Bugun...
Adada siyaset kartları yeniden karılıyor


Adnan İlter
adnilterr@gmail.com
 
 

Bozcaada’da Ak Parti’nin belediye başkan adayını açıklamasıyla birlikte tüm siyasi partilerin adayları belirlenmiş oldu.

13 Ocak 2024 tarihinde Bozcaada’ya giderek, birkaç gün boyunca çeşitli temaslarda bulundum. Adamızın değerli insanlarıyla esnaf ziyaretinde ve komşularımızın evlerinde buluştum. Bu buluşmalardan çıkan sonuca, yazımın sonunda değineceğim.

CHP Adayı Sayın Yahya Göztepe’yi de ziyaret ettim. Sayın Göztepe adaya hizmet etme heyecanını en yüksekte taşıyor. Bu yüksek motivasyon ve heyecanını aday tanıtım programında yeniden gösterdi. Dinamik bir ekibe, başarı isteyen parti yöneticilerine ve bu uğurda canla başla çalışan bir İlçe başkanına sahip. Sayın Göztepe’yi motive eden en güçlü faktör, sahip olduğu ekip, özellikle de CHP İlçe Başkanı Bahar Mete Bağdır. Çanakkale kamuoyunun hem siyasi hem akademisyen kimliği ile yakından tanıdığı Sayın Gökhan Bayram’dan ve kıymetli hocamızın kurduğu ekipten aldığı destek de yadsınamaz. Gökhan hoca Çanakkaleli olsun olmasın birçok siyasiye rehberlik etmiş bir isim. Süre yaklaştıkça bu fark daha fazla ortaya çıkacaktır.

CHP’de açıklanan belediye meclis üyeliği listesi ise ekip olarak yola çıkışın bir kez daha göstergesiydi. Sayın Göztepe ile yaptığımız özel görüşmede "Biz ekibiz ve listemiz hazır" demişti. Öyle de oldu. Başvuru yapan diğer kişiler, bu ekip içinde olmadıkları için listeye koyulmadılar. Ne var ki, parti içerisinde ekip olmak, diğer aday olmak isteyen isimleri yok saymak anlamı taşımamalıydı. Açıkçası bu, kanayan yarayı daha da kanattı. Daha önceki köşe yazımda belirtiğim gibi birçok partilinin, hatta partili olmayan kişilerin de gönlü alınmalı.

Projeler, çok önemli. Uyumlu bir ekip olmak çok önemli. Ekip olmak başarıyı da getirir. Ancak, en önemlisi, hatalar telafi edilmedikçe risk doğurur. Oy kaybettirir. Seçimi kazanamazsanız ne projenin önemi kalır ne de ekip olmanın özelliği.

İYİ Parti'de belediye meclis üyelerinin belirlenmesiyle taşlar yerine oturdu. İyi Parti Başkan Adayı Cevdet Çebi’nin liste oluşumunda çok titiz davrandığını söyleyebilirim. Öyle ki kendisine yakın, partinin kuruluşunda yer almış bazı isimleri dahi listeye koymadı. Koymamasının nedenlerini de kendilerine anlattı. Grupçuluk yapmadı. "Biz bir ekibiz. Ama ekip olarak doğru işler yapmalıyız. O nedenle kimse kusura bakmasın" dedi. Bozcaada’nın görmek istediği isimleri meclis üyesi olarak açıkladı. Listesinin birinci sırasında, kadın aday olarak, adalılarca tanınan, sevilen Burcu Erbatur’un olması dikkat çekiciydi. 

MHP İlçe Başkanı Mustafa Uysal, "Kendi adayımız ile devam etme kararlılığı içindeyiz." diyerek, MHP adayı Sayın Samet Turhal’ın arkasında durdu.

TİP Belediye Başkan Adayı Aykut Turgal ise, geçtiğimiz günlerde Bozcaada TV’de canlı yayına katılarak merak edilen konulara açıklık getirdi. Sorulan her soruyu açık yüreklilikle cevapladı. Mütevazıydı. Savunduğu değerler uğuruna mücadele etmeyi sürdürerek Bozcaada’ya hizmet etmek istediğini gösterdi. Sadece başkan adayının gayret ve çabasıyla seçim kazanılır mı, başarı gelir mi pek zannetmiyorum. Bu gayrete gayret eklemek gerekiyor. TİP İlçe başkanını bir an önce belirlemeli. Kamuoyuna açıklamalı. Meclis Üyeliği listesiyle ilgili çalışma yürütülüyordur. Bu çalışmalar hızla tamamlanarak kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Partinin kuruluş aşamasında yer alan, adı başkan adaylığında geçen Göksel İğdeli’nin bu sürecin içinde olması ve katkı sunması gerekir.

Yazımın başında, adayı ziyaretimde birçok kişiyle buluşup görüştüğümü yazmıştım. İşte bu görüşmelerde ortaya çıkan sonuç, Ak Parti adayının kim olacağının merakla bekleniyor olmasıydı. Adalılarca ifade edilen ortak görüş, "Ak Parti Bozcaada'da seçim kazanmak istiyorsa, Mustafa Mutay’ı aday göstermelidir' idi. Mustafa Mutay’ın aday olacağını ada dönüşümde, 17 Ocak gibi, Çanakkale'de yaptığım görüşmelerde öğrendim. Bunu gazeteci arkadaşım Mustafa Dermanlı ile paylaştım. Resmiyet kazanmadığı için o gün itibarıyla bunu kamuoyuna duyuramamıştık.

Bozcaada'da bir Mustafa Mutay gerçeği vardır. Ak Parti yönetimi, hem ada halkından gelen talebe, hem bazı siyasetçi ve bürokratların isteğine kayıtsız kalamayarak eski başkan Mustafa Mutay’ı aday gösterdi. Ak Parti ilk defa Bozcaada'da seçimi kazanmaya çok yakın. Mustafa Mutay’ın Ak Parti’den aday olmasıyla birlikte siyaset kartları yeniden karılmaya başlandı.



Bu yazı 1031 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
Bozcaada Bağcılığı
SON YORUMLANANLAR HABERLER
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR

Adada zincir market açılması konusunda ne düşünüyorsunuz?


 YUKARI