Bugun...


kostasalto

BIFED, her yıl daha da büyüyor
Bu yıl 4'üncüsü düzenlenen Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Film Festivali, dün (Çarşamba) sabah 10.00'da Bozcaada Halk Eğitim Merkezi Salonu ve Salhane'de gösterilen belgesel filmler ile başladı. Yurtiçinden ve yurtdışından birçok yönetmenin ve misafirlerin de katıldığı festivalin açılış törenine ise ilgi yoğun oldu.

BIFED, her yıl daha da büyüyor
+ -


Bozcaada Bozcaada Haber Madam

Bu yıl 4'üncüsü gerçekleştirilen Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel  Festivali, dün Bozcaada Halk Eğitim Merkezi Salonu'nda ve Salhane Cafe'de gösterilen filmler ile başladı. 70 farklı ülkeden yapılan başvurular sonucunda seçilen 58 belgesel film 5 gün boyunca sabah 10.00'dan akşam 20.00'a kadar Halk Eğitim Merkezi ve Salhane'de ücretsiz olarak gösterilecek.

Festivalin açılış töreni ise dün (Çarşamba) saat 20.00'da Halk Eğitim Merkezi Salonu'nda gerçekleştirildi. Açılış törenine Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz, Garnizon Komutanı Vekili Piyade Binbaşı Çağrı Sağlam  ve Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan da katıldı.

Önceki yıllara göre katılımın çok daha fazla olduğu festivalin açılı törenine yurtiçinden ve yurtdışından birçok yönetmen ve misafir katıldı. Halk Eğitim Merkezi Salonu'nun tıklım tıklım dolduğu gecede yabancı yönetmenler ve misafirler için konuşmalar İngizlice olarak da tercüme edildi.

BAŞKAN YILMAZ: BIFED YÜKSELEN ÇIĞLIK

Gecede festivalin açılış konuşmasını Bozcaada Belediye Başkanı ve aynı zamanda BIFED'in başkanı olan Dr. Hakan Can Yılmaz gerçekleştirdi. Yılmaz, konuşmasında “Ekolojik Belgesel Film Festivali'miz bu sene de dop dolu. Eminim izleyeceğiniz her belgesel ufkumuzu biraz daha genişletecektir. Küresel olarak felaketlerin yaşandığı, mevsimlerin değiştiği, tabiatın onunla uyum içinde yaşamaya çalışmak yerine ona karşı koymaya çalışan insanoğluna artık yeter deyip cezalandırdığı günlerdeyiz. Ekolojik felaketlerin yanı sıra film festivallerinin artık gereksiz görüldüğü, sansür ve baskıyla sindirilmeye çalışıldığı hele hele belgesel festivallerinin hiç yapılmadığı bu günlerde yaşadığımız kültürel erozyon işin cabası.”dedi.

Devamında Başkan Yılmaz BİFED'ün çevresel sorunlar için yükselen bir çığlık olduğunu ifade ederek, Bozcaada'da koylar için verilen mücadeleyi hatırlatttı ve konuşmasının arasında geçen yıl adada bakir koyların ihaleye çıkartılmak istenmesine karşı verilen mücadeleyi konu alan “Bozcaada Bizim” isimli kampanyanın kısa sunumunu izlettirdi.

Konuşmasının sonunda ise Başkan Yılmaz, Bozcaada Belediyesi'nin adada naylon poşet kullanımının yasaklaması, elektrikli araçların kullanımı, atık yağların toplanması, geri dönüşüm gibi birçok konuda çevre dostu projelere imza attıklarını belirtti.

Başkan Yılmaz'ın ardından ikinci konuşma ise BIFED'in yönetmeni Petra Holzer Özgüven tarafından gerçekleştirildi. Özgüven ise konuşmasında “Çok uzaktan gelen misafirlerimiz var. Bizler bu 5 gün için uğraştık. Burada izleyeceğiniz filmler için yönetmenler, kameremanlar herkes çok uğraştı. Hepimizin iyi bildiği gibi aslında en yaygın davranış hiçbir şey yapmamak, ama hiçbir şey yapmayınca bu hiçbir şeyi yaptırmayan ortam daha da yayılıyor. Biz bu yüzden bir şey yapmak istedik. Bizim de yapabildiğimiz budur. Daha az tüketimin ama daha çok mutlu olduğumuz dayanışmacı, sevgi dolu, kardeşçe bir dünya umuduyla.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Başkan Yılmaz tarafından festivale destek verenlere teşekkür sertifikası verildi. Açılış töreninin ardından festivalin açılış filmi olarak yönetmenliğini Joakim Demmer'in yaptığı "Ölü Eşekler Sırtlanlardan Korkmaz" adlı İsveç- Almanya-Finlandiya yapımı belgesel gösterimi gerçekleştirildi.

Bu yıl 70 ülkeden 330 belgesel filmin başvurduğu BIFED'te Uluslaraarası Fethi Kayaalp Büyük Ödülü'ne 21, Gaia Öğrenci Ödülü için 8 film finale kaldı. Festivalde dereceye giren filmler, Cumartesi akşamı 20.00'a Halk Eğitim Merkezi Töreni'nde gerçekleştirilecek ödül töreninde açıklanacak.

Festival bugün de Salhane ve Halk Eğitim Merkezi Salonun'da gösterilecek filmler ile devam edecek.

Bozcaada Tv festivalin açışış törenini Facebook hesabı üzerinden canlı yayınladı:

Bozcaada Tv'yi takip etmek için >tıklayın<

 

 

 




Bu haber 3149 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

bozcaada  bozcaada

bozcaada
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
SON HABER YORUMLARI
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR HABERLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
 YUKARI