Tükenen mesleklerin yaşatıldığı mekân “Atölye Miskin Liman”
Seramik, çini, geleneksel cam altı resim, keçe ile resim ve ebru çalışmaları yapılan Atölye Miskin Liman, Bozcaada’da sanata ilgi duyanların mekânı haline geldi. Eğitmen Cemil Onay, “Tükenen meslekleri yaşatmaya çalıştığımız atölyemiz 7’den 70’e herkese açıktır” dedi.
Bozcaada Halk Eğitim Merkezi ile yaklaşık 5 yıldır koordineli olarak çalışan ve verilen eğitimlerle genci ve yaşlısıyla büyük ilgi gören Atölye Miskin Liman’da kurslar devam ediyor. Eğitmen Cemil Onay, Halk Eğitim Merkezi dâhilinde faaliyet gösteren Atölye’nin malzeme gerektiren tüm sanat dallarında kurslar verdiğini belirtti. Onay, “Atölye Miskin Liman’da ana mekân daha çok seramik ve çini uygulamaları için düşünüldü. Masaları, fırını, çarkı ve sırlarıyla o şekilde planlandı. Bu günlerde sır altı çini uygulamaları, geleneksel cam altı resim ve ebru kursları için kurs atölyesi olarak hizmet veriyor. Geçtiğimiz yıllarda keçe ve keçe ile resim kursu olarak da bu mekândan faydalandık” diye konuştu.
HEM MESLEK KAZANDIRIYOR
HEM DE SOSYALLEŞTİRİYOR…
Bozcaada’da insanların yazın hareketli bir hayat yaşadığını ancak kış döneminde sosyal hayatın neredeyse bitme noktasına geldiğini anlatan Cemil Onay, Halk Eğitim Merkezi’nin sosyalleşme anlamında en önemli faktör olduğuna dikkat çekti. Halk Eğitim Merkezi’nin sosyal hayata sunduğu katkının önemine işaret eden Onay, “Merkezimizin bir diğer önemli işlevi de halkımıza meslek edindirme kursları vermesidir. Sanatsal üretime katılmak isteyenlerin de bilgi ve becerilerini geliştirmeyi amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.
EV YEMEKLERİNDEN MÜZİK EĞİTİMLERİNE
Bozcaada Halk Eğitim Merkezi’nin ada halkına sağladığı katkılardan bahseden Eğitmen Cemil Onay, ev yemekleri kursundan deneysel müzik çalışmalarına kadar birçok alanda kursa katılım sağlandığı bilgisini verdi. “Halk Eğitim Merkezi yeni arkadaşlıkların adresi haline geldi” diyen Onay sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Bu dönem Atölye Miskin Liman’da çini, cam altı resim, gravür (baskı resim), ebru kursları devam etmektedir. Resmi olmasa da öğrenciler ve kurs öğretmenleriyle deneysel müzik çalışmaları sürdürülmektedir. Bozcaada halkından bize gelen talepler neticesinde Türk Halk müziği ve Türk Sanat müziği korolarının kurulmasını da hedefliyoruz.”
Onay, eğitimlere katkı sağlamak isteyenlere verdiği mesajda; tükenen meslekler ile ilgili kursların meraklılarına öğretilmesi amacıyla belgesi ve bilgisi olan herkesle her alanda kurs açılabileceğini kaydetti.