Bugun...


kostasalto

Cumhuriyet gazetesi asbest iddialarına yer verdi
Cumhuriyet Gazetesi, yayınladığı haberde Beylik Koyu'nda sökümü tamamlanan “Mercy Good” isimli gemideki asbest iddalarına yer verdi. Adalı bazı turizmcilerin tepkisini çeken haber sonrası Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz, “Özellikle bu haber sonrası, halkımızda ve Bozcaada sevdalılarında ortaya çıkan endişe ve tereddütleri bertaraf etmek adına Bozcaada Belediye Başkanlığı olarak taşın altına elimizi sokmaya hazırız.” şeklinde bir açıklama yaparak analizlerin tekrar edileceğini belirtti

Cumhuriyet gazetesi asbest iddialarına yer verdi
+ -


Bozcaada Bozcaada Haber Madam

Bilindiği gibi Bozcaada Beylik Koyu’nda 2014 yılında karaya oturan 40 yaşındaki ‘Mercy Cod’ isimli kuru yük gemisi, asbest ve ağır metal iddalarına rağmen geçen nisan ayında törenle sökümüne başlanmıştı. Bozcaada Forum ise söküm işlemlerinin başladığı gün açıklama yaparak “asbest ve ağır metal” konusunda yetkilileri uyardı ve gereken önlemlerin alınması gerektiğine vurgu yapmıştı. Ardından yine Bozcaada Forum Bozcaada Kaymakamlığı'na dilekçe yazarak konunun takipçisi olacağını bildirdi. 

Bu sırada ulusal basına çıkan konu hakkındaki haberlerde uzmanlar “asbest” tehlikesini açıkca dile getirdi. Öte yandan Bozcaada Haber, konu hakkında bazı bağımsız uzmanlar ile görüşmüştü ve çıkan ortak sonuca göre 20 yaşın üstündeki gemilerde asbest olmamasının imkansızlığı dile getirilmişti.


ÇEVRE ŞEHİRCİLİĞİN RAPORUNA GÜVENİLMİYOR!


Asbest ve ağır metal iddiaları adada devam ederken Bozcaada Forum'un Kaymakamlığa verdiği dilekçeye 20 Nisan'da cevap geldi, ancak cevap posta yoluyla gönderildiği için 20 Mayıs'ta forum tarafından okunabildi. 
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden gelen cevapta, 2 Nisan'da Asbest Söküm Uzmanı Birol İnam tarafından düzenlenen raporda asbeste rastlanılmadığı ifade edildi. Bozcaada Forum ise bunun rapor değil sadece bilgi olduğu çıkan sonucun değerlerinin paylaşılmadığını ifade ediyor.


Ayrıca Bozcaada Forum, Türkiye'de başta çevre konularında olduğu gibi bakanlığın ve şirketlerin yakınlığı nedeniyle gerçeklerden uzak tutulan raporların asbest konusunda da farklı olmadığını düşünüyor. Türkiye'de 2010'da asbestin yasaklanması, Mercy Good isimli geminin çok yaşlı olması nedeniyle asbest olmaması ihtimalinin neredeyse imkansız olması ve gemi söküm işlerinin Türkiye'de sadece 2 şirketin gerçekleştirmesi, bu rapora olan güveni ortadan kaldırdığı ifade ediliyor.


Ayrıca asbest iddialarına karşın gerekli ilgiyi göstermediği düşünülen, sorumluluk almaktan kaçınan ve güvenilir bir analizi yaptırmakta geciken Bozcaada Belediyesi'ne, kurumlara ve STK'lara da tepki gösteriliyor. Çevreciler, maliyeti yaklaşık 20 bin TL'yi bulan tahlillerin belediye tarafından iddaların başladığı nisan ayında yapılması gerektiğine, çıkan sonuca göre kamuoyuna gerçek ve güvenilir bilginin verilmesi gerektiğini düşünüyor.

BOZCAADA HABER UYARMIŞTI


Ayrıca Bozcaada Haber Genel Yayın Yönetmeni Serkan İlik, 3 Mayıs tarihinde www.bozcaadahaber.net sitesinde konunun önemine dikkat çeken, kurumların yeterli alakayı göstermediğine değinen bir yazı kaleme almıştı. İlik yazısında Kaymakamlık ve Belediye’ye sorular yöneltirken, adada adeta tabela derneği olan çevre ve doğa derneğini de eleştirmişti. Bir sorun varsa burada Kent Konseyi’nin, BOZTİD’in ve her kurumum ve STK’nin müdahil olması gerektiğine vurgu yapmıştı.


Ayrıca yine aynı yazıda da dile getirildiği gibi, Mustafa Dermanlı’nın Beylik Koyu ile ilgili sosyal medyaya koyduğu bir iletiye cevaben Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz’ın en kısa sürede deniz suyundan örnek alıp analize göndereceğini belirttiğine de yer vermişti. 28 Nisan tarihinde gerçekleşen bu görüşmeden sonra da herhangi bir analiz sonucu Belediye tarafından kamuoyuna açıklanmadı. 


İşte Serkan İlik’in o yazısı: 

 

‘ADA GENELİNDE SORUN YOK AMA BEYLİK KOYU SIKINTILI’


ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nden araştırmacı Dr. Özgür Emek İnanmaz’ın öne sürdüğü iddialarla hazırlanan haberde asbest kalıntılarından ve deniz dibine çöken ağır metallerden ötürü Beylik Koyu’nda denize girilmemesi ve koyun temizlenmesi gerektiği dile getirildi. İnanmaz dün sosyal medya hesabından da yaptığı açıklamada sıkıntılı bölgenin Beylik Koyu’nda olduğu, adanın diğer koylarını ilgilendiren bir sorun olmadığını dile getirdi. Özgür Emek İnanmaz’ın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamanın bir kısmı şöyle:
“Söküm süresince bölge ekosistemini korumaya yönelik herhangi gözle görülür izolasyon bariyeri, çalışan işçilerin herhangi kıyafet anlamında dahi önlem alınmadığı gözlerden kaçmamaktadır. Bütün bunları sorgulamak ev sahibi olarak yada misafir olarak adamızı ve ada ekosistemini savunmak, doğru olanı söyleyebilmek en doğal hakkımızdır. Söz konusu sıkıntılı bölge adanın sadece Beylik koyunu kapsamakta adanın geneliyle ilgili bir sorun bulunmamaktadır.” 


BAŞKAN YILMAZ: ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMAYA HAZIRIZ


Dün Cumhuriyet haber sitesinde dile getirilen iddianın ardından bazı işletmeciler durumu “Kendi ayağımıza sıkıyoruz” olarak değerlendirirken, bazı işletmeciler ise Cumhuriyet'i araştırmadan, gerçeklerden uzak haber yapmakla itham etti. 


Yapılan haber sonrası işletmecilerin tepki göstermesinin ardından Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz açıklama yaparak, konu hakkında takipçi olacaklarını belirtti. 
İşte Başkan Yılmaz'ın açıklamasının tamamı:

KAMUOYUNA ÖNEMLİ DUYURU:

( Basında yayınlanan "Bozcaada'da asbest endişesi”haberi üzerine )

Mercy Cod gemisi karinasında bulunan yarık nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yerinde söküm kararı alınmış bir gemidir. 

Söküm yapılmadan önce "Söküm Planı" yapılıp bu plan üzerinden Liman Başkanlığı ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden gerekli izinler alınıp söküm planının detayları için de Asbest Envanter Raporu düzenlenmiştir. 

Belediyemizin yetki ve sorumluluk alanı dışında gelişen; bu süreç tarafımızdan halkı bilgilendirmek maksadı ile takip edilmiştir. 

Konuşulan konu teknik bir konudur. Noterler teknik konularda yetkili değillerdir. Asbestin ne şekilde zarar verebileceği konusunda Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanmış raporlar vardır. Konunun uzmanı olmayanların fikirleri teknik meselelerde bir önem ihtiva etmez. 

Belediyemiz tarafından halkımızı ve misafirlerimizi doğru bilgilendirmek adına yaptığımız araştırma ve görüşmeler neticesinde; 

Gemi sökümünden önce, gemide bir Asbest Söküm Uzmanı tarafından envanter raporu hazırlandığı ve GEMİDE ASBEST TÜREVİ BİR İZOLASYON MADDESİNE RASTLANMADIĞININ RAPOR ALTINA ALINDIĞI bilgisine ulaşılmıştır. DOLAYISIYLA RAPORA GÖRE; BEYLİK KOYUNDA SÖKÜM İŞLEMİNDEN KAYNAKLANAN BİR ASBEST SIZINTISI SÖZ KONUSU DEĞİLDİR.

Bu rapor ortadayken, raporun üzerinde tartışılabilmesi için benzer bir raporun delillerle ortaya konmuş olması gerekir. Böyle bir teknik rapor olmadan mevcut rapor hakkında yorum yapmak ancak spekülasyon olabilir. 

Teknik dayanak olmadan koyda asbest var ya da yok demenin spekülasyon olacağı, Beylik'te böyle bir ihtimalin hep mümkün olduğu gemi oradayken de aynı sızıntıların olabileceği, gemi sökümünde karina biriktirme teknesi olarak kullanarak sızma yapabilecek bütün içeriklerin biriktirildiği ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü kontrolünde lisanslı firmalarca uzaklaştırıldığı ve bunun belgelendiği vatandaşlara anlatılmıştır. 

Bütün süreç boyunca Liman Başkanlığı ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün azami dikkati gösterdiği, söküm süresince araç hareketinden doğan siltasyon dışında bir etki olmadığı, bütün geminin metal kısımları dahil lisanslı firmalarca teslim alındığı belediyemize bildirilmiştir. 

Hal böyle iken ve elimizde bulunan ASBEST YOKTUR raporunun doğruluğu ilgili bir şüphe taşımıyor olmamıza rağmen;

Özellikle bu haber sonrası, halkımızda ve Bozcaada sevdalıları ortaya çıkan endişe ve tereddütleri bertaraf etmek adına Bozcaada Belediye Başkanlığı olarak taşın altına elimizi sokmaya hazırız.

Bu amaç doğrultusunda ASUD( Asbest Söküm Uzmanları Derneği ) Başkanı Cafer FİDAN VE dernek üyesi Kenan YILDIZ ( bakanlık onaylı ilk yetkili firmanın sorumlusu )ile irtibata geçildi.

Tereddütleri gidermek adına Beylik Koyu’nda deniz suyu ve kumsalda asbest ve ağır metal analizlerinin belediyemiz adına tekrar edilmesi konusunda uzlaşıldı.

Halkımızın ve misafirlerimizin huzurlu olmalarını; teknik rapora dayandırılmayan söylem ve öngörülere itibar etmemelerini rica ederim.

Tekrar etmek gerekirse, bu girişim uzman ekiplerce verilen rapora güvensizlikten değil; oluşan endişeleri bertaraf etmek adına planlanmıştır.

Kamuoyuna önemle duyurulur...

Dr Hakan Can YILMAZ
Bozcaada Belediye Başkanı

Cumhuriyet gazetesinin hazırladığı haber: http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/cevre/1025132/Bozcaada_da_asbest_endisesi___Denize_girmeyin_.html

 




Bu haber 3971 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

bozcaada  bozcaada

bozcaada
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
SON HABER YORUMLARI
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR HABERLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
 YUKARI