Bugun...


kostasalto

Seçim öncesi tahminlerin ne kadarı tuttu?
24 Haziran Erken Seçimleri geride kalırken, seçim haberlerine yer vermeye devam ediyoruz. Bozcaada’da örgütlü parti liderleriyle seçimler öncesi yaptığımız haberimizde tüm ilçe başkanlarının seçimlere dair tahminleri vardı. İşte o tahminler ve seçimlerde ortaya çıkan tablo!

Seçim öncesi tahminlerin ne kadarı tuttu?
+ -


Bozcaada Bozcaada Haber Madam
 
Bozcaada'da 24 Haziran Erken Seçimleri'nin sonuçlarına göre Millet İttifakı %63,6, Cumhur İttifakı  %25,6 ve HDP %10,4 oy oranına ulaştı. 
 
Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise Muharrem İnce %63,7 oranında oy alırken, Recep Tayyip Erdoğan %24.5, Meral Akşener ise %9.8 oy oranına ulaştı. 
 
Bozcaada Haber olarak seçim öncesi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve İyi Parti İlçe Başkanları’yla yaptığımız röportajlarda Hüseyin Durmuş, Burak Aktan ve Cevdet Çebi'nin seçimlere dair tahminlerini tekrar gözden geçirdik. Pazar günü sandıktan çıkan sonuçlarla kıyasladığımızda, parti başkanlarının yakın-uzak tahminlerini sizler için değerlendirdik. 
 
BURAK AKTAN EN İYİ TAHMİNLERDE BULUNDU
 
Ülke genelindeki seçim sonuçlarıyla ilgili yapılan tahminlerde, gerçek sonuçlara en çok yaklaşan kişi AKP Bozcaada İlçe Başkanı Burak Aktan oldu. Aktan, “Bu seçiminin sonucunda yine Ak Parti birinci parti olarak çıkacaktır. Güneydoğu Anadolu, Karadeniz ve Doğu Anadolu'dan alacağı çoğunluk oy oranı ve batı bölgelerinden de alacağı yüksek oylarla Ak Parti tekrar birinciliği alacaktır,” dediği tahmininde yanılmadı. Aktan Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili yaptığı, “Seçim ikinci tura kalmaz” tahmini de tuttu. İttifakların alacakları oy oranı konusunda da Burak Aktan, “Bana göre Cumhur İttifakı %52-53 gibi bir oy alır, çünkü Cumhur İttifakı'nın karşısında güçlü bir İttifak var ve bir de bağımsız siyasi partiler var. Millet İttifakı da %35 ile %40 arasında bir oy almasını bekliyorum,” demişti. Aktan’ın bu tahmini de tuttu. Aktan HDP’nin barajı burun farkıyla geçebileceğini belirtirken net bir oran vermekten kaçınarak, “Bana göre HDP %8 ila %11 arası bir oy alır” demişti. Bu rakamlar da doğru tahmin olarak kayda geçti. Burak Aktan’ın tek yanıldığı tahmin Bozcaada’daki AKP oylarıyla ilgili tahmini oldu. Aktan, “Yaklaşık bir rakam vermek yanlış olur ancak Ak Parti kesinlikle ülkede ve Bozcaada'da birinci parti olacaktır” demişti. AKP Türkiye’de birinci parti oldu ama Bozcaada’da yine ikinci parti oldu. 
 
HÜSEYİN DURMUŞ’UN BAZI TAHMİNLERİ TUTTU
 
CHP’li Hüseyin Durmuş, “Millet İttifakı'nın mecliste çoğunluğu alacağını düşünüyorum ancak Millet İttifakı ile Cumhur İttifakı arasında çok büyük bir fark beklemiyorum. Yani ikisinin de %35-40 bandında olacağını düşünüyorum ancak Millet İttifakı'nın mecliste kesinlikle çoğunluğu alacağını düşünüyorum,” demişti. Durmuş, Millet İttifakı’nın oyunu yaklaşık olarka bilse de Cumhur İttifakı’nın aldığı oy oranını doğru tahmin edemedi. Hüseyin Durmuş, cumhurbaşkanlığı seçimi için de Recep Tayyip Erdoğan’ın %40, Muharrem İnce’nin de %32-34 oy alacağını ve seçimin kesinlikle ikinci tura kalacağını söyledi fakat sadece İnce’nin oy oranını tahmin edebildi. HDP’nin barajı aşacağını da doğru bilen CHP’li Durmuş adada AKP’nin üçüncü parti olacağını söylediği tahmini ise tutmadı. 
 
CEVDET ÇEBİ’NİN TAHMİNLERİ BAŞARISIZ
 
İyi Partili Cevdet Çebi, “Milli İttifak doğrultusunda milletvekili sayımız genel olarak Ak Parti'den daha fazla olacak,” dese de bu tahmin tutmadı. İttifak oranlarıyla alakalı olarak da, Millet İttifakı’nın %48 civarında, Cumhur İttifakı’nın da %44 civarında oy alacağını belirtmişti. Çebi’nin bu tahmini de tutmadı. Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili olarak, “Ben seçimlerin ikinci tura kalacağına inanıyorum, zaten onun mücadelesini veriyoruz ve aldığımız tepkiler de bu yönde,” demişti. Fakat seçimler ikinci tura kalmadı ve ilk turda sonuçlandı. Cevdet Çebi, HDP’nin oy oranıyla ilgili bir açıklama yapmasa da barajı geçeceğini belirtmişti ve o tahmini tuttu. Çebi, “Biz yeni bir parti olmamıza rağmen burada ikinci ya da birinci parti olacağımıza inanıyorum,” dedi ama yanıldı. İyi Parti adada üçüncü parti oldu. Çebi ayrıca adada 600-650 oy alacaklarını söylemişti, İyi Parti 318 oy aldı. 



Bu haber 2847 defa okunmuştur.

YORUMLAR

cevdet Çebi
30-06-2018 16:10:00

Türkiye ve Bozcaada insanlarının hayatlarından bu kadar memnun olduklarını göremedim.Okurlarınızdan bu yanlış tahminim yüzünden özür diliyorum.

hangman
30-06-2018 14:47:00

İnce den FIRTINA bekleyenlerin kısmetine KALIN ÇIKTI..Olsun bunu bulamıyanlarda var..ALLAH KALIN ETSİN......

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

bozcaada  bozcaada

bozcaada
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
SON HABER YORUMLARI
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR HABERLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
 YUKARI