Bugun...


kostasalto

Bozcaada'da Yapay Resif Projesi
Bozcaada kıyılarında sinarit, çipura, orfoz, sargoz ve ahtapot gibi deniz canlısı sayısında son yıllarda düşüş tespit edilmesi üzerine; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ile Bozcaada Belediyesi protokol imzalayarak, popülasyonun artması için adanın 12 noktasında yapay resif oluşturdu.

Mobil Reklam

Bozcaada'da Yapay Resif Projesi
+ -
Bozcaada Bozcaada Haber Madam

ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi ile Bozcaada Belediyesi'nin ortaklığında ve Deniz Teknolojileri Meslek Yüksek Okulu ile Bozcaada Su Ürünleri Kooperatifinin desteğiyle gerçekleştirilen 'Bozcaada Yapay Resif Projesi' tanıtım töreni, adada gerçekleşti.

Bozcaada Kaymakamı Abbas Yeşilkuş, Bozcaada Belediye Başkanı CHP'li Hakan Can Yılmaz, ÇOMÜ Deniz Teknolojileri Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Mustafa Görün, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali İşmen, Prof. Dr. Murat Yiğit, Prof. Dr. Adnan Ayaz, Yrd. Doç. Dr. Deniz Odabaşı, Proje Yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Barış Özalp, Proje Yardımcı Yürütücüsü Biyolog Simge Özalp ile davetliler katıldı. 

Tanıtım töreninde konuşan Bozcaada Belediye Başkanı CHP'li Hakan Can Yılmaz, "Bu aslında Bozcaada'da çok önceden düşünülen ve planlanan ama ne yazık ki bu döneme kalan bir proje. Kuzey Ege'nin bu adalar bölgesinde düzenlenen ilk yapay resif projesi. Bu, Bozcaada Belediyesi olarak, ÇOMÜ ile yaptığımız protokol kapsamında yaklaşık 1 sene önce ön çalışmalarına başladığımız ve 7 ay önce de izinlerini alıp altyapı çalışmalarına başladığımız bir proje" dedi.

Ardından Bozcaada Yapay Resif Projesi, ÇOMÜ öğretim üyesi ve 2003'den beri adadaki bilimsel ölçümleri yapan Projenin Yürücüsü Yrd. Doç. Dr. Barış Özalp tarafından gerçekleştirilen bir sunumla davetlilere tanıtıldı. Yrd.Doç.Dr. Özalp, proje kapsamında ilk olarak 2003 yılı Aralık ayından bu yana adanın 12 bölgesinde ölçüm çalışmaları gerçekleştirildiğini ve bu ölçümlerin her yıl koordineli olarak tekrar ettirildiğini söyledi. 2009, 2010, 2011 ölçümlerinin ise balık ve ahtapot popülasyonlarının çok ciddi düşüşte olduğunu gösterdiğini belirten Yrd.Doç.Dr. Özalp, şöyle devam etti:


"Bunun üzerine böyle bir projeyi hayata geçirmeyi düşündük. Denizlerimizde sürekli av baskısı var. Sürekli bize balık ve ahtapot verecek mantığıyla gitmek doğru olmuyor. Sonuçlarını bilimsel çalışmalarla görüyoruz. Ölçümlerde özellikle, sinarit, çırpa sürülerinde ve orfoz balığı yine aynı şekilde sayımlarda çok düşük çıkan türlerdendi. Kafadan bacaklı omurgasızlardan da ahtapot ki; Kuzey Ege Adalarının çok yaygın canlılarından birisiydi. 2001-2002 yıllarında bu canlının çok yoğun popüslasyonda olduğu sayımını yapmıştık."
Projenin 2 yıl süreceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Barış Özalp, "İki yıl boyunca her ay 4 günlük periyotlarla sürekli suyun altında yapay resiflerde bilimsel metotları kullanarak ölçüm gerçekleştirilecek. Kafadan bacaklı omurgasızlar ile balıkların sayımlar yapılarak bunlar bakanlığa raporlanacak. İki sene sonunda yapay resif alanı sadece olta balıkçılığına açılacak. Buradaki amacımız denizel biyoçeşitliliği koruyup, sürdürülebilirliliğini sağlamak ve olta balıkçılığına da alternatif bir alan oluşturmak. Çünkü bu alan yasak bölge oluyor. Hiçbir şekilde çapa atılamıyor, dalış yasağı oluyor ve ağ atılamıyor. Burada projenin bilimsel ölçümleri süresince yasak devam edecek. Bundan sonra da koruma alanı olması adına çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Çünkü gerçekten adanın Ayazması, Ayana kıyıları, Batı Burnu gibi birçok bölgesinde popülasyonlar ciddi düşüş altında. O yüzden koruma alanı kazandırmak istiyoruz. Özellikle olta balıkçıları için bu proje büyük bir zenginliktir" dedi. 


Tören, katılımcıların teknelerle denize açılıp, Bozcaada kıyılarına yapay resifleri bırakmasıyla sona erdi.

Akşam saatlerinde DHA'ya servis ettiğimiz haberimizin şu an için yer aldığı ulusal haber siteleri:

http://www.sozcu.com.tr/2016/gundem/son-dakika-haberi/bozcaadaya-12-yapay-resif-1403648/

http://www.haberler.com/canakkale-bozcaada-ya-12-yapay-resif-8792558-haberi/




Bu haber 5568 defa okunmuştur.

Bozcaada Simyon Bozcaada Pide Salonu

YORUMLAR
2 Yorum

adalı
25-09-2016 21:45:00

resif attık diyorlar ama bildiğin beton boru bunlar komedi tam göz boyama.

Kemal VURAL
24-09-2016 22:22:00

Ekip üyesi: Kemal VURAL/Çanakkale. Resifler 12 noktaya atılmamıştır. 12 noktada bilimsel ölçümler gerçekleştirilmiş, bu çalışmaların sonunda en uygun bölge seçilmiş ve sadece bir bölgede resif alanı oluşturulmuştur. teşekkürler

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

bozcaada  bozcaada

bozcaada
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
SON HABER YORUMLARI
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR HABERLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
 YUKARI
   
Otomatik olarak 5 saniye sonra kapanacaktır. Reklamı kapatmak için TIKLAYINIZ