Hoşgeldiniz Bugün 05 06 2025
#

Ada ekonomisine farklı bir bakış…

ada

Bozcaada parası ve günümüz Bozcaada ekonomisi-1

 

Ekonomi bir bölgenin en önemli yapı taşıdır. Bu yazımda ve takip eden diğer yazılarımda ada ekonomisinin unutulan değerleri, izlediği süreç ve bu sürecin adaya olan etkilerini ele alacağım.

 

1980 öncesi ada şarapçılığının Türkiye’de sahip olduğu pazar ne kadardı? Çavuş üzümünün ada ekonomisine katkısı? Süngercilik ne kadar öneme sahipti? Balıkçılık ve önemi neydi?

 

Bu durumlar ele almadan önce ada ekonomisine genel bir açıdan bakalım.

 

Bozcaada bulunduğu coğrafi konum nedeniyle oldukça hareketli ve renkli bir tarihe sahiptir. Adaya ilişkin yapılan tüm çalışmalarda da bu durum görülmektedir. Tarihte ada için ilginç sayılabilecek bir özellik “Bozcaada Parası”dır. Bir bölgeye ait para basılması nadir görülen bir durumdur. Tarihte para basmak genellikle hâkimiyet alâmeti olarak kabul edilir. İmparatorluklar, Krallar para bastırırlar bu onların bölgede olan hâkimiyetinin kanıtıdır.

 

Bu açıdan bakıldığından Bozcaada Parası ilginç bir boyut kazanır. Henüz bu konuya ilişkin kapsamlı bilimsel bir çalışma yapılamamıştır. Mevcut çalışmalardan çıkan sonuç ise o dönemlerde Bozcaada’da yapılan üretimin “özellikle şarap ve üzüm olduğunu tahmin etmekteyiz” kalitesi, üretim miktarının adada ortaya çıkardığı büyük bir ekonomi sonucunda Bozcaada kendine ait para basabilecek ekonomiye sahip olmuştur.

 

O dönemin imkanları göz önüne alındığında Bozcaada gibi ufak bir yerleşim için büyük bir başarıdır.

 

***

 

Tarihte para bile basabilecek kadar büyüyen ada ekonomisi günümüzde ne durumda? Bozcaada ekonomisi nereye gidiyor?

 

Bu durumu incelerken de 1980 öncesi ve sonrası diye bakmak daha doğrudur.  1980 öncesi birçoğumuzun yaşayarak tanıklık ettiği, birçoğumuzun dedelerimizden dinlediği gibi 2014 çok daha iyi bir durumda idi.

 

Üzüm yetiştiriciliği, şarap üretimi, balıkçılık, unutulan bir değer “Sünger çıkartılması”, bu değerlerin ortaya çıkardığı ekonomiden beslenen meyhaneler, eğlence yerleri hatta çay bahçeleri ile Bozcaada 1980 öncesinde de 12 ay işleyen bir ekonomiye sahipti.

 

2014 yılına girdiğimiz bugünlerde ada ekonomisinin durumuna bakarsak; 60 gün belki 75 gün kabul edilebileceğimiz turizm sezonu dışında 300 gün boyunca neredeyse hiçbir ekonomik faaliyetin olmadığı bir ada.

 

Bu durumun tek istisnası inşaat sektörü idi. O da mevcut imarla ilgili sıkıntılardan dolayı 5 yıldır durma noktasına geldi.

 

***

 

Ekonomi bir bölgenin her şeyini şekillendiren en önemli etkendir. Ekonomi durursa her şey durur. Bozcaada’dan son yıllarda yaşanan göçün temel sebebi eğitim, sağlık ve ulaşım gibi sebeplere bağlanmaktadır.

 

Gerçekte durum böyle değildir. Yaşayanların 12 ay iş yaptığı devamlılığı olan bir ekonomik hareket olsa şu an bu göç yaşanır mıydı?

 

1980 öncesi ulaşım daha zordu, sağlık imkanları daha kısıtlı idi. Eğitim olanakları günümüz dünya şartları ile kıyaslanamayacak kadar yetersizdi.

 

Ancak Bozcaada 12 ay yaşayan bir ekonomiye sahipti.

 

 


Yorum Yap

Rıfat Diker Ada gerçeklerinin çok güzel bir özeti. İşte bundandır ki adanın süratle ekonomik canlılığa ihtiyacı vardır. Kendi kaynaklarını canlandırması şarttır ve buna resmi ,yarı resmi kuruluşların destek olması şarttır. O yasak bu yasak ona ceza buna ceza hem adadaki kurumlardan vede ada dışındakilerden iş yapmaya çalışanlara her sene milyonlarca TL olarak yAĞIYOR maşallah . Bu böyle gitmez( hem sonra bu resmi kurumlar kendi yedikleri naneleri hiç görmezlermi-kıral tenesin muktemel mezarı ki tüm fotoları bende mevcuttur, üzerine heyyula gibi bir hükümet konağı kondurup sonra bu birimleri ezineye taşımak gibi halkın parasını ve 1.derece sit kanunlarını hiçe saymak, plajların ve tüm doğal arazinin elbirliğice kirletilmesine doğal yaşamının zehirlenmesine göz yummak,v.b.)Sembolik kurslar ve benzeri çerez göstermelik yaptırımlarla bu ada kalkınmaz. Gerçek ve cezasız , fonksiyonl turizm,ziraat, hayvancılık ve balıkçılık, el sanatları v.b. için teşvik ve yatırım fonları bulunmalıdır. GMKA ve benzerleri son derece yetersiz ve kifayetsizdirler . Ancak ada da bu birlikte kalkınmaya bir türlü ısınamamış kendi komşularını ihbarda rekorlar kırmakta fakat bir birlikte kalkınma modeli kurmakta sınıfta kalmaktadırlar(kopa çekenler hariç). BU kendi kendini yoketme eğilimi daha ne kadar sürecek göreceğiz bakalım aklımızı başımıza toplamazsak.

11 sene önce yazıldı.
iskelebabası

Heyyy Haluk Doğan utanmadan birde adaya geri dönüp böyle şeyler yazıyorsun.Yok hani Mutay vs Balcı umrumda değil ama bu adada yorum yapacak en son adam sensin..Sen git ilk önce kendi pisliklerinden arın ondan sonra Bozcaada için ve insanlar için yorum yap..Yıllarca insanları iki çift laf bilerek kandırmaya çalışacağını düşündün ama yemedi .Bu işler öyle tutarsız edebiyat ayaklarıyla olmuyor.Senin adaya ve insanlara zararından başka hiç bir şeyin olmadı.İnan bunları yazarken en ufak siyasi bir kimlikle değil insan oluşumun senden rahatsızlık duymasından kaynaklanıyor.Burda herseyi anlatırdım fakat gerek yok herkes seni tanıyor.Bu arada demeden geçemeyeceğim denize düşen yılana sarılırmış

11 sene önce yazıldı.
HALUK DOĞAN

SEVGİLİ HÜSEYİN KARDEŞİM ÖNCE SLM EDERİM…. DUYGU VE DÜŞÜNCELERİN İÇİN HER ŞEYDEN ÖNCE OLAYLARA VE GÜNDEME GERÇEKCİ YAKLAŞMIN VE DEĞERLENDİRMENDEN ÖTÜRÜ TEŞEKKÜRÜ BORÇ BİLİRİM….!!!! SEVGİYLE KAL SAĞLIKLA KAL..İNANCIM HER ŞEYİN GÜZEL OLACAĞI 31 MARTTAN SONRA…ÇÜNKÜ BOZCAADA NIN GELECEĞE GİDEN YOLDA Kİ TAŞLARINDAN ARINACAĞINI VE TEMİZLENECEĞİ Nİ İNŞALLAH HEP BERABER GÖRECEĞİZ….

11 sene önce yazıldı.