Bugun...
Belediye başkan adaylık başvurularında son dönemece girildi


Adnan İlter
adnilterr@gmail.com
 
 

Yerelde iktidar partisi olan CHP’de yerel yönetim adayını belirleyeceği süre, 5 Aralık'a uzatılmıştı.

CHP ile başlayalım...

Çanakkale CHP'de belediye başkan adaylığı için başvuru yapan adayların seçimi, anketlerden çıkacak sonuçlarla temayül yoklamasına kilitlendi. Parti tabanında temayül yoklaması talebi var.

 

Aday Adayları arasında en şanslı isim Av. Muharrem Erkek. Sayın Erkek'in hem anket sonuçlarından, hem de yapıldığı takdirde temayül yoklamasından birinci çıkacağına kesin gözüyle bakılıyor.

 

‘YAHYA GÖZTEPE, BİRÇOK KİŞİNİN GÖNLÜNÜ ALMALI’

Bozcaada’da ise durum biraz farklı. 2009 yerel seçimlerinde iki aday, 2014 seçimlerinde üç aday, 2019 seçimlerinde de dört aday başkanlık için başvuru yapmıştı. CHP, İki dönemdir adada iktidar olmasına rağmen 2024 yerel seçimleri için sadece bir aday müracaat etti.

Belirli bir grubun beş yıllık zaman dilimi içinde iyi hazırlık yaparak bir aday üzerinde etkin bir şekilde çalışması, partiye belirli üyelerin kazandırılması ve adayın bu yeni üyelere kabullendirilmesinin tek aday çıkmasındaki payı büyük.

Bu adayı güçlü kılan, parti örgütünün yanında olması ve ilçe yönetiminin açıkça destek vermesi. Özellikle partiye yeni kazandırılan yüzün üzerindeki üye ile daha önce kendisine oy veren parti üyelerinin temayül yoklamasında oyunu alabilecek olması da gücünü arttıyor. Böyle bir gruplaşmada kimsenin adaylık başvurusu yapması beklenemezdi. Öyle de oldu.

Bu güç dengesi yerel seçimde karşılık bulacak mı, seçimi kazandırabilecek mi? Adada çok ciddi bir şekilde İyi Parti'ye oy kayışı olacağı konuşuluyor. CHP Adayı Yahya Göztepe, kendi yakın çevresi, akrabaları, parti üyeleri dahil birçok kişinin gönlünü almalı. Parti yöneticileri bu yönde bir çalışma gerçekleştirmeli, birlik, beraberlik mesajı verilmelidir.

 

"GERÇEK GÜNDEMİN ADRESİ BOZCAADA TV"

 

Bozcaada, 27 Kasım 2023 tarihinde Bozcaada TV'deki Mustafa Dermanlı ve Serkan İlik'in canlı yayınına kilitlendi. Ben de izleyicilerden bir tanesiydim. Programın belirli bir bölümünde benim adım da geçti. Doğruları objektif bir şekilde kamuoyu ile paylaşan gazeteci arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.

Bir teşekkürüm de CHP İlçe Başkanı Bahar Mete Bağdır'a. Aramızdaki görüşmeyi net ve doğru bir şekilde anlattığı için. Ne demek istediğimi daha iyi anlamak isteyenler için Bozcaada TV'deki yayının, bu sayfanın altında da linki verilen canlı yayın videosunu izlemelerini öneririm.

Tarih, "Hoşça kalın" demez. "Bir gün görüşeceğiz," der. Onun için herkes söylemlerine de eylemlerine de dikkat etmeli.

 

‘ÇANAKKALE KOSTA SALTO’YU İSTİYOR’

Gelelim AK Parti'ye... Ak Parti'de geçtiğimiz hafta bir sürpriz yaşandı. Cumhuriyet değerlerine bağlı, adaya hizmet etmek isteyen, adı CHP ile anılan ama az önce yukarıda yazdığım nedenlerden dolayı fırsatı, eşitliği bulamayan Mimar Filiz Akarsu, hedefleri ve ada için Ak Parti'den adaylık başvurusunda bulundu.

Yine eski ilçe başkanlarından Burak Aktan, Yasemin Ataol ve Kosta Salto da adaylık başvurusu yaptı. Parti içinde bir temayül oylaması yapılsa da Çanakkale İl Teşkilatı’nın Kosta Salto'yu istediği konuşuluyor. 

Ak Parti seçimi kazanmayı gerçekten istiyor mu, yoksa istiyormuş gibi mi yapıyor, parti yöneticileri özellikle de İlçe Başkanı Sinem Tabak iyi düşünmeli.

 

‘SEÇİMİN FAVORİSİ CEVDET ÇEBİ’

İyi Parti'ye gelince... Yerel seçimlere en rahat ve sorunsuz hazırlanan parti İyi Parti. Belediye Meclis Üyesi ve Başkan Adayı Cevdet Çebi'nin yoğun bir proje hazırlığı içinde olduğunu ve güçlü bir meclis üyesi listesi hazırlamak için çeşitli isimlerle temas kurduğunu görüyoruz.

Eski başkan Mustafa Mutay'ın damadı Ömer Özgel'i meclis üyesi listesine alması, eski başkanın da desteğini alacağı anlamını taşıyor. CHP'deki iç karışıklık ve AKP'de Mimar Filiz Akarsu'nun dışında heyecan yaratan bir ismin bulunmaması, Çebi'yi seçimin favori ismi yapmış durumda.

Adadaki yerel seçim, CHP ile İyi Parti arasında geçeceğe benziyor.

 

‘TİP’İN ADAYI NE TURGAL, NE DE GÜNEL; İSMİ BENDE SAKLI’

 

Ve Türkiye İşçi Partisi... Yakın zamanda sessizliğini bozmasını beklediğim bir diğer parti ise TİP.

TİP Bozcaada'da, CHP'den TİP'e geçen İbrahim Günel ve Aykut Turgal'ın dışında bir ismi aday gösterecek. Adayın ismi kesinleşti. Şu ana kadar kendisi, parti örgütü resmi bir açıklama yapmadığı için bu parti kurucusu isim, bende saklı olarak duruyor.

TİP, ada siyasetine yeni bir renk, soluk, demokrasi örneği olacak. Projelerini dinledim. Ada için düşünülmüş, özenle hazırlanmış projeleri var. Objektif olarak değerlendirildiğinde oy potansiyeli oluşturacaktır. Genel seçimlerde aldıkları oyların çok daha üzerine çıkacaklar.

Şimdilik MHP ve Memleket Partisi'nden resmi bir açıklama gelmedi. Ancak, Çanakkale'deki kulis konuşmaları, MHP'nin adada aday çıkarmak istediğine işaret ediyor. İlçe Başkanı Mustafa Uysal da bu yönde çalışmalar yürütüyor.

 

* * *

 

CHP MECLİSİ AYNI GRUPTAKİ İSİMLERDEN OLUŞUYOR

Belediye Meclis Üyesi başvuruları da hızla yapılıyor. Başkan adaylarının A takımını oluşturacak bu listeler, en az başkanın kim olacağı kadar önemli.

CHP'de dikkat çeken isimler, belediye meclisi için müracaatta bulundular. Eski İlçe Başkanı Gülay Elbir Uslu, Bilgehan Erdemoğlu, Hülya Talay Koloğlu, Bilgütay Kaya Ergül, Emrah Ataol bu isimler arasında. İsmi geçen başka adaylar da var. Söz verilen isimler de.

Başvuru yapan isimlere baktığımızda yine aynı grup içinde yer alan kişileri görmek mümkün. Bilgehan Erdemoğlu bu grubun isimleri arasında bence şans bulmalı.

Yeni gelişmeler oldukça size Bozcaada Haber'deki köşemden duyurmaya devam edeceğim.

 



Bu yazı 1690 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

HABER ARA
Bozcaada Bağcılığı
SON YORUMLANANLAR HABERLER
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
FOTO GALERİ
GÜNDEMDEN BAŞLIKLAR

Adada zincir market açılması konusunda ne düşünüyorsunuz?


 YUKARI