda yapılan sondaj çalışması sırasında makinadan kaynaklandığı belirtilmişti.

https://www.bozcaadahaber.net/bozcaada-da-cikan-yangin-guclukle-kontrol-altina-alindi/9597/

GÜVENLİK Mİ, MİSAFİRHANE Mİ?

2021’in Ağustos ayında gündeme getirdiğimiz Göztepe’ye 2. Kolordu, 5. Komando Alay Komutanlığı’nın talip olduğu haberinin ardından alanın vasfı değiştirilirken bu kez  1. Ordu Komutanlığı’ndan limanın sağında bulunan askeri birliğe yapmak istediği 18 bloklu 72 daireli misafirhane talebi geldi.

Geçen haziran ayında meclise askerden gelen imar planı tadilatı teklifinden önce konunun ne olduğunu da biraz tekrardan hatırlatmak istiyorum.

İstanbul Esenler Belediyesi Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı bir alanı üzerine aldı, karşılığında da Türkiye’nin herhangi bir yerinde yapılacak misafirhanenin veya lojmanın yapımını Esenler Belediyesi üstlenecek şekilde aralarında anlaşma yapmışlar.

29.04.2015 tarihinde yapılan protokolün ardından bakanlık Türkiye’nin herhangi bir yerinde yapılacak misafirhaneyi Bozcaada’daki mevcut askeri birliğin içerisinde, 100,157.02 m²’lik alana inşaat etmek istedi. Yapımını Esenler Belediyesi’nin üstleneceği proje için geçen haziran ayında askerden meclise imar plan tadilatı teklifi geldi.

Ancak meclis kısaca, imar planı teklifini söz konusu misafirhanelerin bir bölümünün başta kıyı kenar çizgisi içerisinde olması, alanın 1, 2 ve 3’ncü derece sit alanı içerisinde kalması gibi birçok yasal nedenlerden ötürü reddetti. Mecliste İmar Komisyonu’nun raporunun okunmasının ardından yapılan oylamada CHP’li ve İYİP’li meclis üyeleri imar plan tadilatı teklifini reddederken AKP’li 2 üye ise çekimser oy verdi.

Meclisin, öte yandan sık sık askere ve milli güvenlik çıkarlarına bağlılıklarını dile getirirken, aslında en büyük nedenlerden birinin yapılacak misafirhanelerin ada siluetini tamamen bozacağı düşüncesi olduğu biliniyor. Meclis ret gerekçelerinde aynı zamanda ada için ileride kaçınılmaz olduğu düşünülen liman projesi gibi nedenleri de belirtildi.

Fakat askerin 1, 2 ve 3. derece sit alanında yapmasını istediği iki adet misafirhane projesi için meclis, adanın başka noktalarındaki kamuya ait alanlarda yapılmasını önerdi ve bu konuda kendilerine destek vereceklerini söyledi. Ancak asker de bu öneriye sıcak bakmadı.

12 Haziran’da gerçekleşen meclis toplantısının hemen ertesi günü 1. Ordu Komutanı’nın telefonla Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz’ı aradı, aynı gün ise 1. Ordu Komutanlığı’ndan belediyeye yazı geldi. Bunun üzerine meclis ertesi günü askerden gelen yazı ve telefonun ardından olağan üstü toplantı gerçekleştirdi.

Bu toplantıda ise meclis imar plan tadilatı teklifi için Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na topu attı.

Yaşanan bu süreçle ilgili Başkan Yılmaz, gelen telefon ve yazıya ilişkin olarak “Herhangi bir baskı söz konusu değildi” açıklamasını yaptı ve “Bunun ülke güvenliği için ve gelecek askeri personelin istihdamı için çok önemli bir proje olduğu ve meclis tarafından tekrar değerlendirmesini rica ettiler benden. Ben de tekrar meclise getirdim. Olağanüstü bir meclis yaptık. O mecliste önce koruma kurulları bir değerlendirsinler hem imar plan notu değişikliğini hem de projeyi. Onlardan uygun görüş gelirse eğer tekrar değerlendirmek üzere diye bir karar aldı Meclis” dedi.

Ardından asker bu kez imar plan tadilatı teklifini kurula gönderdi. Kurul ise imar planı tadilatı teklifini onayladı ve geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik tarafından da askıya çıkarıldı.

Fakat bu kez aralarında CHP Bozcaada İlçe Başkanı Gülay Elbir Uslu, İyi Parti İlçe Başkanı Cevdet Çebi, CHP’li Meclis Üyesi (İmar Komisyonu Üyesi) İbrahim Günel, CHP’li meclis üyesi Öznur Evergen gibi siyasilerin yanı sıra çevrecilerden de oluşan bir grup askıya çıkan imar planı tadilatı değişikliğine itiraz etti.

Fakat askerin, Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun geçirdiği imar planı tadilatı teklifinde yapılacak yapıların lojman ya da misafirhane geçmediği gibi, Kıyı Kanuna’na karşılık 2565 sayılı kanun (Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri) öne sürülmüş. Onaylanan imar planı tadilatında da, askeri tesis, nizamiye binası, nöbet kulubeleri vb haricinde misafirhane ya da lojman geçmiyor.

Ancak bu kanunun, sadece güvenlik ve savunma amaçlı askeri yapılar için geçerli olduğu, askeri anlamda da olsa lojman, misafirhane gibi yapıların hariç tutulduğunu, dolayısıyla yine Kıyı Kanunu’na aykırı olduğu ileri sürülüyor.

Şimdi gözler askıya çıkan imar plan tadilatına yapılacak olan itirazın sonuçlanmasında.

Öte yandan askerin hem Başkan Yılmaz’a, hem de dilekçelerindeki ısrarlarda imar plan tadilatı teklifinin milli güvenlik gereğince çok önemli olduğu da vurgulanmış.

Ancak 2015’te askerin Esenler Belediyesi ile arasında yaptığı protokolü göz önüne alan birçok adalı, “Amaç gerçekten güvenlik mi, yoksa üst düzey rütbeli personellerin tatillerini de yapabileceği tesis mi inşa etmek istiyorlar?” şeklinde düşünüyor.

“Güvenlik için değil de, sırf Esenler Belediyesi’nde 2015’te yapılan protokol nedeniyle bu alana 72 daireli misafirhane yapılırsa ada silueti yok olur” diyen konudan haberdar adalılar da merakla sonucu bekliyor.

 

 



Bu yazı 5073 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
Bozcaada Bağcılığı
SON YORUMLANANLAR HABERLER
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR

Adada zincir market açılması konusunda ne düşünüyorsunuz?


 YUKARI