Bugun...


kostasalto

Sağlıkta kaosa ne zaman son verilecek?
Bozcaada’da sağlık konusunda yaşanan problemler halkın adadan göç etmesine neden oluyor. Bu sorunun henüz çözüme kavuşmaması ise ada halkını rahatsız ediyor. Vatandaşlar, yetersiz sağlık hizmetleri nedeniyle basit bir tahlil için bile Çanakkale’ye gitmekten şikâyetçi.

Sağlıkta kaosa ne zaman son verilecek?
+ -


Bozcaada Bozcaada Haber Madam

Yaz aylarında binlerce insanın ziyaret ettiği, kış aylarında ise sadece ada yerlilerinin yaşadığı Bozcaada’da donanımlı bir sağlık hizmetinin verilememesi tepkiyle karşılanıyor. Başta sağlık personeli sayısındaki yetersizlik, ekipman ve araç eksikliği gibi gözle görülür sorunlar acilen çözüm bekliyor. Bir yandan da adada görevli sağlık personeli, lojmanların eski ve kullanışsız olmasından şikâyet ediyor. Yaşanan sorunların çözümü için çalışmalar yapan Kaymakam Abdulgani Mağ, sağlık merkezinin tadilatının hızla devam ettiğini ve merkezin 1 Aralık’ta hizmete gireceğini, lojman probleminin ise yakın zamanda çözüleceğini söylüyor. Hatta Kaymakam Mağ, yaşanan sorunları İl Koordinasyon Toplantısı’nda “Bozcaada’nın kanayan yarası” olarak nitelendirmiş ve Vali Ahmet Çınar’dan çözüm için destek istemişti.

SAYISAL VERİLER YETERSİZLİĞİ ORTAYA KOYUYOR

Bozcaada Haber’in edindiği bilgilere göre, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan personel dağılım cetveli standartları, sadece kışlık nüfus göz önünde bulundurularak ve Bozcaada Toplum Sağlığı Merkezi’nin özel durumu gözden kaçırılarak belirlenmiş. Bozcaada Toplum Sağlığı Merkezi’nin bu özel durumu ise adadaki tek sağlık kuruluşu 112 Acil Sağlık Hizmetleri’nin 24 saat boyunca kesintisiz olarak hizmet vermekle yükümlü olması. Bu standartlar çerçevesinde mevcut sağlık personeli ve sağlık araç-gereçleri açısından büyük sıkıntılar oluştuğu, bu durumun da Toplum Sağlığı Merkezi’ni olumsuz yönde etkilediği dile getiriliyor.

BU PERSONELİN YETMESİ OLANAKDIŞI!

Aile Sağlığı Merkezi’nde bir hekim, Toplum Sağlığı Merkezi’nde de sadece bir hekimin görev yapması vatandaşa hizmet noktasında önemli sıkıntılara yol açıyor. Toplum Sağlığı Merkezi hekimi; Evde Sağlık Hizmetleri, Çevre Sağlığı Hizmetleri, Toplum Sağlığı Hizmetleri, Aile Hekimi Denetimleri, Genel İdari İşler, Evrak İşleri, Halk Sağlığı Eğitimleri’nin yanı sıra İlçe Sağlık Müdürlüğü görevini yürütmek ve istisnai olarak 112 Acil Sağlık Hizmeti vermekle de yükümlü. Sağlık çalışanlarının sayısının yetersizliği sadece hekimlerle sınırlı olmayıp, yardımcı sağlık personeli sayısı da yetersiz kalıyor. Kaymakam Abdulgani Mağ, vatandaşa sağlık hizmetlerinin aksamaması ve bu sorunun giderilmesi için Toplum Sağlığı Merkezi’ne bir hekimin daha atamasını çıkarttıklarını kaydetti.

EKİPMAN EKSİKLİKLERİ DE GİDERİLMELİ

Alınan bilgilere göre, Toplum Sağlığı Merkezi’nde araç ve gereç olarak da büyük sıkıntılar yaşanıyor. Adada yaşanabilecek olası sağlık problemlerinde sevk süreleri, sevk için gerekli vasıta, hava şartları, mesafe uzaklığı gibi koşulların sağlık hizmetlerinin kalitesini olumsuz yönde etkilediği belirtiliyor. Bununla birlikte en önemli araç-gereçlerin başında gelen Hemogram (solüsyonlarıyla beraber) ve Röntgen cihazının sağlıklı olarak çalışmadığı da biliniyor.

 

Bozcaada Toplum Sağlığı Merkezi Mevcut Personel Sayısı:

1 Hemşire

2 Ebe

3 Acil Tıp Teknisyeni (A.T.T.)

2 Şoför

2 Röntgen Teknisyeni

1 Laborant

1 Hizmetli (sözleşmeli)




Bu haber 5839 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

bozcaada  bozcaada

bozcaada
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
SON HABER YORUMLARI
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR HABERLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
 YUKARI