Bozcaada şarabı pahalı mı ?
Yazın yaklaşması ile adaya akın eden turistler, bazı restoran ve kafe-barlarda şarabın pahalı satıldığını öne sürerek tepkilerini dile getirdi. Şarap üreticileri ise, işletmecilere “Şarabı ucuza satın” çağrısında bulundu.
Ege bölgesinin gözde tatil yerlerinin başında gelen Bozcaada’da, yaz sezonuna girilen şu günlerde ‘pahalılık’ tartışmaları yapılıyor. Yaklaşık 3 bin yıllık bağcılık kültürü ile şarap adası olarak bilinen Bozcaada’da, şarabın pahalı satıldığına dikkat çeken turistler bu duruma tepki gösteriyor. İşletmeciler ile otelciler arasında da ucuzluk-pahalılık tartışmaları ara sıra hararetlenerek gün yüzüne çıkıyor. Kaymakamlık ve Belediye tarafından organize edilen turizm toplantılarında da sıkça gündeme getirilen bu konu hakkında taraflar birbirlerini eleştiriyor. Son toplantıda ise Bozcaada Belediye Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz, katılımcılara sorunların birbirlerini suçlayarak değil daha samimi bir şekilde ve birlikte hareket ederek çözülmesi gerektiği uyarısını yapmıştı.
PEKİ, KİM HAKLI; ÜRETİCİ Mİ, RESTORANCI MI?
İşte tüm bu tartışmalar yeni sezonla birlikte yeniden alevlenirken, Bozcaada Haber olarak “Kim ne düşünüyor, kim kendisini haklı görüyor, bu durum adanın prestijini etkiler mi?” diye konunun muhataplarına sorduk, turistlerin nabzını yokladık. Tabii araştırmalarımızın sonucu geneli yansıtmadığı gibi aynı gemide olduğumuz gerçeğini de göz ardı etmedik. Şarap üreticileri ve konaklama işletmecileri geneli bu durumdan şikayetçi olurken restoran sahipleri de özellikle otel işletmecilerine tepkili.
Bir kesim; Bozcaada şarap adası ise restoranların neden fahiş fiyatlarla şarap sattığını sorguluyor ve bu durumun bağcıya etki ettiğini vurguluyor. Aynı zamanda 1 şişesinde 4 kadeh çıkan şarapların müşterileri rakı tüketimine sevk ettiğini söylüyor. Bu nedenle şarap adası Bozcaada için şarap tüketimini azalttığı ve önüne geçtiği görüşünde. Aynı zamanda bu görüşü savunanlar “biz şarap ucuza satılsın demiyoruz fakat örnek alış fiyatları 9 lira olan şarabın 60-80 arasında satılması doğru değil” eleştirisi yapıyor.
RESTORANCILARA GÖRE FİYATLAR NORMAL
Bu konuda hem fikir olan bazı restoran sahiplerinin dışında ise iki ay gibi kısa sezonda ahtapot ve kalamar gibi ürünlerin kâr etmediğini belirten işletmeciler şarabın pahalı olmasının normal olduğunu anlatıyor. Bazı işletmeciler ise şarabın sadece adada değil hemen hemen her yerde bu fiyatlarda olduğunu ve adada da bu şekilde satılmasının yanlış olmadığını işaret ediyor. Restoran sahipleri diğer sattıkları ürünler arasında şaraptan kâr etmeleri gerektiğini vurgularken, bu durumu eleştirenler ise otelcilerin veya pansiyoncuların normal zamanda 100 liraya sattığı odasını adanın dolu olduğu zamanda fırsatçılık yaparak 200’e satmasından daha da kötü olduğunu öne sürerek, eleştiri oklarını konaklamacılara çeviriyor.
ŞARAP ÜRETİCİLERİ NE DÜŞÜNÜYOR?
Şarap üretici ile yaptığımız röportajlarda ise ortak görüşler; hepsinin olmasa da bazı restoran sahiplerinin kendilerinden alınan 9 liralık şarabın 60-70 -90 liraya, 15 liralık şarabın da 70-80-90’a satmasının etik olmadığı yönünde. Bu durumun kendilerini de zor durumda bıraktığını ifade eden şarap üreticileri, “Örneğin 80 liraya restoranda şarap açan müşteri, giderken şarap mağazamızda 12 lira olduğunu görünce kendini kazıklanmış hissettiğini söylüyor. Fakat bunun bir sınırı olması gerekli. Madem o fiyata satıyorsun ona göre de sunumunu yapmalısın” eleştirilerinde bulunuyor.
YUNATÇI: TATİLE GELEN MEMNUN AYRILMALI
Bozcaada’nın önde gelen şarap üreticilerinden Haşim Yunatçı, Bozcaada’ya gelen turistlerin sadece denize girmek değil, adanın üzüm ve şarap kültürüne tanıklık etmek amacıyla geldiğini söyledi. İyi şarabın uygun fiyata içirilmesi gerektiğinin altını çizen Yunatçı, “Bozcaada’da 3 bin yıllık bir bağcılık kültürümüz var. Biz üretici olarak iyi şarap yapalım işletmeci de bu şarabı biraz daha ucuza versin ki adaya gelen kişi buranın iyi şarabını ucuza içtim diyerek yaptığı tatilden ve Bozcaada’dan memnun ayrılsın” diye konuştu.
“MERDİVENALTI ÜRETİME KARŞIYIZ”
Bozcaada’da ev yapımı adı altından kaçak yollarla üretilen şarapların satılmasından duydukları rahatsızlığı da dile getiren Haşim Yunatçı, bunun yanında adada üretilmeyip dışarıdan getirilen şarapların Bozcaada’ya zarar verdiğini ifade etti. Restoranlarda çalışan personelin ada üzümü ve şarap hakkında bilgilendirilmesi gerektiğini de vurgulayan Yunatçı, “Personele ada üzümü ve şarabı ile ilgili eğitimi gerekirse biz verelim” ifadelerini kullandı.
Restoranlarda fiyatların pahalı olduğu yönünde kendilerinin de duyum aldığını belirten Yunatçı, adanın çıkarları için restoranlarda uygulanan fiyat politikalarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. Yunatçı, ayrıca şarap fiyatının biraz daha ucuz tutularak daha çok meze satışı sağlanabileceğini anlattı.